Krasse tafeltennisknarren

Een grijze golf overspoelt het Nederlandse tafeltennis. Tijdens de nationale kampioenschappen, zaterdag en zondag in Eindhoven, weten ambitieuze jongeren zich ernstig belaagd door Henk van Spanje, Mirjam Hooman-Kloppenburg en andere veertigers met een roemrijk verleden....

Elena Timina (36)

Moeder van twee kinderen (4 en 7 jaar) is de prilste van de oudjes. Eenvan de succesvolste verdedigsters van Europa. Wint in 1994 de wereldbekermet de Russische ploeg en verovert dat jaar meteen ook maar de Europeselandentitel. Grossiert sinds haar overgang van Rusland naar Nederland intweede plaatsen. Verliest drie NK-finales en grijpt ook nu naast de titeldoordat ze het in de halve finales niet kan bolwerken tegen haar Helderseploeggenote Li Jiao. Is met Li Jie wel succesvol in het dubbelspel. Is pas36, maar voelt zich soms wel wat ouder, vooral als ze wordt gekweld doorrugpijnen die soms zo hels zijn dat 'het leven bijna ondraaglijk wordt'.Voor de rest geen centje pijn. Geen opzienbarende lichamelijke gebreken enaan motivatie geen gebrek. Daarom onlangs opgenomen in de nationaleselectie.

Henk van Spanje (41)

Een topper in de kring der oude knarren. De tweevoudig Nederlandskampioen in het enkelspel (in 1982 en '84) speelt met jeugdig elan voor SKFuit Veenendaal in de ereklasse. Keert na een lange retraite in 1994 terugbij de NK, maar wordt daarin al in de eerste ronde van de tafel gepoetstdoor de Gelderse langenoppenspecialist Hans de Boer. Tobt met de naweeënvan een zware griep, maar staat desondanks zijn mannetje bij de nationaletitelstrijd. Pas in de kwarttfinale komt aan zijn opmars een eind, doortoedoen van zijn een jaar jongere plaaggeest Chen Sung. Traint twee, somsdrie keer in de week en is nochtans fit als in zijn jonge jaren. Met zijntanige lijf brengt hij minder kilogrammen op de weegschaal dan toen hij 20was. Denkt daarom nog jaren mee te kunnen.

Janine Huiden (43)

Moeder van twee kinderen (4 en 6 jaar). Typische laatbloeister. Komt pasin haar studententijd in Groningen, op haar 19de, in aanraking met hetcurieuze spel met bat en bal. Valt vervolgens in handen van de noordelijkepingponggoeroe Jan Vlieg, die haar kneedt tot een degelijke subtopper inde eredivisie. Speelt voor Salamanders in Wateringen en plaatst zich voorde tweede keer in haar loopbaan voor de nationale titelstrijd door eenopvallend optreden in de nationale B-meerkamp. Daarin verslaat zetalentvolle speelsters wier moeder ze had kunnen zijn. Blijft gevrijwaardvan fysiek ongemak door veelvuldig hard te lopen. Mist power in haar spelen wil daarom aan de ontwikkeling van haar spieren werken. Rukt tijdensde NK op naar de achtste finales, waarin ze wordt gestuit door Jana Timina.

Martin Brinkhoff (39)

Deze vader van een dochter van 15 is de grote man van de Zutphenseeredivisieclub Torenstad, in de letterlijke zin van het woord vooral. Metzijn 1.97 meter torent hij bij de nationale titelstrijd hoog boven iedereenuit. Is een paar 'oudemannenkilogrammen' te zwaar, maar is van plan daaraante werken. Is door zijn lengte ietwat gehandicapt in het spel derlichtvoetigen, maar compenseert dat met zijn inzet. Is zelden of nooitgeblesseerd. Met het lijf is dan ook niks mis. Net terug uit China, waarhij als pingpongtoerist enkele trainingen volgde en aan een toernooideelnam. Wil nog jaren mee, omdat hij nog steeds veel wint en een anderehobby niet ziet zitten. Dringt door tot de kwartfinales, maar kan hetdaarin niet bolwerken tegen een zekere Marco Bottram.

Mirjam Kloppenburg (40)

Moeder van twee kinderen (6 en 7 jaar). Niet kapot te krijgengeneratiegenote van Bettine Vriesekoop. Ongeslagen winnares van de EuropeseTop 12 in 1991 en in 1992 de nummer 2 van Europa. Viervoudig nationaalkampioene in het enkelspel. Speelt in de eerste Bundesliga voorHolsterhausen, maar is daarin dit seizoen met slechts drie winstpartijenniet erg succesvol. Nog altijd in het bezit van haar jongemeisjesfiguur,maar tobt 'door al dat gedraai op de vierkante meter' met een zwakke rug.Stoomt tijdens de NK door naar de kwartfinales, maar houdt het dan voorgezien omdat ze zich kansloos acht tegen Li Jie en omdat ze krachten wilsparen voor de finale van het dubbelspel. Verliest daarin nochtans kansloosvan het Helderse tweetal Elena Timina en Li Jie.

Chen Sung (40)

Eerste Chinees die zich laat overhalen om in ruil voor een handvolguldens zijn kunsten in Nederland te vertonen. Duikt in 1990 op inHazerswoude, waar hij zich ontpopt als de beste sparringpartner die BettineVriesekoop zich wensen kan. Een ware grootmeester in het krachten sparen.Zijn motto: waarom zou ik tot het uiterste gaan als ik ook op halve krachtwinnen kan. Gaat dankzij deze instelling al heel lang mee. Zijn lijf heeft maar weinig te lijden. De voormalige nummer vijf van China dringtzondagmiddag bij de NK door tot de halve finales. Pas daarin wordt hem eenhalt toegeroepen, door bondscoach Danny Heister, die enkele uren later metde landstitel, zijn tiende alweer, aan de haal gaat. Speelt bij Diest inde hoogste klasse van het Belgische tafeltennis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden