Kwartfinale uit zicht door ziedend schot

Een ziedende vrije trap van Juninho besliste het duel tussen twee kampioenen die elkaars geheimen allang hebben ontsluierd. Na elf thuisduels zonder nederlaag in de Champions League verloor PSV in Eindhoven met 1-0 van Olympique Lyon, waardoor de kwartfinale bijna uit het zicht is verdwenen....

Van onze verslaggever Willem Vissers

PSV was na rust, toen Lyon opeens durfde aan te vallen, de onderliggende partij. Met de komst van de ervaren aanvaller Wiltord en de spectaculair schietende Braziliaan Fred wist trainer Houllier de wedstrijd naar Franse hand te zetten.

Lyon speelde na rust meer naar voren en greep de hegemonie op het middenveld, waar PSV over talent beschikt, maar kracht tekortkomt. Typerend was het moment waarop Juninho de 17-jarige Aissati tegen zijn gestaalde borstkas liet oplopen.

Uiteindelijk viel de beslissing uit een spelhervatting. Die van PSV ging net mis, die van Lyon was raak. Schitterend was de vrije trap van Alex, na iets meer dan een kwartier. De Braziliaan schoot met de buitenkant van de rechtervoet, zoals zijn veel kleinere en fijnere landgenoot Roberto Carlos dat met links doet. Via de lat vloog de bal met onnoemelijke snelheid de tribune in.

En dan, in de 65ste minuut, de vrije trap van Juninho, een van de beste trappers van de wereld. Natuurlijk bestreed PSV de aanleiding, want Ooijer had geen overtreding op invaller Fred gezien.

Antonio Augusto Ribeiro Juninho Pernambucano, 31 jaar, Braziliaan, legde de bal, een beetje op de rechterflank, met liefde neer, een kleine dertig meter van het doel. Hij nam een korte aanloop, een pas of drie, en haalde de trekker over.

Het is makkelijk om het doelpunt als een blunder van doelman Gomes te beschouwen, die naar rechts viel en de bal langs zijn benen in de doel zag gaan. Je kunt het ook anders bekijken: als Afellay, een van de mannen in het muurtje, zijn hoofd niet had ingetrokken, was er niets anders aan de hand geweest dan hoofdpijn voor Afellay.

De bal tolde met TGV-snelheid richting doel, met een afwijking naar rechts. Gomes viel, terwijl hij had moeten blijven staan: 0-1.

Op grond van de tweede helft was die stand verdiend en net als vorig seizoen speelden de Brazilianen dus de hoofdrol. Destijds, in de kwartfinales, was Gomes de held van de strafschoppenserie en besliste Robert de strijd vanaf elf meter.

Hiddink had aangekondigd dat PSV zou proberen te dicteren. De kampioen deed daartoe tot de rust een aardige poging, zonder de defensie te verwaarlozen. Omdat Lyon, al jaren dominant in Frankrijk, nog meer nadruk legde op de verdediging, werd de wedstrijd een beetje saai.

Ronduit vervelend was het optreden van de Griekse scheidsrechter Vassaras, die in vrijwel elk duel in de buurt van een strafschopgebied een overtreding zag en daarmee de wedstrijd verpestte.

Nog storender was dat Vassaras bijna altijd het voordeel gaf aan de defensieve partij. De Griek had, bij wijze van experiment, een oortje in waarmee hij in contact stond met zijn assistenten. Een hulpje voor de ogen had hem beter gepast.

Spectaculair was wel de openingsfase, waarin doelman Coupet al in de tweede minuut een fabuleuze redding verrichtte na een kopbal van de vrijgelaten Vennegoor of Hesselink.

Op het middenveld viel vooral Afellay in die fase op, met zijn nooit aflatende ijver en gave techniek. Lyon kreeg tot de pauze alleen kansen na blunders van PSV.

Govou stuitte na een te zachte terugspeelbal van Lamey op doelman Gomes en Malouda legde verkeerd terug toen de doelman naar hem in plaats van naar Reiziger gooide. Het was niet de avond van Gomes, die PSV zo vaak redde dit seizoen.

Houllier bracht dus aanvaller Wiltord voor verdediger Cris, die hevig was gaan bloeden na een botsing met Farfán. De wissel veroorzaakte omzettingen die goed uitpakten voor Lyon.

Ook Hiddink moest iets doen en verving Culina door Aissati, de rasvoetballer.

‘Als hij met de neus naar voren voetbalt, wandelt hij met gemak tegenstanders voorbij, maar met de neus naar de andere kant moet je destructief zijn en daar is hij een te mooie voetballer voor’, zei Hiddink maandag.

Maar Aissati redde PSV op de doellijn, toen Gomes misgreep bij een hoekschop van Juninho en Carew kopte. Even later twijfelde hij tussen schieten en voorzetten, waardoor de kans verloren ging.

Lyon was eenvoudigweg beter dat moment en de treffer was daarom verdiend. Dat de Fransen het na de 0-1 nog moeilijk kregen, lag mede aan de rode kaart van aanvaller Govou, die na een overtreding op Cocu voor de tweede keer geel zag.

Invaller Koné, debuterend in de Champions League, flitste twee minuten voor tijd langs doelman Coupet, raakte ietwat uit balans en schoof de bal tegen de paal, terwijl hij 1-1 had moeten maken.

PSV moet nu minimaal een keer scoren in Lyon. En een doelpunt maken is dit seizoen buiten Eindhoven nog niet gelukt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden