‘Kroonprins is herkiesbaar’

Terpstra heeft alle vertrouwen in tweede termijn bij IOC...

PAPENDAL Kroonprins Willem-Alexander heeft zich kandidaat gesteld voor een nieuwe termijn van acht jaar in het Internationaal Olympisch Comité, het voornaamste sportbestuur van de wereld.

Bij de komende vergadering van het IOC in Guatemala-Stad, volgende week, is de troonopvolger aftredend. Hij maakt deel uit van een groep van 21 IOC-leden die conform de reglementen moeten terugtreden.

Vorig jaar, bij de Winterspelen van Turijn, twijfelde hij nog hardop over zijn positie. Doorgaan of stoppen, ‘dat is de grote vraag’, zei hij. Maar volgens NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra twijfelt hij nu niet meer. ‘De prins stelt zich graag herkiesbaar. En wij hebben er alle vertrouwen in dat hij het weer gaat worden.’

Er zou een verhelderend gesprek met IOC-voorzitter Jacques Rogge aan vooraf zijn gegaan. Dat ging over de positie van tweede Nederlander in het IOC. Na ex-judoka Anton Geesink (73) is Willem-Alexander de ‘tweede Nederlandse afgevaardigde’ in het IOC. Dat is een bonuslidmaatschap wegens het organiseren van de Olympische Spelen van 1928, in Amsterdam.

De kroonprins dacht dat die positie na de reorganisatie van het IOC verloren zou gaan en dat hij niet herkozen zou kunnen worden. Maar dat blijkt nu niet het geval. In het comité zitten voor de wielerfederatie UCI en de hockeybond FIH, nog twee Nederlanders: Hein Verbruggen en Els van Breda-Vriesman.

Het aanblijven van de kroonprins lijkt opmerkelijk. Wel ligt er de afspraak met de regering – sinds Willem-Alexanders aantreden in 1998 – dat hij op het moment dat hij de troon bestijgt, zijn nevenfuncties zal neerleggen.

Willem-Alexander bekleedt geen speciale functie meer in het IOC. Hij zat voorheen in de evaluatiecommissie die zich boog over de toewijzing van de Winterspelen die in 2012 zullen worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden