Kramer wint enige mondiale krachtmeting op 10 km tot Winterspelen

Tegenwoordig gaat er volgens Sven Kramer niet veel boven de Oscar Mathisen Award, een Noorse schaatstrofee die wordt toegekend aan de beste prestatie van een voorbije winter. De Nederlandse aas won zondag een belangrijke wereldbekerwedstrijd, de 10 kilometer van Stavanger, maar hij wenste die overwinning niet hoger te waarderen dan de Oscar die hij een dag eerder mocht ontvangen.

John Volkers
Kramer won de Oscar Mathisen Award met een 10 km-race in februari. Beeld ANP
Kramer won de Oscar Mathisen Award met een 10 km-race in februari.Beeld ANP

Er waren dagen dat Kramer de trofee, een schaatsbeeld van brons, minder waard achtte. Zijn eerste Oscar kreeg hij in 2007, voor zijn wereldrecord op de 10 kilometer (12.41,69), dat negen jaar standhield. 'Maar die heb ik weggegeven aan Arjan Bos van TVM. Die staat bij hem op kantoor. Ik dacht: ik haal er nog wel een paar. Maar het heeft tien jaar moeten duren voor het opnieuw zo ver was.'

De Oscar van 2017 kreeg Kramer voor zijn 10 kilometer op de WK afstanden van Gangneung, in februari. De 12.38,89, een wereldrecord voor laaglandbanen, kwam tot stand in een race die door schaatsbestuurder Tron Espeli, de man van de uitreiking, 'thrilling' werd genoemd en die zou uitsteken boven zovele races van een sterk bezet preolympisch seizoen.

Friese stayer

Kramer repliceerde dat hij wel vaker zulke bijzondere races op het ijs had neergezet, maar hij wilde niet klagen na alle fijne woorden aan zijn adres. Ere wie ere toekomt, klonk het deze bijzondere schaatsmiddag in de Sörmark Arena van Stavanger. Kramer, waarlijk bejubeld door de Noren, boog nog net niet. Daar is hij de man niet naar. Wel zei hij dat de Oscar zo bijzonder is omdat die prijs aan één rit wordt opgehangen. 'Het is een trofee met een verhaal, dat maakt hem speciaal', aldus de Friese stayer die (waarschijnlijk) aan de laatste olympische winter van zijn enorme carrière is begonnen.

De Oscar van 2017 krijgt thuis wel een fijne plaats, ergens in de buurt van de drie gouden olympische medailles die Kramer tot het geliefdste deel van zijn prijzenkast zal rekenen. Daar zullen er, wat hem betreft, deze winter nog drie bijkomen: de gouden medailles van Pyeongchang 2018 op de 5 kilometer, de 10 kilometer en de ploegenachtervolging. Zo is de chronologische volgorde van de wedstrijden, maar voor Kramer zal de tweede beoogde hoofdprijs de voornaamste zijn.

Nederlanders met de schaatsoscar

De Oscar Mathisen Award wordt door een Noorse jury toegekend voor de beste jaarprestatie.

1961 Henk van der Grift
1967, 68 Kees Verkerk
1970, '71, '72 Ard Schenk
1985 Hein Vergeer
1989 Leo Visser
1993 Falko Zandstra
1999 Rintje Ritsma
2000 Gianni Romme
2002 Jochem Uytdehaage
2007 Sven Kramer
2011 Bob de Jong
2013 Ireen Wüst
2014 Jorrit Bergsma
2017 Sven Kramer

Veel, om niet te zeggen alles, draait dit seizoen om het 10-kilometergoud van Pyeongchang. Kramer heeft door uiteenlopende oorzaken die titel nog niet binnengehaald. Het ging mis in Turijn 2006 (zevende), het ging dramatisch mis in Vancouver 2010 (wisselfout) en het liep minder dan verwacht in Sotsji 2014 (zilver). Alsof er een vloek rust op het nummer voor de man die de beste stayer van de afgelopen twaalf jaar is.

In een voorbeschouwing op het nieuwe seizoen, in het blad Helden, liet Kramer weten dat hij al gestopt zou zijn met professioneel wedstrijdschaatsen als hij in 2010 niet die vermaledijde aanwijzing van coach Gerard Kemkers had gevolgd en over de pylon springend de verkeerde bocht had gekozen. Als hij dus de geschiedenis van die diskwalificatie kon terugdraaien, had de schaatswereld niet meer met de dominantie van de Nederlander hoeven rekenen.

Sven Kramer (r) zet een versnelling in en passeert Ted Jan Bloemen op 10 kilometer. Beeld ANP
Sven Kramer (r) zet een versnelling in en passeert Ted Jan Bloemen op 10 kilometer.Beeld ANP

Ook de grootmeester kan ploffen

Dan was het veld vrij geweest voor mannen als Ted-Jan Bloemen, van Nederlander tot Canadees genaturaliseerd, Erik-Jan Kooiman, een laatbloeier, en Jorrit Bergsma, de al enkele seizoenen wankelende olympisch kampioen op de 25 rondjes. Zondag waren de drie ook weer in meer en minder glorieuze vorm te zien op het ijs van Stavanger, bij de enige mondiale krachtmeting op de 10 kilometer tot de Spelen van Korea.

Bloemen maakte veel indruk door, zoals zijn Nederlandse coach Bart Schouten zei, 'de race te maken' tegen de strak volgende Kramer die ervoor paste te snel te antwoorden. 'Ook ik kan ploffen', aldus de grootmeester.

1,67 seconden slechts hield Sven Kramer over op Ted-Jan Bloemen op de 10 kilometer in Stavanger.

De wereldrecordhouder - Bloemen bezit sinds 2015 de toptijd van 12.36,60 en ontving daar ook de Oscar voor - legde Kramer een hoog tempo voor. Die antwoordde strategisch verantwoord in de laatste ronden met een tegenaanval, waarmee hij het baanrecord (12.50,97) greep en zijn Canadese opponent op 1,67 seconden afstand hield. 'Ted-Jan heeft nog nooit met zo weinig verschil van Kramer verloren. Ted-Jan was nog nooit beter', sprak coach Schouten. Zijn pupil bevestigde die woorden en beloofde strijd met de huizenhoge favoriet. 'Ik geloof erin dat ik met mijn allerbeste race met goud uit Korea kan terugkeren.'

De derde plaats in de rangschikking was zondag voor Erik-Jan Kooiman. Hij versloeg via een superieur vlak schema zijn eerder gefinishte ploeggenoot Jorrit Bergsma die, niet voor het eerst, last had van een lege tank, zoals het in jargon heet. Voor de strijd om de twee Nederlandse plaatsen op de olympische 10 kilometer, eind december in Heerenveen, lijkt Kramer de gedoodverfde winnaar en is een tweestrijd Kooiman-Bergsma in de maak. Een sensatie lijkt ophanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden