Kramer aast op zesde nationale allroundtitel

John Volkers
Sven Kramer na zijn race op de 1500 meter bij de World Cup Schaatsen. Beeld anp
Sven Kramer na zijn race op de 1500 meter bij de World Cup Schaatsen.Beeld anp

Er was een tijd dat Sven Kramer haast automatisch de Nederlandse allroundtitel op zijn naam schreef. Tussen 2005, het jaar van de ontluiking van zijn enorme schaatstalent, en 2009 won hij vier van de vijf kampioenschappen. Daarna stokte zijn ijzeren ritme. Hij ontbrak in 2010, 2011 en 2012.

Daardoor staat Kramer, de veelvraat, de aas en de heerser, pas op het bescheiden aantal van vijf nationale titels op de klassieke schaatsvierkamp, twee minder dan recordhouder Hilbert van der Duim. Die achterstand had zeker één kleiner moeten zijn, ware het niet dat scheidsrechter Jacques de Koning de afgelopen winter de grote favoriet voor de nationale titel diskwalificeerde.

Bij de NK, op het buitenijs van het Olympisch Stadion van Amsterdam, schopte Kramer zijn schaats illegaal over de eindstreep. De arbiter beoordeelde het uitdagende gebaar als een 'kickfinish'. De drievoudig olympisch kampioen werd na die 5 kilometer gediskwalificeerd en zag vervolgens af van de rest van het olympische seizoen. Hij liet de WK allround in het eigen Heerenveen schieten.

De eigenzinnige Fries liet zich opereren aan zijn luchtwegen. Hij zag scheidsrechter De Koning onlangs terug in Thialf. Hij grapte met hem en zei dat hij niks persoonlijks tegen de referee had. 'Hij heeft alleen niet in de geest van de wedstrijd gefloten', zo keek Kramer kort voor de Kerst terug op de dag van de fluitconcerten in Amsterdam, op de uitverkochte 'coolste baan van Nederland'.

Thialf, twee weken geleden bij de wereldbeker nog treurig leeg, zal zondag uitverkocht zijn, op de tweede dag van de NK allround 2015. Het gaat om 10.200 tribuneplaatsen. Voor de eerste dag (vandaag) waren met Kerst nog een paar duizend kaarten beschikbaar.

Toptrainer

Kramer, na negen jaar van de ene topcoach (Kemkers) naar de andere toptrainer (Orie) geswitcht, zet op zijn thuisbaan bij zijn zevende deelname vol in op het behalen van zijn zesde nationale titel. 'Kramer is winnen, zeg jij. Nou laten we dat nog maar een tijdje zo houden.'

Hij zegt NK's niet het hoogst op zijn verlanglijst te hebben staan. 'Het is niet mijn eerste intentie een zo hoog mogelijk aantal nationale titels te hebben.' Inclusief de nationale afstandtitels bezit Kramer er twintig (uit 31 starts). Hij geldt, zeker op de vierkamp, als onverslaanbaar.

De nationale titelstrijd allround, waarvoor Kramer zich de kerstdagen in het ploeghotel te Wolvega heeft opgehouden, is de aanloop naar de grote internationale toernooien van deze winter. Over twee weken wordt in het Russische Tsjeljabinsk de Europese titelstrijd allround gehouden. Daar is Jan Blokhuijsen de titelverdediger. Als Kramer zich voor dat EK plaatst, gaat hij op jacht naar zijn zevende continentale titel.

Sven Kramer met coach Jac Orie na zijn race op de 5000 meter bij de World Cup Schaatsen. Beeld anp
Sven Kramer met coach Jac Orie na zijn race op de 5000 meter bij de World Cup Schaatsen.Beeld anp

Ranglijst

Twee maanden later is de wereldtitelstrijd in Calgary. Daar is Koen Verweij de schaatser die zijn titel van 2014 verdedigt. Kramer voert de eeuwige ranglijst aan, met zes wereldtitels. Ook daar lijkt lauwerkrans - de traditionele prijs voor een allroundkampioen - nummer zeven haalbaar.

De Nederlandse deelname aan de allroundtoernooien is door een ingreep van de Internationale Schaatsunie ISU met 25 procent verminderd. Het maximum is van vier naar drie schaatsers teruggeschroefd. Het heeft de nationale concurrentiestrijd ernstig verhevigd. Voor de drie tickets voor Tsjeljabinsk zijn Sven Kramer, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel de grote kanshebbers. Mannen die vorig jaar nog de EK wisten te bereiken, zoals Douwe de Vries en Renz Rotteveel, gelden als kansrijke outsiders.

Bij de vrouwen is Ireen Wüst de te kloppen vrouw. Zij werd, haaks op haar grote status van allrounder, in 2009 voor het laatst kampioen. Yvonne Nauta is de titelverdedigster.

Het toernooi in Heerenveen kent op zondag nog een extra selectiewedstrijd voor de WK afstanden van februari. Bij de vrouwen (5 kilometer) en mannen (10 kilometer) rijden kanshebbers in de ochtenduren hun aparte wedstrijd. De deelnemers aan de NK allround weten dat hun tijden op de langste afstand, later op de zondag, meetellen voor de WK-selectie. Voor beide afstanden zijn twee tickets beschikbaar voor Nederlanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden