Laatbloeier Bram Verhofstad 'uit het niets' vierde in finale vloer op WK turnen

De turnwereld kende hem vooral van zijn videoblogs op YouTube. Zaterdag greep vlogger Bram Verhofstad de mondiale aandacht met een uitstekende verrichting op vloer. De 22-jarige Nederlander, een laatbloeier volgens zijn coach Marcel Kleuskens, werd 'uit het niets' vierde in de WK-finale.

Bram Verhofstad turnde in Montréal onverwachts naar een vierde plaats op vloer. Beeld afp

'Je hoeft niet te komen', had Bram Verhofstad voor de WK turnen tegen zijn vader Peter gezegd. Hij zou in Canada alleen op vloer uitkomen, en de finale zou hij toch niet halen. Verloren moeite, weggegooid geld, dat was de boodschap van de nuchtere zoon aan de meelevende vader.

Bram Verhofstad zat ernaast. Hij turnde in Montréal de beste vloeroefeningen van zijn leven en werd vierde van de wereld. Geen Nederlander werd ooit vierde op dat onderdeel. De vijfde plaats van Jeffrey Wammes, uit 2005, was tot zaterdag de beste score. 'En die turnde in de finale minder dan in de kwalificatie', sprak diens coach Bram van Bokhoven zaterdag nog eens.

Bram Verhofstad turnde zijn finale wel beter dan de kwalificatie. Hij landde in vier van zijn zes sprongseries optimaal. 'Staan' heet dat in de terminologie van tv-commentator Hans van Zetten, zonder 'nahup'.

Bram Verhofstad kon het ook zonder zijn vader, die woensdag, na de kwalificatie van zijn zoon, nog huilend van ongeloof aan de telefoon had gehangen. 'Ik was bang dat hij alsnog een vliegtuig zou pakken', zei Verhofstad junior over senior.

De twee hebben een sterke band. Vader stuurde Bram op 6-jarige leeftijd naar turnen, in Venray. De jongen ging salto's maken door het ouderlijk huis in Overloon. Een normale Nederlandse jongen gaat op voetbal, maar Bram Verhofstad zag dat helemaal niet zitten.

Keurige leerling

'Mijn pa heeft me vaak gedreigd: als je nu niet je best gaat doen bij de turnclub, dan ga je op voetbal.' Zo werd Bram Verhofstad een keurige leerling, in de handen van de coaches Marcel Kleuskens en (later) Bram van Bokhoven. Hij trof vanaf zijn 11de bij Van Bokhoven in Den Bosch mannen als Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes, om meerdere redenen iconen in het Nederlandse turnen.

Het meest leerde Verhofstad waarschijnlijk van zijn tournee door Japan, in 2013. 'Ik was 18. Mijn ouders vonden het gek genoeg wel oké. Met het tasje het vliegtuig in. Niet op de bonnefooi. Samen met Roel Bron van de Nederlandse turnbond had ik met de Japanse federatie contact gezocht. Er was een programma opgesteld. Ik ben er een maand geweest. Langs vier universiteiten. De bekendste was Kunami University, van de grote kampioen Kohei Uchimura.'

Bram Verhofstad wordt tijdens de wereldkampioenschappen turnen in Montréal. Beeld anp

Wat hij daar zag, vond hij ongelooflijk. 'Hier in Nederland hebben we tien goede turners. Daar honderden. Ik kwam in zalen met veertig turners die allemaal heel goed waren. Bizar.'

Het was de herfst dat Kenzo Shirai, de Japanner die zaterdag voor de derde keer wereldkampioen vloer werd, voor het eerst de viervoudige schroef in zijn salto legde. Een wereldprimeur. 'Ik heb hem gezien toen Kenzo het voor het eerst deed. Bij de nationale kampioenschappen. Nee, ik ben hem niet tegengekomen in een van die zalen. Hij zat nog op de middelbare school.'

Bram Verhofstad kan de Shirai ook. De Japanse coaches hielpen de lange Nederlander hij is met 1.77 de op een na langste turner uit het internationale topveld met tal van elementen.

Tokio?

Tot nu toe zagen ze hem niet als concurrent, ongetwijfeld tot afgelopen zaterdag, toen hij na een Japanner, een Israëliër en een Amerikaan de beste van de wereld bleek.

Verhofstad wil graag nog een paar keer naar Japan. 'Tokio 2020', fluistert hij over zijn olympische plan in de richting van de opnameapparaatje. En anders om nog eens rond te gaan in de indrukwekkende zalen van Tokio om er te filmen. 'Ik vlogde toen nog niet. Dat was supervet geweest. Want Japan is een supervet land.'

De Brabander is intussen wereldwijd bekend om zijn vlogs: 177 stuks sinds twee jaar. Hij filmt zijn eigen wereld, zijn eigen leven en gedragingen. Hij praat er vreselijk veel bij, meestal Engels. Hij heeft tegen de elfduizend abonnees op zijn YouTube-kanaal. Of het er na de WK meer zullen zijn? 'Hangt van jullie af', zegt hij lachend tegen zijn gehoor van journalisten.

Wat wel van hem afhangt, zijn zijn prestaties. De Nederlander kan bij voldoende groei volgend jaar in Glasgow zomaar Europees kampioen worden. Een schepje erbovenop, zegt hij, 'dan hoor ik echt tot de groten'.

De wereld gaat nog heel wat meer van Bram Verhofstad horen en zien. Op het uitslagenblad van het turnen, én op YouTube.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden