Kruijswijk is hard op weg naar bergtitel Giro

Hij reed van begin tot eind op kop op de Mortirolo, een gevreesde scherpslijper. Steven Kruijswijk gaat de laatste week van de Giro in als bergkoning.

Alberto Contador viert zijn verstevigde koppositie in de Giro. Beeld AFP
Alberto Contador viert zijn verstevigde koppositie in de Giro.Beeld AFP

Met zijn knokige schouders als speerpunten is Steven Kruijswijk op weg geschiedenis te schrijven. Als eerste boven op de mythische Mortirolo, dat is al een historische prestatie, gaat hij de laatste week van de Giro in als leider in het bergklassement. Nog nooit beëindigde een Nederlandse wielrenner de Ronde van Italië in de trui van bergkoning.

Alsof hij de afgelopen weken nog niet genoeg energie heeft verspeeld, liet de 27-jarige Kruijswijk na de tweede rustdag zijn motortje weer op volle toeren draaien. Onverstoorbaar kachelde hij mee in het voorste gelid op weg naar de Mortirolo, een 1.852 meter hoge steile wand die door Lance Armstrong ooit is gekarakteriseerd als de zwaarste klim uit zijn loopbaan.

Mooier

En het werd alleen maar mooier. Die voorste gelederen dunden uit tot een trio in wisselende samenstelling met hem als constante. Aanvankelijk was Steven Kruijswijk daarin een slippendrager van het duo Aru-Landa. De eerste hoopte afstand te nemen van de inmiddels onaantastbaar geachte klassementsleider Contador.

De Spanjaard was door een lekke band achteropgeraakt. In een achtervolgingsrace moest hij al zijn ploeggenoten inschakelen. Helemaal op zichzelf aangewezen, arriveerde de roze trui met zo'n vijftig seconden achterstand aan de voet van de Mortirolo.

Fabio Aru, zijn enig overgebleven concurrent, rook bloed en liet laatste hulpkracht Mikel Landa gas geven bergop. Net als in de vorige etappe zou de knecht sterker blijken te zijn dan de kopman. Maar eerst moest Alberto Contador nog zijn imponerende inhaalslag voltooien.

Getergd

Vanaf de eerste meters bergop spoot de getergde Contador omhoog, alle andere wielrenners als schildpadden achter zich latend. Op veertig kilometer voor de eindstreep meldde hij zich bij het supertrio, waarin Steven Kruijswijk zich steeds meer manifesteerde als leidende kracht.

Sterker nog, hij had zelfs het genoegen solo voorop te rijden, terwijl de nummers één en twee van het klassement met elkaar bezig waren. Uiteindelijk moest Fabio Aru, de nationale favoriet, de tol betalen voor zijn inspanningen. Met twee Spanjaarden reed Kruijswijk naar de top en ging ze met een tussensprintje zelfs vooraf.

Steven Kruijswijk (met in zijn wiel Contador) pakte de bergtrui. Beeld AFP
Steven Kruijswijk (met in zijn wiel Contador) pakte de bergtrui.Beeld AFP

Beslissend

Over een kleine week, wanneer deze Giro ten einde is, zal de beklimming van de Mortirolo de geschiedenis ingaan als de beslissende fase in de Ronde van Italië. Opnieuw werd Aru gewogen, opnieuw werd hij te licht bevonden. Met vijftig seconden voorsprong begonnen aan de scherprechter en uiteindelijk met ruim twee minuten achterstand gearriveerd in eindstation Appica.

Dat betekent dat Alberto Contador al zijn rivalen nu op ruim vier minuten achterstand heeft gezet en er zijn nog slechts twee bergritten voor de boeg. Zijn naaste belager is niet langer Aru, maar diens meesterknecht Landa. Voor de tweede achtereenvolgende keer eindigde de Bask als winnaar in een rit waarin hij zijn kopman overvleugelde.

Achteraf gezien had Astana er misschien beter aan gedaan Contador als collectief te bestoken en dan maar afwachten welk individu daarin was komen bovendrijven. Maar dan nog. De koninginnenrit onderstreepte de onverbiddelijke suprematie van Alberto Contador. Juist tegenslag lijkt ook het beste in hem naar boven te halen.

Verzoend

Naderhand zei hij zich al op het vlakke gedeelte te hebben verzoend met zijn klopjacht. 'Dat was ook het zwaarste stuk. Mijn polsslag zat tegen 180, terwijl mijn ploeg hard op kop reed.' Eenmaal in de beklimming kon Contador in zijn vertrouwde ritme komen en werd het vertrouwen in een goede afloop hersteld. 'Dit zijn ook wel de wedstrijden die mensen altijd zullen onthouden.'

Steven Kruijswijk mag zich erop beroemen daarin een hoofdrol te hebben gespeeld. Alberto Contador was zelfs zo gul hem uit te roepen tot de sterkste renner in koers. 'Dat is een heel groot compliment', was het nuchtere commentaar van een sportman die wars is van grootspraak.

Ploegleider Jan Boven was meer uitgesproken over de geleverde prestatie. 'De manier waarop Steven vandaag heeft gekoerst is heel speciaal. Hij reed van begin tot eind op kop op de Mortirolo. Dat had niemand verwacht.'

Nadat hij in de eerste week op onoverbrugbare achterstand was gezet, heeft Kruijswijk als een ballonvaarder alle ballast van zich afgeworpen. Als het even kan, opent hij de jacht op een ritzege en strandde nu voor de tweede keer op de tweede plaats. Zijn aanhoudende offensief heeft al wel geleid tot de achtste plaats in het klassement. En het allermooist waren wel de kussen van twee kolossale rondemissen op de blozende wangen van de nieuwe bergkoning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden