Kromowidjojo pakt EK-goud op 50 meter vrij

Het olympisch zwembad van Londen beschouwt Ranomi Kromowidjojo zo ongeveer als haar eigen bad. In 2012 veroverde ze in het Aquatic Centre twee olympische titels: op de 50 en de 100 meter vrije slag. Vier jaar later werd ze in hetzelfde bad Europees kampioen op de 50 meter. Het was een (individuele) titel die in haar palmarès ontbrak.

John Volkers
Ranomi Kromowidjojo Beeld ap
Ranomi KromowidjojoBeeld ap

Na zondag heeft de Groningse zwemster op olympisch niveau, op WK-niveau en in Europees verband een grote titel achter de naam. Of ze daarmee haar telraam vol heeft, valt te bezien. Al vier jaar, sinds de overrompelende machtsgreep van Londen 2012, is ze gericht op de Olympische Spelen van Rio 2016. Het is, als je haar goed beluistert, altijd het enige geweest dat haar de voorbije jaren heeft gemotiveerd.

Het succes van de zondagmiddag in Londen was een serieuze stap in de goede richting. Op de 100 vrij heeft Kromowidjojo de laatste jaren terrein verloren op de Australische zussen Cate en Bronte Campbell en de Zweedse Sarah Sjostrom. Bij de WK van vorig jaar werd ze vierde. Op Europees niveau verloor ze de voorbije week op die afstand nog van Sjostrom.

Op de 50 meter, waar de naar huis vertrokken Zweedse zondag ontbrak, lijkt Kromowidjojo meer uitzicht te hebben op succes. Vorig jaar werd ze tweede op de WK. In 2013 werd ze al wereldkampioen op die 'halve' afstand. Zondagmiddag greep ze met een indrukwekkende spurt, van blok naar muur, het Europese goud. Zaterdag was de Britse Fran Halsall nog ruim sneller geweest op de sprint. In de finale waren de rollen omgedraaid.

Royale progressie

Kromowidjojo was liefst drietiende van een seconde sneller dan zaterdag: van 24,37 naar 24,07. Daarmee zat ze slechts tweehonderdste van haar persoonlijke record (24,05). Dat dateert van Londen 2012. De royale progressie onderstreept dat Kromowidjojo met de dag beter wordt nu de Spelen naderen. In de finale ademde ze over 50 meters slechts één keer.

In Londen zei Kromowidjojo zich te hebben opgeladen door de geluidsmuur van het chauvinistische Britse publiek. Dat liet zich stevig horen voor de start.'Maar toen ik aantikte, hoorde ik ze niet meer. Dat leek me een goed teken', aldus de Nederlandse topzwemster.

Ze had het goed. Halsall gaf 0,37 seconde toe op de Nederlandse winnares die sinds haar eerste EK in 2006 nooit een persoonlijke titel had gewonnen. Het zilver van de 100 vrij van deze week was zelfs de eerste plak op dat vlak. Na de 50 vrij: 'Deze titel ontbrak bij mij. Het is supergaaf dat ik hem nu heb.'

'Het gaat om dat ene moment'

Ranomi Kromowidjojo voelt zich goed. De Spelen van Rio naderen en dat maakt hongerig. Een stand van zaken in dit interview van Volkskrant-verslaggever John Volkers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden