Kuipvrees: het kan elke nieuweling overkomen

'Onvoorwaardelijk' heet de steun van De Kuip voor de eigen spelers. Maar die steun moet je wel eerst verdienen. Nieuwkomers Amrabat, Diks en Haps deden tegen Real Sociedad een eerste poging.

Real Sociedad speler Alex Ujia (r) in duel met Feyenoord speler Sofyan Amrabat (l).Beeld Proshots

Les 1 over Kuipvrees: áltijd ontkennen. Draai er desnoods omheen en geef het, bij ernstige gewetensnood, pas toe als je niet meer voor Feyenoord speelt.

Ervoor uitkomen dat het in je benen slaat, dat je zelfs een beetje angstig wordt van die vele verwachtingsvolle ogen, die snel op hol slaande kelen, die makkelijk wapperende armen in het meest vibrerende stadion van Nederland, is dodelijk.

Feyenoord-coach Van Bronckhorst komt al vanaf zijn 7de in De Kuip en weet: 'Het is toch wat anders om hier te voetballen in een Feyenoordshirt.' Er is het imago van onvoorwaardelijke steun. 'Maar die moet je ook verdienen.'

Spelers die van subtoppers worden gecontracteerd, krijgen van veel fans en volgers al bij voorbaat het predicaat 'te licht' mee. Voormalig Feyenoordspeler en -scout Frans Bouwmeester nam zaterdagmiddag precies die beoordeling in de mond toen hem gevraagd werd naar de nieuwe aanwinsten.

En toen moest de vuurdoop van Sofyan Amrabat (opgeleid door FC Utrecht), Ridgeciano Haps (AZ) en Kevin Diks (Vitesse) in de oefenwedstrijd tegen Real Sociedad nog volgen.

Feyenoord won met 1-0 van de Spaanse subtopper door een vroeg doelpunt van spits Jørgensen, maar kwam pas na rust een beetje los. Haps zette de aanval die leidde tot de 1-0 op, meldde Van Bronckhorst later verheugd.

Feyenoordspeler Tonny Vilhena (l) met Feyenoord speler Kevin Diks (r) terwijl iemand anders met de bal er vandoor gaat.Beeld Proshots

Hij tackelde ook veel, de linksback. Slim, want een tackle is kassa in De Kuip; Feyenoordfans reageren erop als kersverse ouders die hun eerstgeborene voor het eerst zien rollen.

Amrabat, die na rust inviel, had dat ook begrepen. Giftig stortte hij zich direct op wat lome Sociedad-middenvelders, ontfutselde hun de bal, werd getackeld, maar stond meteen weer op. Hoppa, daar gingen de handen op elkaar. De gele kaart die hij tien minuten later kreeg nadat hij een Spaanse aanval glijdend had onderbroken, werd door het thuispubliek zelfs zowat als een trofee onthaald.

Diks, die rechtsback stond, had meer moeite zich te manifesteren. Hij werd ook niet erg geholpen door de druistige rechtsbuiten Basacikoglu, die voor zijn vierde seizoen in De Kuip staat, maar nog altijd worstelt om zich in de gunst van de fans te voetballen.

Nee, dan Haps. Die gooide er na rust met niemand in de buurt nog een enorme sprint uit. Het kwam kolderiek over, maar de applausmeter sloeg weer flink uit. Haps bezwoer na afloop: 'Ik wilde me graag laten zien, maar heb niet anders gespeeld dan anders.'

Het is een apart stadion, geeft hij toe. Als hij met AZ onderweg was, zaten sommige jongens te bibberen, vertelt hij. 'Maar ik nooit, hoor. Ik genoot van de sfeer.'

Nu hijzelf Feyenoorder is, voelt hij nog meer de 'kracht van het legioen'. Er waren ook opties om naar het buitenland te gaan, maar deze club past 'perfect' bij hem. 'Ik ben fel en dynamisch. Daar houden ze hier van.'

Feyenoord speler Boëtius (r) maakt tackle op Real Sociedad speler Alex Ujia (l).Beeld Proshots

Toch sneuvelden ze ook van dat soort bij bosjes in De Kuip. Zeker na de grote successen in de jaren zestig en zeventig toen de verwachtingen groeiden.

De rappe René Hofman werd in 1989 overgenomen van Roda JC voor een miljoen gulden. Destijds een enorm bedrag, maar drie lamlendige seizoenen later maakte hij gefrustreerd rechtsomkeer.

Oud-Feyenoordtrainer Rob Jacobs moet grijnzen als die naam ter sprake komt. 'Hofman werd al nerveus als hij de Moerdijkbrug overkwam.'

Jacobs, Bouwmeester en andere oud-Feyenoorders werden door Feyenoord zaterdag uitgenodigd voor de jaarlijkse reünie. Sommigen bleven weg. De Kuip is voor hen een schrikbeeld geworden. Jacobs: 'Dit is een apart stadion, niet voor iedereen makkelijk. Je moet geen kapsones hebben, maar wél bravoure. Anders red je het niet.'

Nieuwe aanvoerder El Ahmadi zegt zelfs: 'In het begin speelt haast niemand hier meteen goed.' Hij spreekt uit ervaring. Net als ploeggenoten Toornstra, Botteghin en Van der Heijden. Ze hadden minimaal een seizoen nodig om te aarden.

Belangrijk is in ieder geval om als onbeschreven blad binnen te komen. Bosschenaar Anthony Lurling had als speler van Heerenveen ooit publiekslieveling Bona Kalou een rode kaart aangenaaid. Zo oordeelde althans het Feyenoordpubliek. En toen verscheen er, vlak na zijn overstap in 2002, in voetbalmaandblad JOHAN ook nog een verhaal waarin zijn ouders vertelden dat 'ons Ant' zichzelf niet was in Rotterdam.

Later gaf Lurling, held van FC Den Bosch, NAC en Heerenveen, toe zich nooit op zijn gemak te hebben gevoeld in Rotterdam. 'Ik kreeg van alles naar mijn kop en trok me dat heel erg aan. Ik zat iedere avond thuis te piekeren: shit waarom lukt het nou niet met voetballen? Waarom fluiten ze me uit? Ik maakte mezelf gek.'

Feyenoord speler Karim El Ahmadi (l) in duel met Real Sociedad speler Andoni Gorosabel (r).Beeld Proshots

Zelfvertrouwen

Feyenoord-coach Van Bronckhorst was erg content met het eerste optreden van de nieuwkomers, al zag hij ook wel dat Diks 'wat meer moeite had'. Misschien kwam het doordat het zijn eerste wedstrijd in De Kuip was, opperde de coach, om daarna direct zijn vertrouwen in de toekomst van Diks bij Feyenoord uit te spreken.

Van Bronckhorst beaamt dat bij het scouten van nieuwe spelers de mate van zelfvertrouwen een speerpunt is. 'We kijken hoe ze zich houden in grote wedstrijden, informeren bij zaakwaarnemers, bij de speler zelf, bij mensen van hun club. Maar uiteindelijk heb je nooit zekerheid. Uiteindelijk weet je het pas als ze hier voetballen.'

Daarom koos Feyenoord óók voor het terughalen van Boëtius en hoopt Van Bronckhorst tevens oud-spelers Berghuis en Van Persie te begroeten. Zij vrezen De Kuip niet, zij genieten er juist van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden