Kraakbeen herstelt zichzelf, ook na 4.500 kilometer hardlopen

Kraakbeen, het elastische bindweefsel in botten en gewrichten, kan zich bij extreem intensief sporten al bewegend herstellen. Daardoor zijn mensen, mits goed getraind, prima bestand tegen blessures. Dat concluderen Duitse onderzoekers na deelnemers aan een 4.500 kilometer lange hardloopwedstrijd in de MRI-scanner te leggen.

Volgens Bredeweg zijn er geen aanwijzingen dat duursporten kraakbeen op de lange termijn aantasten. Beeld ANP
Volgens Bredeweg zijn er geen aanwijzingen dat duursporten kraakbeen op de lange termijn aantasten.Beeld ANP

Intensief sporten, zoals lange afstanden hardlopen, wordt door de harde klappen die je lichaam krijgt vaak in verband gebracht met gewrichtsproblemen. Bij een van de extreemste voorbeelden denkbaar valt dat dus mee.

De Duitsers deden hun metingen bij de Trans Europe Foot Race 2009. Dit is een 64-dagen durende hardlooptocht van 4.485 kilometer, van Bari in Italië tot de Noorse Noordkaap. De wetenschappers reden achter de stoet duurlopers aan met MRI-apparatuur in een busje. Om de paar dagen scanden ze onder meer het kraakbeenvolume in de botten en gewrichten van 44 deelnemers, die dagelijks gemiddeld 70 kilometer aflegden.

Bij de eerste paar duizend kilometer slonk het kraakbeen in voet-, enkel- en kniegewrichten van de proefpersonen licht. Maar tot verrassing van de onderzoekers nam het kraakbeenvolume vervolgens toe, zelfs tot boven het beginvolume. Het kraakbeen bleek volgens de onderzoekers dus niet alleen prima in staat om van de dagelijkse draf te herstellen, het was na afloop van de race ook nog eens sterker geworden. Maandag presenteerden ze hun resultaten op een congres van het Amerikaanse radiologisch instituut.

Sportarts Steef Bredeweg van het UMC Groningen noemt de studie 'uniek in zijn grootschaligheid'. De resultaten verrassen hem echter niet. 'Het lichaam past zich altijd op een positieve manier aan op prikkels. Als je een goede balans houdt tussen rusten en bewegen worden botten, spieren en kraakbeen alleen maar sterker door sport.'

Volgens Bredeweg zijn er geen aanwijzingen dat duursporten kraakbeen op de lange termijn aantasten. Hij verwijst naar een Finse studie onder oud-Olympisch atleten, waar langeafstandslopers opvallend weinig knie- en heupproblemen hadden vergeleken met discuswerpers, worstelaars en speerwerpers.

Orthopeed Taco Gosens van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg houdt nog een slag om de arm. 'Het kraakbeenvolume is niet hetzelfde als sterkte. Kraakbeen is een soort spons: het kleinere volume kan ook het gevolg zijn van waterverlies.' Gegevens over de samenstelling van het kraakbeen had Gosens overtuigender gevonden.

Desondanks vanavond maar even tweemaal de marathon van Rotterdam joggen om je kraakbeen te trainen? Sowieso een slecht idee, zegt Bredeweg. 'Die proefpersonen in het onderzoek waren perfect voorbereid. Hardlopen is goed voor je, mits je goed getraind bent en geen signalen uit je lichaam negeert.'

Het parcours van de Trans Europe Foot Race. Beeld Radiologisch instituut rsna
Het parcours van de Trans Europe Foot Race.Beeld Radiologisch instituut rsna
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden