Krajicek buigt hoofd in stormachtig New York

Een bombardement trof woensdag het Arthur Ashe-stadion en toen na bijna twee uur de kruitdampen waren opgetrokken, overzag Greg Rusedski tevreden het slagveld....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

NEW YORK

Ervaring, bij Krajicek vanwege een Wimbledon-titel en een langer leven als proftennisser in grotere mate aanwezig, bleek geen beslissende factor. Vooraf sprak de Hagenaar de hoop uit dat het beheersen van de stress, een niet te onderschatten factor in een kwartfinale van een Grand Slam, voor zijn opponent een te grote opgaaf zou zijn. De praktijk wees evenwel uit dat de acteurs gisteren met een aanmerkelijk lastiger probleem dienden af te rekenen: de wind.

Een harde bries waaide over Flushing Meadow en veroorzaakte in het Arthur Ashe-stadion rare dwarrelingen, waardoor de bal vaak onvoorspelbare vluchten maakte. Rusedski bleek het best te anticiperen op de afzwaaiers. Kenmerkend voor zijn vastberadenheid was dat Rusedski de overmijdelijke missers die de wind in de hand werkte zonder morren accepteerde en zijn concentratie prompt weer richtte op de volgende bal.

Al zijn ervaring ten spijt bleek Krajicek degene wiens moraal het zwaarst op de proef gesteld werd. Dat hij voor die test zakte, was nauwelijks een verrassing. Geplaagd door eenzelfde harde wind als gisteren viel de kopman van het Nederlandse tennis eerder dit jaar in de derde ronde op Roland Garros ten prooi aan frustraties en ergernissen en hetzelfde overkwam hem in New York. Al in de eerste set stelde tv-commentator McEnroe vast dat Krajicek that typical look of disbelieve op zijn gezicht droeg.

De wind maakte serveren extreem lastig, hetgeen betekende dat zowel Krajicek als Rusedski hun favoriete wapen niet optimaal konden benutten. De twaalf aces die de twee rivalen gezamenlijk produceerden is onder normale omstandigheden een zeer bescheiden score voor de twee kannoniers, maar dat aantal mocht gisteren een respectabele prestatie worden genoemd.

Rusedski mocht zich overings ook op dat front winnaar noemen. In de tweede set kwam hij tot een persoonlijk record van 228,5 kilometer per uur, een fractie onder het wereldrecord (229,3) van Philippoussis. Ten bewijze van zijn momenteel onbreekbare zelfvertrouwen liet Rusedski eerder deze week in New York weten zichzelf in staat te achten de barrière van 230 kilometer te breken.

Krajicek verloor van een tennisser die jarelang slechts één wapen in zijn technische bagage droeg maar deze weken op Flushing Meadow bewijst een compleet tennisser te zijn geworden. Om tot sportieve wasdom te komen, zocht Rusedski een jaar geleden zijn heil bij oud-professional Brian Teacher die met eindeloze drills de Brit heeft bijgeschaafd. En om zijn pupil mentaal te harden wees Teacher Rusedski op het nut van yoga-lessen.

De return werd de sleutel van het duel en de spaarzame kansen die de Engelse servicebeul zijn opponent gunde, wist Krajicek niet op gepaste wijze aan te pakken. In de eerste set verzilverde hij één van de vier breekkansen, meteen in de eerste game, in de tweede set kreeg hij geen breekkansen, in de derde set liet hij bij 2-2 een breekkans liggen.

De break voorsprong in de eerste leverde Krajicek, mede door een dubbelfout in zijn eerste opslagbeurt, ook prompt weer in. Twee dubbele fouten in zijn afsluitende servicebeurt in het eerste bedrijf kostten hem vervolgens de set. Rusedski liet op 5-5 in de derde set de kans op een break liggen.

Rusedski onderscheidde zich desondanks door gretig toe te happen op de weinige momenten dat Krajicek steken liet vallen én door een scherp strategisch in zicht. Als vanouds bleek de backhand de achilleshiel in het spel van de Hagenaar en aldus koos Rusedski die zijde om de pressie op te voeren. Het gros van zijn tweede services zond de Engelsman naar de backhandkant van Krajicek en zodra de Nederlander aan het net in winnende positie leek te staan, zocht Rusedski met passings eveneens over de backhand van zijn tegenstander een uitweg.

Voor de vijfde maal in zes ontmoetingen met de Engelsman moest Krajicek gisteren het hoofd buigen. De enige keer dat hij de winst greep was twee jaar geleden in Stockholm. Wel waren het steevast wedstrijden waarin beide spelers weining op elkaar toegaven. In zestien sets moest negen keer een tiebreak de beslissing brengen.

Gisteren was tweemaal een barrage nodig om een beslissing te forceren en beide keren was Rusedski de meester in die thriller. Ook dat was geen verrassing. Slechts tweemaal trok Krajicek in een tiebreak tegen Rusedski aan het langste eind. In de laatste verlenging kreeg Krajicek gisteren op de valreep één kans om het tij te keren, een setpoint bij 6-5, maar de Brit rechtte de rug en maakte drie punten op rij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden