Kroonprins brak IOC- belofte aan Huibregtsen

Wouter Huibregtsen had in 1998, bij de aanstelling van de toenmalige kroonprins Willem-Alexander tot IOC-lid, alle aanleiding voor zijn haast legendarische woede-uitbarsting. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven correspondentie tussen het Koninklijk Huis en de voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF.

Wouter Huibregtsen. Beeld ANP

De woede van Huibregtsen, op de voorpagina van de Volkskrant verwoord met termen als 'judas' en 'saboteur', vond zijn oorzaak in de belofte van de huidige koning zich niet te kandideren voor het lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité. Huibregtsen, zelf een gepasseerde kandidaat voor het IOC, schermde destijds in de verdediging van zijn positie met een brief waarin de toezegging zou zijn vastgelegd.

Erefunctie

Die brief ligt in het archief van Anton Geesink, de judolegende die tussen 1987 en zijn dood in 2010 lid was van het IOC. Dertig meter papier is van Geesinks privékantoor verhuisd naar het Utrechts Archief.

De brief van het Koninklijk Huis aan Huibregtsen, gedateerd op 4 november 1994, gaat het over het vervullen van een erefunctie door de kroonprins. Hij zal zijn grootvader Bernhard opvolgen als beschermheer. De opsteller van de brief, particulier secretaris Jurriaan Kraak, meldt in een reeks van antwoorden aan Huibregtsen: 'Het is niet de ambitie van de Prins van Oranje om lid van het Internationaal Olympisch Comité te worden'.

Die belofte achtte Huibregtsen gebroken, toen hij in 1998, aan de vooravond van de Winterspelen, werd geconfronteerd met het aantreden van Willem-Alexander als IOC-lid. Na zijn woede-uitbarsting moest Huibregtsen vertrekken als voorzitter van NOC*NSF.

De brief van Kraak aan Huibregtsen, pagina 1. Beeld Volkskrant
De brief van Kraak aan Huibregtsen, pagina 2: 'Het is niet de ambitie van de Prins van Oranje om lid van het Internationaal Olympisch Comité te worden.' Beeld Volkskrant
De brief van Kraak aan Huibregtsen, pagina 3. Beeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.