Steven Kruijswijk tijdens de proloog van de Ronde van Zwitserland.
Steven Kruijswijk tijdens de proloog van de Ronde van Zwitserland. © EPA

Kruijswijk in goede vorm houdt zicht op podiumplek Ronde van Zwitserland

Steven Kruijswijk houdt ook na de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland het podium onder handbereik. In de zware etappe, met als slot de monsterlijke beklimming van de Tiefenbachferner in Oostenrijk, eindigde hij als vijfde en behield daarmee zijn derde plek in het algemeen klassement.

Toch moet de kopman van Team LottoNL Jumbo met gemengde gevoelens terugkijken op de wedstrijd. Uitgerekend zijn grootste concurrent voor de eindzege, de Sloveen Simon Spilak, sloeg een dubbelslag. De renner van Katusha-Alpecin won de etappe, die eindigde tussen de gletsjers op 2780 meter hoogte, en kon het geel aantrekken. Hij heeft nu een voorsprong van 52 seconden op de Italiaan Damiano Caruso van BMC en ruim een minuut op Kruijswijk.

De Nederlander had juist wat extra marge willen inbouwen op Spilak met het zicht op de afsluitende tijdrit van zondag. Gisteren stond hij nog negen seconden op hem voor. De Sloveen won de Ronde in Zwitserland al een keer in 2015 en eindigde toen in de slottijdrit van 38,4 kilometer als tweede, op 18 seconden achter erkend specialist Tom Dumoulin. Hij bleef destijds ook Fabian Cancellera voor.

Mogelijk kan Kruijswijk op het podium zelfs nog een treetje opschuiven

Gisteren zag Kruijswijk, die de hele week al aantoonde goed in vorm te zijn, op Caruso na wel de andere directe tegenstanders in tijd wegzakken. Mogelijk dat hij op het podium zelfs nog een treetje kan opschuiven. Daarvoor zal hij in de rit tegen de klok van 28,6 kilometer, zondag in Schaffhausen, 13 seconden op de Italiaan moeten goedmaken. 

Op de Tiefenbachferner bezweek de ene na de andere favoriet onder het beulswerk van Rein Taaramaë, de Est die de rol van Spilaks meesterknecht op zich nam. De eerste slachtoffers waren de Italiaan Domenico  Pozzovivo, de vedergewicht in de leiderstrui, en Rui Costa, toch drievoudig winnaar van de Tour de Suisse. Op 10 kilometer van de finish losten ook Kruijswijk en Caruso. Toen Taaramaë eindelijk zijn slopershamer opborg, soleerde zijn ploeggenoot naar de ritzege en het geel.