Kredietcrisis is deze keer niet de schuld

Directeur van Hanze Catering bouwde luchtkastelen...

amsterdam Het ene probleem is nog maar net opgelost of het volgende dient zich al aan. Een rustige tijd is het driebanden niet gegund. En niemand kan de kredietcrisis de schuld geven, al is het ontbreken van geld wel de oorzaak.

In het spelletje met de keu, de drie gekleurde ballen en het blauwe laken, is er maar een korte periode geweest waarin financieel alles kon. Midden jaren tachtig had dr. Werner Bayer de BWA opgericht, de profbond voor driebanders die zijn eigen circuit, de World Cup, ging spelen. Vette hoofdprijzen (50.000 Mark) waren geen uitzondering, het kon niet op.

Maar er ontstond ruzie tussen de club van de Duitser en de twee overkoepelende amateurbonden, de Europese CEB en de mondiale UMB, die de titeltoernooien organiseerden.

Toen dat conflict na vele jaren eindelijk was bijgelegd, bleek dat ook de BWA niet meer kon overleven. Alle toernooien, ook de wereldbeker, kwamen terug bij de CEB en UMB. Maar die twee kunnen het hoofd ook nauwelijks boven water houden.

Zo werd Dick Jaspers, een van de weinige fullprofs in het driebanden, dit jaar op schitterende wijze Europees kampioen. Wat hij ermee verdiende? Vierduizend euro.

Juist rond Jaspers en zijn vier ploeggenoten die een contract hadden bij de club Hanze Catering uit Zwolle, ontstonden een paar maanden geleden grote moeilijkheden. Het zou het tweede jaar worden van de club. Er leek geen vuiltje aan de lucht, dit Dream Team was landskampioen en bekerwinnaar geworden.

Totdat de betaling van de salarissen ineens stokte.

Directeur Wim Salomons van Hanze Catering hield bij hoog en bij laag vol dat alles goed zou komen. Maar hij bleek luchtkastelen te hebben gebouwd. De boel klapte toch in elkaar. Jaspers en co weigerden verder te spelen. De Brabander zei het duidelijk in de Volkskrant: ‘Wij zijn belazerd en besodemieterd door die man.’

Met ernstige financiële problemen bij clubs heeft iedereen leren leven. Ook Jaspers zelf, die dat al eens meemaakte in Haarlem en Hengelo. Extra vervelend was echter dat de eredivisiecompetitie, de sterkste ter wereld, inmiddels al was begonnen.

De oplossing kwam uiteindelijk van voorzitter Santos Chocron van de sectie driebanden van de KNBB. Besloten werd de licentie van Hanze Catering, inclusief de spelers Jaspers, Blomdahl, Horn, Koorevaar en Van Erp, over te hevelen naar een nieuw te formeren team.

Hoofdsponsor daarvan is Van Donge en de Roo, een bekende naam in het biljarten. Vanaf komend weekeinde zal deze club dus, met behoud van de eerder veroverde punten, meedoen aan de competitie.

Omdat nu geen competitievervalsing optreedt, is het een ingenieus bedachte noodgreep. Maar Chocron zal binnenkort weer al zijn inventiviteit nodig hebben bij de nieuwe storm die is opgestoken. Over twee weken wordt de Masters gehouden in Amsterdam, het Nederlands kampioenschap.

De organisatie bleek problemen op te leveren, vooral over de locatie bestond lang onduidelijkheid. Maar al is de biljartwereld nog zo klein, een titelstrijd moet er komen. Wie moet je anders volgend jaar naar een EK en/of WK afvaardigen?

Het toernooi gaat dus door, maar nu is er weer geen prijzengeld. En de 32 deelnemers, onder wie uiteraard Jaspers, vertikken het voor een vetleren medaille of een beker te spelen. Woensdag 5 november heeft topoverleg plaats over deze netelige kwestie.

Het doet herinneren aan de bekerfinale die een tijdje geleden eveneens in biljartcentrum Osdorp werd afgewerkt. Vlak voor het begin dreigden de arbiters het toernooi te boycotten, omdat ze geen geld (onkostenvergoedingen) hadden ontvangen. De hoofdsponsor toen was overigens Hanze Catering.

Ook dit conflict werd door de KNBB op het laatste moment bijgelegd. De bond heeft evenals de buiten hun schuld getroffen vijf spelers nog veel geld te goed van Hanze Catering en onderneemt juridische stappen. Jaspers beraadt zich nog. Een troost heeft hij: Van Donge en De Roo is een firma gespecialiseerd in vrachtvervoer over zee. Zijn huidige contract is ongetwijfeld waterdicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden