'Kromo' was - ondanks die ene zilveren plak - de absolute koningin van het EK

Het vingerkootje van Sarah Sjöström voorkwam zondag dat Ranomi Kromowidjojo (27) het perfecte toernooi zwom. De Zweedse tikte één honderdste van een seconde eerder aan in de finale van de 50 meter vrij op de EK kortebaan. Het nam niet weg dat Kromowidjojo de absolute koningin was van het toernooi.

In vijf dagen zwom ze in Kopenhagen vijf keer naar goud (twee keer op individuele nummers, drie keer op estafettenummers) en één keer naar zilver (50 meter vrij), waarmee de Nederlandse haar succesvolste internationale toernooi ooit beleefde. Ze had in meer dan de helft van de elf EK-medailles die Nederland veroverde een aandeel.

Als 'Kromo' iets bewees tijdens de EK kortebaan, dan is het wel dat ze nog lang niet afgeschreven mag worden. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse sport met het oog op de Spelen van Tokio in 2020. Op dat toernooi wil ze 'beter en sneller' zijn dan ze ooit was, zei ze in augustus toen ze aankondigde door te gaan met zwemmen tot die Spelen.

Lekker in haar vel

Hoeveel plezier Kromowidjojo de komende jaren houdt in het zwemmen, zal in grote mate bepalen of ze in die missie slaagt. In de aanloop naar de Spelen van Rio had ze namelijk nog maar weinig plezier in haar sport. Coach Jacco Verhaeren vertrok naar Australië, met andere coaches liep het stroef, ze miste het EK in 2014 en haar relatie met Pieter van den Hoogenband strandde.

In Rio haalde ze geen medaille. Inmiddels duikt ze weer ze graag het zwembad in, zegt zwemmer Ferry Weertman (25), de olympisch kampioen op de 10 kilometer open water. Hij kent Kromowidjojo als geen ander. Sinds de zomer van 2015 zijn de twee een stel. Vorig jaar kochten ze een huis in Eindhoven en ze trainen in het zwembad in de Brabantse stad. Het verbaasde hem niet dat Kromowidjojo zo'n sterk toernooi zwom. 'Ze zit lekker in haar vel. In de afgelopen maanden heeft ze veel geracet en gereisd voor wereldbekerwedstrijden. Dat vond ze erg leuk en dan is het leven ook leuk', zegt Weertman.

30 jaar wordt Ranomi Kromowidjojo een paar weken na de Spelen van Tokio in 2020. De meeste van haar concurrenten zullen dan een stuk jonger zijn.

Dat goede gevoel droeg bij aan haar resultaten op de EK, stelt Weertman: 'Als je het zwemmen leuk vindt, zijn medailles bonus. We hebben na Rio los van elkaar bepaald of we zouden doorgaan met zwemmen. Ik wilde niet dat zij voor mij doorging, of andersom. Het is een zwaar leven, dus het moet vooral uit jezelf komen.'

Kromowidjojo koos vanuit haar hart om door te gaan, zegt Weertman. Ze leeft haar zwemleven nu ontspannener dan ooit .

Bondscoach Marcel Wouda zegt dat hij met Kromowidjojo nu 'stap voor stap en toernooi tot toernooi' toewerkt naar Tokio. Het is een verschil met de aanpak van bijvoorbeeld tweevoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, die zich vooral concentreerde op grote toernooien als de Spelen en WK's. Het was een filosofie die Kromowidjojo ook een tijdje aanhield.

Maatwerk

'Nou ja, ik weet niet of dat beeld zo klopt', zegt Wouda, 'maar Pieter dacht wel wat meer in grote lijnen, inderdaad. Ranomi geniet ook van de tussentijdse doelen. Aan de andere kant zijn dit zulke bijzondere individuen. Daar ligt geen boekje voor in de kast. Het is maatwerk.'

In 2020 viert Kromowidjojo elf dagen na de Spelen haar 30ste verjaardag. Om in Tokio uit te blinken, moet ze jongere zwemmers dan zijzelf, die haar in Rio versloegen, zoals de Canadese Penny Oleksiak (17), Simone Manuel (21) uit de VS of haar grootste rivale op de afgelopen EK, Sarah Sjöström (24), de baas blijven. Wouda ziet 'geen enkele reden' waarom Kromowidjojo als bijna-dertiger in Tokio niet succesvol kan zijn in haar disciplines.

Ferry Weertman ook niet. 'Marleen (Veldhuis, red.) zwom in Londen op haar 33ste ook nog de race van haar leven met het brons op de 50 meter vrij.' Kromowidjojo heeft volgens Weertman het voordeel dat ze op kracht, explosiviteit en duurvermogen al 'de grote ontwikkeling' heeft gehad.

'Dat hoeft zij minder te onderhouden dan jongere zwemmers. Het is zoeken naar verbeterpunten', zegt hij. Wouda ziet het als 'een puzzeltocht'. Hij vergadert geregeld met een sportdiëtist, persoonlijk coach Patrick Pearson en een bewegingswetenschapper over Kromowidjojo.

Wouda: 'Daar zit Ranomi tegenwoordig vaak bij. Patrick is daar in de aanloop naar Rio mee begonnen en we zijn daarmee doorgegaan. Dat inspireert haar. Het proces van beter worden vindt zij geweldig. Na de WK in Boedapest hebben we bewust de nadruk gelegd op veel racen en lekker fit zijn om in het voorjaar weer wat te investeren in fysiek. We weten nu dat ze beter kan worden van veel racen. Daar geniet ze van.'

Met de succesvolle EK kortebaan achter de rug is het voor Kromowidjojo tijd te ontspannen, zegt Wouda. Hij wil vooral geen risico's met haar nemen. 'Voor Ranomi is de factor plezier erg belangrijk. Er moet balans zitten tussen de andere dingen in het leven en het proces van beter worden, want het belangrijkste is dat ze fris blijft. Tokio is ver weg en tegelijk dichtbij. Niemand weet wat we nog tegenkomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden