Kramer, Blokhuijsen en Verweij vrijwel zeker het snelste team ter wereld

De Nederlandse mannen kunnen op de olympische ploegachtervolging hun olympische titel gaan verdedigen. Na de overwinning van het nationale trio in Calgary, met een tijd die een halve seconde boven het eigen wereldrecord lag, kunnen de tickets worden klaargelegd.

Sven Kramer Foto epa

Voor olympische kwalificatie komt de topzes van drie World Cup-wedstrijden plus de twee tijdsnelsten in aanmerking. Het Nederlandse team, met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij op het ijs, is vrijwel zeker het snelste team ter wereld. Drie weken geleden, bij de ouverture van het seizoen, moest Kramer zich na een griepje afmelden en viel het Nederlandse trio, met trage starter Jorrit Bergsma als hinderlijk ballast, zeer tegen. Het team werd toen negende, op zeven seconden van winnaar Zuid-Korea.

Het zijn de problemen die door bondscoach Geert Kuiper getackeld moeten worden. Het is meestal passen en meten bij het opstellen van een team. Vorig seizoen werd het drietal Douwe de Vries, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen wereldkampioen. Kuiper: 'We hebben met de belangen van merkenteams te maken in Nederland. Ik heb er zelf voor gewerkt. Dus ik heb er begrip voor.'

Kuiper wijst dat op andere landen die gemakkelijker over hun beste rijders kunnen beschikken voor gezamenlijke trainingen. Die gelegenheid is in Nederland, met concurrerende merkenteams, veel beperkter.

Afmelding

Zaterdag had de afmelding van Ireen Wüst grote gevolgen voor het vrouwenteam dat aast op een van de acht olympische deelnemingsbewijzen. Wüst, geplaagd door een beenblessure, werd vervangen door Lotte van Beek die vier jaar lang geen ploegachtervolging had geschaatst. Bovendien moest zij kort tevoren een 1.000 meter rijden. In de teamrace viel Van Beek 200 meter voor het eind, omdat ze - uit vermoeidheid - de benen onder zich vandaan voelde zeilen. Nederland kreeg uiteindelijk nul punten achter de naam, omdat Antoinette de Jong in alle verwarring verzuimde de finishlijn te passeren.

In Salt Lake City moet Nederland de huidige zevende plaats in het tussenklassement zien te bevorderen tot de zesde, om zeker te zijn van plaatsing. Van de vaste krachten zijn De Jong, Wüst en Jorien ter Mors niet ter beschikking. Invallers zijn Melissa Wijfje en Linda de Vries.

Ireen Wüst Foto anp
Meer over