Krotwaar overleeft storm in snelle kopgroep

De harde wind werd zijn redding. Luc Krotwaar was tijdens de marathon van Fukuoka gedwongen om lang in de luwte van een grote en eigenlijk tè snel dravende kopgroep te blijven....

Vooraf, bij het bekijken van de startlijst, had Luc Krotwaar (35) zich voorgenomen om in de tweede groep te gaan lopen. In het directe voetspoor van Vincent Kipsos en Toshinari Takaoka, die al eens in de 2.06 op de 42 kilometer waren gefinisht, had hij met zijn persoonlijk record van 2.10.59 niets te zoeken.

Maar vooraf uitgestippelde strategieën kunnen tijdens de marathon wel vaker meteen bij de start bij het vuilnis. Er blies zondag bij de start van de 57ste marathon van Fukuoka op het Japanse eiland Kyushu een harde en ijskoude wind, het was acht graden.

Er ontstond al snel een groep van twintig man, met daarachter helemaal niets. Krotwaar, die de eerste vijf kilometer rond de 15.20 had willen doorkomen, zocht aansluiting bij de door hem zo gevreesde snelle lopers en kwam door in 14.55.

'Het tempo lag eigenlijk te hoog voor Luc', zegt zijn manager Pieter Langerhorst, 'maar het was de enige manier om te overleven.' Atleten die de beslissing namen om zich iets te laten terugzakken, zoals de Brit Jon Brown, vierde in olympisch Sydney, werd die keuze fataal. 'Die eindigden in de 2.18.'

Op het 34 kilometerpunt zat Krotwaar nog steeds in de kopgroep, die op dat moment op een eindtijd van 2.07 liep, ruim onder het Nederlands record van Kamiel Maase (2.08.31). 'Daarna moest ik echter van de groep af en kreeg ik de wind vol tegen', aldus Krotwaar.

De Ethiopiër Hailu Negusee probeerde het flinke blok Japanners in de kopgroep te breken, maar dat lukte niet. Uiteindelijk won Tomoaki Kunichika in 2.07.52, vlak voor zijn landgenoten Toshinari Suwa en Toshinari Takaoka, die ook nog binnen de 2.08 bleven, voor het eerst in de historie bleven drie Japanners in één race binnen die tijd.

Ondertussen worstelde Krotwaar daarachter. Hij kreeg te maken met de harde marathonwet, waarbij geldt dat alles wat in het eerste deel te hard is afgelegd, in het laatste part in het kwadraat moet worden ingeleverd.

'Bij 37 kilometer kwam de echte klap en ik verloor meteen een minuut op de kopgroep. Daarna ging er nog eens een minuut af in de laatste twee kilometer.' Met het ingaan van de laatste ronde op de atletiekbaan kwamen er nog twee man, de Japanner Noda en de Spanjaard Fernandez, voorbij die net onder de 2.10 bleven.

'Ik liep dat rondje op de baan in 86 seconden, geloof ik', zegt Krotwaar die als elfde finishte en eerst 'wat teleurgesteld was over de tijd', maar zich daar al snel over heen zette: 'Lekker de limiet gelopen. Die snelle tijd komt een volgende keer wel als ik de luxe heb om een minuutje langzamer te openen op de eerste helft.'

Manager Langerhorst vond dat Krotwaar tijdens zijn tweede buitenlandse marathon - de eerste liep de atleet van Prins Hendrik in augustus tijdens de WK in Parijs - 'een super indruk maakte. Hij zag er tijdens de wedstrijd heel ontspannen uit'. De echtgenoot van Lornah Kiplagat: 'Ook na afloop was hij niet kapot. Ik denk dat er nog een hoop mogelijk is met Luc.'

Krotwaar, die in Japan zijn vierde marathon van het jaar liep, is de derde Nederlandse marathonloper die zich kwalificeert voor de 42 kilometer op het klassieke parcours van Attica. Eerder voldeden Kamiel Maase en Lornah Kiplagat al aan de NOC*NSF-eis, maar dit tweetal geeft er hoogstwaarschijnlijk de voorkeur aan om volgend jaar in Athene de 10.000 meter op de baan te lopen.

Krotwaar, die vooraf zei dat 'kwalificeren moeilijker zal zijn dan straks in Athene in de toptien lopen', was nog nooit actief tijdens Olympische Spelen. Met zijn 2.10.13 staat hij nu vijfde op de Nederlandse ranglijst. Voor hem staan Kamiel Maase (2.08.31), Gerard Nijboer (2.09.01), Marti ten Kate (2.10.04) en Greg van Hest (2.10.07).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden