Kromowidjojo straalt weer ook al zijn de tijden nog niet top

Het is een vertrouwd gezicht. Ranomi Kromowidjojo loopt na de haar halve finale op de 100 meter vrije slag in de drukke catacomben van de Kazan Arena rond alsof zij de winnares van de dag is. Ze ziet er, voor het eerst sinds tijden, weer eens uit als de olympisch kampioen die zij is op 50 en op 100 meter vrij.

Beeld ANP

Wie naar het scorebord in het verbouwde voetbalstadion kijkt, ziet donderdag dat Kromo, haar bijnaam, slechts als vijfde is doorgegaan naar de finale van vrijdag. Haar tijd is ook niet overdonderend, 53,78 seconden, precies een tel langzamer dan de snelste vrouw van deze avond, de Zweedse Sarah Sjöström (52,78). Het lijkt de Nederlandse niet uit te maken.

Snelle tijden zijn eventjes voor anderen, het gaat haar om het gevoel. 'Mijn start was goed, de eerste vijftien meter is in orde. Daarna heb ik supereasy gezwommen, heel ontspannen. Wat ik de afgelopen week al voelde, wordt hier in deze halve finale bevestigd. Voor een tijd als deze moest ik een half jaar geleden echt tot het gaatje gaan. Nu komt het heel gemakkelijk. Er zit nog rek in.'

WK Zwemmen in Kazan

Lees hier een aantal artikelen van de Volkskrant over het WK Zwemmen in Kazan nog eens terug.

Weer op weg naar de top

Niet dat zij zich tot de top twee van de wereld rekent, die posities zijn nu voor Sarah Sjöström uit Zweden en Cate Campbell uit Australië. Als haar zus Bronte Campbell en landgenote Femke Heemskerk in de finale last krijgen van de zenuwen, kan er zomaar nog een plaats worden opgeschoven. Kromowidjojo zegt het niet. Behoedzaam: 'Een medaille is sowieso wel lastig.'

Maar in de eerste baan en de tweede baan kan zij nog verbeteren. De vorm neemt toe. Het finaleweekeinde nadert en dat doet deze sportvrouw altijd goed. Twee jaar geleden in Barcelona werd zij op de 100 vrij derde, om op de slotdag plotseling toe te slaan. Opeens hield ze niet meer in op de 50 meter vrije slag en ramde ze zonder adem te halen door naar de muur. Ze was, niemand had het verwacht, wereldkampioen. Drie dagen later verbeterde ze bij een wereldbeker in Eindhoven zelfs het kortebaanwereldrecord op die ultrakorte afstand.

Dat vertrouwenwekkende gevoel begint Kromowidjojo weer in zichzelf te ontdekken. Ze zei donderdag redelijk spontaan dat ze zich al twee jaar niet zo goed heeft gevoeld. Terwijl Femke Heemskerk, toch de vrouw die Kromo in Nederland van de troon stootte, mentaal aan de grond zit, lijkt Kromowidjojo, naar haar uitstraling te oordelen, weer op weg naar de top.

Het is, zeggen volgers, als in het verleden. Als Annemarie Verstappen, de enige vrouw die Nederland ooit de wereldtitel op 200 vrij bracht, zich matig voelde, leefde Conny van Bentum op. De rollen konden ook omgedraaid zijn.

Ranomi Kromowidjojo.Beeld anp

In balans

Voor de kwestie rond Femke Heemskerk, die woensdag voor de finale van de 200 meter vrije slag mentaal brak, zei Kromowidjojo zich afgesloten te hebben. Wil je een topper zijn, dan moet je de kamerdeur dicht houden als er problemen zijn. Niet aan de keukentafel gaan meepraten over hoe erg het allemaal is.

Een beetje vals, maar dat mag in de top van de sport, klonk het wel toen Kromowidjojo sprak over het boek De Alchemist. Dat gaat over de angst voor het onbekende. 'Ik ben in balans. Ik voel me fysiek en mentaal sterk. Vanavond kijk ik naar Kung Fu Panda 2. En ga ik pannenkoeken eten. Acht uur slaap is mijn nacht, met vuilniszakken voor het raam.'

Al die woorden werden uitgesproken om te bewijzen dat de tijd van de stress bij haar voorbij was. Er was een periode, vertelde haar coach Patrick Pearson, dat zij lette op de ontwikkeling van Femke Heemskerk die haar in april het Nederlands record op de 100 vrij (52,75 om 52,69) ontnam. 'Het was lastig voor haar. Er kwamen veel vragen over. Nu kijkt Ranomi weer naar zichzelf. Het moet sneller om volgend jaar in Rio mee te doen. Ze weet dat het kan. '

De eerste stap op weg naar het echte werk, is volgens Pearson vandaag in de finale van de 100 vrij een tijd zwemmen van 53-laag. Mocht dat lukken dan ligt er een fundament voor een stunt op de 50 vrij.

Chinees Ning snelste van de wereld op 100 meter vrij

De 100 meter vrije slag, het koningsnummer van het zwemmen, werd donderdag gewonnen door de Chinees Ning Zetao. De 22-jarige militair, hij salueerde bij vlag en volkslied, versloeg met een machtig eindschot de Australische favoriet Cameron McEvoy: 47,84 om 47,95. De Argentijn Federico Grabich pakte brons, de eerste medaille voor zijn land in de WK-geschiedenis. Over de zege van Ning was direct veel te doen. Hij heeft een dopinggeschiedenis. Hij werd betrapt op clenbuterol, maar dat zat in China destijds in elk stuk vlees dat een restaurant serveerde. Hij keerde na zijn schorsing terug in groeiende topvorm. Vorig jaar werd hij Aziatisch kampioen in 47,70. De wereld had gewaarschuwd moeten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden