Krajicek moet het van zijn aces hebben
Richard Krajicek hief de armen maar trok tegelijk de wenkbrauwen op. Hij had tegenstrijdige gevoelens over de overwinning die hem naar de derde ronde voerde van het ATP-toernooi in Rotterdam....
Van onze verslaggever
Hans van Wissen
ROTTERDAM
De Hagenaar is op zoek naar cadans en nieuw zelfvertrouwen. Niet voor de eerste keer moet hij een periode van tegenslag achter zich laten en een zekere wisselvalligheid in zijn spel is daarbij onvermijdelijk.
Maar het valt hem zwaar zich daarbij neer te leggen. En als hij dan te passief is en afzwaaiers produceert, komt onverbiddelijk de karakteristieke 'negativiteit' terug die ooit zijn handelsmerk was.
Krajicek was eerlijk over zijn optreden tegen Prinosil, de nummer 46 van de wereldranglijst en een van de vijf Duitsers die in Rotterdam doordrongen tot de tweede ronde. Als de Wimbledon-kampioen zijn service niet 'achter de hand' zou hebben gehad, was het bijzonder moeilijk voor hem geworden.
Want Prinosil, die het zelf bepaald niet van zijn opslag moest hebben, bleek alerter en sneller ter been dan Krajicek en aan het net minstens diens gelijke. Maar hij kon niet anders dan moedeloos worden van de aces die de Nederlander produceerde: in totaal 26.
De wetenschap dat hij op eigen service geen punt mocht prijsgeven, verlamde Prinosil uiteindelijk. Hij kwam in de eerste tiebreak op setpoint (6-5) om daarna prompt een dubbele fout te slaan. Een set later begaf hij zich in de tweede barrage wanhopig naar het net om Krajicek onder druk te zetten. De Nederlander, die bij 5-4 al een matchpoint onbenut had gelaten, passeerde hem eenvoudig en kwam met een nieuwe ace opnieuw dichtbij de zege. Bij het vierde matchpoint was het uiteindelijk raak (7-5).
Krajicek speelt vandaag tegen Michael Stich, de Duitser die eveneens één Wimbledon-triomf op zijn naam heeft. Een tweede overeenkomst is dat ook Stich zich na een fase van tegenslag en fysiek ongemak poogt terug te vechten. Hij is danig gezakt op de wereldranglijst, behoort in Rotterdam zelfs niet tot de geplaatste spelers en heeft dit jaar nog niets van betekenis gepresteerd.
In dat opzicht was zelfs Prinosil gevaarlijker. Die bereikte vorige week in Milaan nog de halve finales, waarin hij werd uitgeschakeld door de grote favoriet in Rotterdam, Goran Ivanisevic. De Kroaat had gisteren de grootste moeite om zich te ontdoen van de Fransman Raoux, daarmee illustrerend dat voorspellen in Ahoy weinig zinvol is.
Krajicek doet daar dan ook niet mee. Hij weet slechts dat hij juist in Rotterdam 'graag wil winnen'. De Wimbledon-kampioen, die zich committeerde om eergisteren, op zijn vrije dag, een clinic te geven voor Haagse kinderen, poogt 'langzaam in vorm te komen', maar weet als geen ander hoe Stich met hem poogt om te springen. De onderlinge stand is 8-4 in het voordeel van de Duitser: 'Juist tegen mij heeft hij bewezen geweldig te kunnen tennissen'.
En misschien is het, zo zei Krajicek, wel een 'rookgordijn' dat de Duitser de laatste tijd heeft opgetrokken. 'Hij heeft voor het eerst sinds lange tijd, hier in Rotterdam, twee wedstrijden achtereen gewonnen. Dat maakt ook verschil. Ik merk het aan mezelf. Eén keer winnen kan na een slechte periode voldoende zijn en dat hoeft niet eens in grootse vorm te gebeuren. Want ik was toch nog niet helemaal zeker van mezelf. Ik had te vaak het gevoel dat ik me moest haasten, dat ik te laat was.'
Wie ook te laat kwam was Dennis van Scheppingen, de voorlaatste Nederlander die in Ahoy werd uitgeschakeld. Zoals Krajicek 'leunde' op zijn service, zo deed Daniel Vacek dat tegen Van Scheppingen. De Tsjech, die ooit begeleid werd door Michiel Schapers en Ted Troost, leek gisteren vergezeld door een beschermengel.
Van Scheppingen kon geen breekpunt krijgen of Vacek sloeg een ace. Tegen het fortuin aan de overzijde van het net was voor de jonge speler uit Wilnis geen kruid gewassen. In de tiebreak van de eerste set kreeg hij een onwaarschijnlijke 'netroller' tegen, en al eigende hij zich de tweede reeks nog wel toe, er leek voortdurend een vloek op zijn partij te rusten.
Van Scheppingen is zonder twijfel een belofte. Hij was tijdens de Open Australische kampioenschappen de beste Nederlander, maakte vorig jaar in Amsterdam indruk door zowel Moya als Beratesagui te verslaan, en werd zelfs (tijdelijk) toegevoegd aan de Davis Cup-ploeg, maar er was gisteren geen beginnen aan. Vacek raakte zo op drift dat hij zelfs zijn tweede service niet zelden voluit durfde slaan.
De Nederlander verloor de derde set ondanks zijn uitnemende positiespel met 6-1. Bij 1-3 verwierf hij zich vijf breakpoints en toch wist Vacek, die zich sluw en bijna consequent bleef posteren op de baseline, nog uit de omklemming te komen. 'Hij had het geluk van de dag,' stelde Van Scheppingen gelaten vast. 'Dan moet je zo'n nederlaag gewoon incasseren.'