Kromowidjojo lijkt kansloos op WK, maar blijft geloven

De kans dat ze op het podium belandt van de 100 meter vrije slag lijkt theoretisch, maar Ranomi Kromowidjojo gaat door. 'Wie in het water ligt, heeft een kans.'

Ranomi Kromowidjojo van onderen gefotografeerd tijdens de 100 meter vrije slag. Beeld AFP
Ranomi Kromowidjojo van onderen gefotografeerd tijdens de 100 meter vrije slag.Beeld AFP

Een tussenslag en een matige aantik kostten Ranomi Kromowidjojo donderdag een toptijd in de halve finale van de 100 meter vrije slag. Het missen van de 53-grens, die ze in haar loopbaan pas één keer slechtte, betekende dat de Nederlandse zwemster met enige angst en beven naar de tweede halve finale van de WK moest kijken.

Tot haar opluchting waren er 'in die snellere tweede' slechts drie zwemsters die onder haar 53,09 doken. De grote vrouw van het Nederlandse zwemmen, de enige wereldtopper in het nationale veld, wist dat haar klassering als zevende een buitenbaan (1) inhield voor de finale van vrijdag. Succes lijkt ver verwijderd.

Dat hoef je Kromowidjojo niet voor de voeten te werpen. Zij is de onverstoorbaarheid zelve. 'Wie in het water ligt, heeft een kans', is haar opvatting, immer uitgesproken met een lach op het gezicht. Kans op goud is er evenwel niet, stelde ze nuchter vast. Kersvers wereldrecordhouder Sarah Sjöström - zondag goed voor de onwaarschijnlijke 51,71 - zwom op haar gemak naar 52,44 seconden over de klassiekste afstand in het chloor.

Daarachter zou dan de strijd openliggen in de opvatting van Kromowi-djojo. Dat lijkt een typisch geval van grenzeloos optimisme. Zolang zij niet stevig door de grens van 53 banjert - alleen in 2012 lukte haar dat één keer - zal ze moeten toekijken hoe andere zwemsters worden gehuldigd.

Tijden

Donderdag kregen vier zwemsters een tijd met '52' achter de naam. Na Sjöström, het natuurwonder, waren dat twee Amerikaanse vrouwen, Simone Manuel (52,69) en Mallory Comerford (52,85). De vierde was de Deense Pernille Blume (52,99). Tussen dat kwartet en Kromowidjojo wrikten zich nog de regerend wereldkampioene op de 100 meter (Bronte Campbell uit Australië) en de olympisch kampioen op die afstand (Penny Oleksiak uit Canada, in Rio de Janeiro in 2016).

In de vaart van de zwemvolkeren lijkt Ranomi Kromowidjojo op haar 26ste langzaam naar achter te schuiven. Ze was in 2012, op de Olympische Spelen van Londen, dominant. Ze veroverde daar dubbel goud, op de klassieke 100 en de iets minder hoog aangeslagen 50 vrij. Ze was blij maar niet euforisch. Ze zei dat ze in het Aquatics Center van Londen 'de perfecte race' niet had gezwommen. Haar finaletijden van 53,05 en 24,05 ergerden haar in zekere zin.

Ze zette de jacht op perfectie niet overtuigend in. Ze kampte met een gebrek aan motivatie en inspiratie. De WK van Barcelona in 2013 leverden nog brons (100 meter) en goud (50 meter) op, maar daarna vlakten haar resultaten af. Vorig jaar, in het olympische jaar waar ze naar eigen zeggen vier jaar naar had uitgekeken, kon 'Kromo' haar concentratie op 'dat ene' niet waarmaken. Ze werd in Rio vijfde (100 meter) en zesde (50 meter). Er vloeiden zelfs tranen, heel ongebruikelijk voor de koele kikker uit het Groningse Sauwerd.

Wereldrecords

Sinds 1908 is het wereldrecord vrije slag bij de vrouwen 66 keer verbeterd. Er waren drie Nederlandse recordhouders. Negen baanbrekende records:

1.35,0 Martha Gerstung (Dui) 1908
1.19,8 Fanny Durack (Aus) 1912
1.09,8 Eleanor Garatti (VS) 1929
1.04,8 Willy den Ouden (Ned) 1934
1.04,2 Cocky Gastelaars (Ned) 1956
59,9 Dawn Fraser (Aus) 1962
54,98 Barbara Krause (DDR) 1980
53,80 Inge de Bruijn (Ned) 2000
52,88 Libby Trickett (Aus) 2004
51,71 Sarah Sjöström (Zwe) 2017

'Uitzwemmen'

In 2017 staat ze anders in het zwemleven. De grote stress is verjaagd; haar houding neigt naar 'uitzwemmen', een lange coolingdown in het water. Kromowidjojo zwemt dit jaar om te zien of ze eigenlijk nog wel verder wil. Tokio 2020 lijkt haar een enorm eind weg. Dat haar vriend Ferry Weertman, de olympisch kampioen en regerend wereldkampioen op de 10 kilometer openwater, heeft besloten tot en met het Japanse olympische toernooi door te gaan, nam Kromowidjojo voor kennisgeving aan.

De zwemster beschouwde dat feit aan de vooravond van de WK: 'Zo'n beslissing door te gaan moet echt uit jezelf komen. Ja, Ferry en ik hebben dezelfde agenda. En we leiden hetzelfde leven. En er is de gemakzucht van: dit is het leven dat je kent. Maar dat kan en mag niet de reden zijn om door te gaan.'

Nieuwe doelstellingen hoeft ze niet serieus meer te koesteren. Nu Sarah Sjöström eindelijk de trainer heeft getroffen die haar de details van 100 meter borstcrawl heeft geleerd is zij onverslaanbaar geworden. Ergo: op de 100 vrij zal Kromowidjojo nooit wereldkampioen worden. Dat ze olympisch kampioen op die koninginnenafstand is geweest, is voldoende compensatie.

Ze zou zich, voor haar persoonlijke gevoel, kunnen richten op het structureel bereiken van de 52-sectie van het scorebord. Van de 78 verrichtingen onder de 53 seconden heeft Kromowi-djojo er slechts één achter haar naam staan. Landgenote Femke Heemskerk zelfs twee. Het is een select clubje van dertien zwemsters die door die lang onneembaar geachte grens zijn gegaan.

Mogelijk is de 50 meter vrije slag nog verleidelijk voor een voortdurende vrijage. Zaterdag en zondag zal in het reuzenstadion van Boedapest blijken of zij nog in de buurt van het erepodium kan komen. Ze heeft daarbij te maken met twee Scandinavische vrouwen (Sjöström en Blume) die dit nummer hebben geadopteerd. De tijd dat haar fenomenale start garantie was voor succes is voorbij.

Eindelijk wint Amerikaan weer titel 100 meter vrije slag

Het heersende land in de zwemwereld, de Verenigde Staten, miste bij de WK-toernooien al zestien jaar de belangrijkste kroon, die van de 100 meter vrije slag. In 2001 versloeg Anthony Ervin in Japan bij verrassing de Nederlandse aas Pieter van den Hoogenband en vervolgens bleef hij lange tijd de laatste Amerikaan met die gedroomde wereldtitel achter de naam. Donderdag kwam een eind aan die droogstand in het zwembad. Caeleb Dressel, een 20-jarige spierbundel van de Gators uit Florida, sprintte in de Duna Arena met een enorme voorsprong naar de overwinning. De nummer twee, zijn gelauwerde landgenoot Nathan Adrian, moest zeventiende van een seconde toegeven op de toptijd van 47,17 van Dressel. Dat is in sprintzwemmen een enorm gat; meer dan 1,5 meter. Dressel werd vorig jaar, op de Olympische Spelen van Rio, slechts zesde op de 100 vrij. Het spel was toen aan de nog jongere Australiër Kyle Chalmers die met zijn 18 jaar de op twee na jongste zwemkampioen uit de 100-metergeschiedenis werd. Chalmers ontbrak bij de WK in Hongarije. Hij is voor de tweede keer geopereerd aan hartritmestoornissen, maar wordt door de Australiërs wel meegenomen naar de World Cup van Eindhoven op 11 en 12 augustus. De Aussies van coach Jacco Verhaeren kregen donderdag een gevoelige tik te verwerken. De wereldranglijstaanvoerder op de 100 vrij, Cameron McEvoy, kon zijn topvorm van eerder dit jaar niet waarmaken. Hij werd vierde, op driehonderdste van de Fransman Metella. McEvoy zwom dit jaar in Australië naar de tijd van 47,04, een 'wereldrecord textiel'. Het echte wereldrecord, uit de tijd van de snelle pakken, is 46,91 en sinds de WK van 2009 in handen van de Braziliaan Cielo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden