Kromowidjojo wil pas in Rio haar topvorm bereiken

In volle stadions op de Spelen, als elke topper staat te trillen op het startblok, zullen we de ware Kromowidjojo zien. Haar trainer staat nagelbijtend aan de kant. Die wil harder trainen.

Ranomi Kromowidjojo vlak voor de 50 meter vlinderslag (links) en tijdens de 100 meter vrije slag in Eindhoven, afgelopen weekeinde.Beeld anp

Het stond in het jaarplan. Ranomi Kromowidjojo heeft na de Swim Cup van Eindhoven een week vrijaf. Dat ging trainer Patrick Pearson zijn topzwemster niet afnemen, zei hij zondagavond toen hij de ergste teleurstelling over de tegenvallende 100-meterfinale van zijn pupil achter zich had gelaten. 'We leven hier niet in het oosten', zei Pearson.

Dwang is iets uit andere sportlanden. In Nederland moet je zelf willen, zei Kromo's ex-coach Jacco Verhaeren altijd. Als je niet wilt, even goede vrienden, maar dan kun je beter thuisblijven. De trainer kan je op dat vlak niet bij de hand nemen.

Pearson, een driekwart Brit, liet na Kromowidjojo's 53,55 seconden over 100 meter borstcrawl wel weten binnenkort een stevig gesprek met haar aan te gaan. Wil zij in Rio haar twee olympische titels, op 50 en op 100 meter vrij, met succes verdedigen, moet het een tandje harder. Dan zal de coach druk op het proces zetten. Want ze moet 'iets fitter' worden dan ze nu is. Dat weet ze en de coach zal haar dat ook nog eens op het hart drukken. 'We gaan harder trainen', zei hij.

Gebrek aan structuur

Op de eerste dag van haar korte aprilverlof zal Kromowidjojo op Twitter de resultaten van de Australische olympische kwalificaties hebben gezien. De zussen Campbell, de lange Cate en de meer gedrongen Bronte gingen in Adelaide als haaien door het water. Hun tijden: 52,41 en 52,78. Cate Campbell zwom haar eerste 50 meter een seconde sneller dan Kromowidjojo zondag deed (25,12 om 26,14).

Op de wereldranglijst zakte de Nederlandse aas met haar 53,21 uit de halve finale naar de vijfde plaats. De derde Australische, McKeon, ging ook door de grens van 53 seconden. Daarin is Kromowidjojo al vier jaar niet meer geslaagd.

Ze had bij de Swim Cup in Eindhoven door dat plafond willen breken. Ze had drie weken getaperd, rust ingebouwd om zo fit mogelijk het water in te gaan voor een wedstrijd. Zaterdag, laat in de avond, zwom ze 53,21 in de halve finale, een prelude voor een sterke zondagavond.

Die kwam er niet door een gebrek aan structuur in de race. Kromowidjojo hield zich niet aan het afgesproken raceplan, zei Pearson die wel eens leukere dagen aan de rand van het bad zal hebben meegemaakt.

Groningse koelbloedigheid

Kromowidjojo zelf deed alsof het allemaal niet erg was geweest. Ze had haar nieuwste badpak gescheurd. Het materiaal is zo dun, dat een stevige ruk het pak onder de arm deed splijten. Ze moest een ouder pak aan, dikker en minder snel als we de kenners mogen geloven.

Over dat aantrekken van pakken ('het is niet door mijn vetjes hoor') wilde Pearson het ook nog wel even hebben met zijn pupil. Als zulke dingen het in het laatste half uur voor de olympische finale gebeuren, dan is zelfs de kalmte van Kromowidjojo zo mogelijk niet meer voldoende.

Terwijl de wereld om haar heen zich druk maakte om tijden en pakken, liet de olympisch kampioene weten dat ze pas deze zomer, in Rio, haar topvorm wil bereiken. Ze had het in Eindhoven niet gekund, omdat het zwemstadion zo leeg was geweest. In volle stadions, als elke topper staat te trillen op het startblok, dan zullen we de ware Kromowidjojo weer zien.

In die sfeer redeneert de Groningse altijd. Het is de koelbloedigheid die ze van haar vader Rudy heeft meegekregen. Die trekt zonder mankeren de jungle in. Die zegt dat je je niets moet aantrekken van alle praatjes om je heen.

Ranomi Kromowidjojo met haar zilveren medaille op de 50 meter vrije slag op het WK zwemmen.Beeld anp

Er zijn nog 115 dagen tot het begin van de Olympische Zomerspelen in de winter van Rio. Er zal iets van urgentie in de aanpak van Pearson en het gedrag van Kromowidjojo moeten gaan doorschijnen.

In 2015 verbeterde ze zich in drie maanden tijd van 53,88 naar 53,17 (WK). Als zij van haar lentetijd van 53,21 zeventiende afpelt, dan is de titelverdedigster terug in competitie. Zeker als de strakke pakken bij haar heel blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden