Krijnsen brengt vuur in spel Longa

Ook als interim-coach van Longa is Appie Krijnsen een opbouwwerker. ‘Ik eis onvoorwaardelijke overgave.’..

Op zijn stoel houdt volleybalcoach Appie Krijnsen het niet langer dan twee punten uit. Dan knielt de 47-jarige interim-trainer van Longa naast het veld om zijn speelsters te instrueren of bespeelt hij – ijsberend langs de lijn – het fanatieke thuispubliek. Krijnsen incasseert een gele kaart als hij de arbitrage iets te luidruchtig ter discussie stelt, maar ook dat puntverlies deert hem niet.

Een dag na de afgang tegen Dros/Alterno (0-3) levert de aanstelling van Krijnsen als opvolger van de ontslagen Duitse coach Matthias Eichinger toch het gewenste schokeffect op. In Lichtenvoorde verslaat Longa Sliedrecht Sport, vierde in de competitie, in vier sets: 27-25, 15-25, 25-18, 25-16.

Vuur moest er komen in het spel van de ploeg die vorig seizoen de voornaamste uitdager was van het ongenaakbare Martinus en nu onderin bungelt. De vijf Longa-speelsters van Jong Oranje wisten meteen wie ze daarvoor nodig hadden: hun eigen coach Appie Krijnsen. En dus laat Krijnsen in de Hamalandhal provocerend de wijsvinger langs zijn keel glijden als zijn passer/loper Van der Velde gaat serveren. ‘Alle ballen op nummer 8’, loeit hij.

Zaterdag was Krijnsen nog ‘behoorlijk geschrokken’, toen hij zijn nieuwe ploeg zag klungelen tegen Alterno. ‘Eichinger is een zeer capabele trainer bij een ervaren groep. Maar dit is een opleidingsteam met twee oudere speelsters. Deze groep heeft meer sturing nodig. Het probleem was ook dat Eichinger er trainers bij haalde die verschillende dingen verkondigden. Ik wil niemand de schuld in de schoenen schuiven, maar er was geen lijn zichtbaar.’

Na de afstraffing door Alterno voert Krijnsen zondag tegen Sliedrecht een opvallende wijziging door. Hij laat libero Myrthe Schoot optreden als passer/loper en laat zijn geblesseerde toptalent Lonneke Sloetjes alleen voor de vorm het shirt van de extra verdediger aantrekken. ‘Ik dacht: ik doe eens iets geks’, zegt Krijnsen lachend.

Het duurt even voor de truc met Schoot en Grothues, die van de buitenkant naar de diagonaal verhuist, rendement heeft. Maar na een foutenfestival van anderhalf uur viert Krijnsen zijn eerste overwinning, uitgerekend op het team van zijn oud-pupil Saskia van Hintum.

Krijnsen, terwijl het zweet op zijn voorhoofd staat: ‘In de eerste set speelden de meiden nog tegen zichzelf. We worden geen eerste of tweede. Maar als er geen vaste patronen zichtbaar zijn, kun je op zijn minst knokken voor elk punt. Ik heb het accent gelegd op de beleving. Ik wilde bij mijn team onvoorwaardelijke overgave zien.’

En als in Lichtenvoorde ‘de laatste bal op de grond ligt’, gaat Krijnsen als opbouwwerker een talententeam formeren bij de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, waar hij docent is. In navolging van het mannenteam van de Hogeschool van Amsterdam wil Krijnsen in het oosten een brug bouwen naar het Nederlandse team.

Vermoedelijk in Nijmegen zal Krijnsen volgend seizoen in de B-League als coach optreden van een ploeg met speelsters tussen de 16 en 19 jaar. ‘Om de top te bereiken moet je grofweg 10 duizend trainingsuren maken’, aldus Krijnsen. ‘Met het team van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen garanderen wij straks 1000 uur per jaar.

‘We vragen nogal wat van meisjes van zestien om het ouderlijk huis te verlaten en op Papendal alleen te trainen, te eten en te slapen. Maar we formeren een uitgebreid begeleidingsteam, tot sportpsychologen aan toe.’

De talentenploeg moet tevens een buffer vormen als de missie van het Nederlandse vrouwenteam – en daarmee ook van Martinus – na de Spelen van Peking is voltooid of wellicht al mislukt bij het olympische kwalificatietoernooi in Halle.

Krijnsen: ‘Ik hoop echt dat het Nederlandse team het gaat redden, anders zijn we in vier jaar tijd geen bal opgeschoten. Selinger heeft fantastisch werk geleverd, want Nederland speelt soms briljant volleybal. Maar de winst van de Grand Prix heeft ons nog niet in Peking gebracht. En het zal een zware klus worden om het kwalificatietoernooi in Halle te winnen. Een misstap is al dodelijk.’

Krijnsen hoorde al het gerucht dat diverse internationals hun contract met Martinus per 1 februari zullen opzeggen, als Nederland zich niet voor de Spelen plaatst. ‘Met dat doemscenario heeft niemand rekening gehouden. Al was het onderbrengen van de internationals bij Martinus natuurlijk een ongelukkige constructie.

‘Selinger moest in drie jaar tijd een inhaalslag maken, omdat we in Nederland nooit consequent talenten hebben opgeleid. Maar het gevolg is dat we in Nederland geen echte competitie kennen, omdat de nummer een al vaststaat. Dat kan nooit de bedoeling zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden