Profiel

Kopje onder in een zee van oestrogeen

In 1976 was Bruce Jenner een trotse atleet en een toonbeeld van mannelijke schoonheid. Nu een treurige verschijning in een realityshow, op weg vrouw te worden.

null Beeld Sports Illustrated/Getty Images
Beeld Sports Illustrated/Getty Images

Bruce Jenner was in 1976 de grootste atleet op de planeet, zoals Amerikanen dat kunnen zeggen. Op de Olympisch Spelen van Montreal won hij de gouden medaille in de loodzware tienkamp. Hij werd een toonbeeld van mannelijke schoonheid.

undefined

Gevolgd door paparazzi

Zaterdag raakte hij betrokken bij een dodelijk ongeluk. Het avondnieuws toont beelden van iemand die tussen de wrakstukken loopt. Verwarring bij de onwetende kijker: is dat een man of vrouw met dat lange haar en fijne gezicht? Het is Jenner, veertig jaar later. De kampioen is niet alleen een tv-celebrity geworden, maar ook staat hij nu volop in de schijnwerpers als man die bezig is vrouw te worden.

Het ongeluk deed zich voor op een kustweg in het Californische Malibu. Door een plotseling remmende auto ontstond er een kettingbotsing. Jenner botste met zijn zwarte Cadillac Escalade achter op een witte Lexus. Deze auto werd geramd door een tegemoetkomende Hummer H2. De Lexus-bestuurder werd gedood.

Door Jenners betrokkenheid was de botsing landelijk nieuws. Wiens schuld was het? Jenner vertelde de politie dat hij gevolgd werd door paparazzi. Maar hij had niet geprobeerd ze af te schudden; er was geen sprake van een Diana-scenario. Rechercheurs bevestigden dat later. Jenner zat ook niet te sms'en op het moment dat hij zijn voorligger raakte, zei zijn zegsman.

Keeping up with the Kardashians

Veel Amerikanen kennen Jenner. Na zijn sportcarrière werd hij een bekend gezicht in televisiereclames, maar belangrijker is zijn derde huwelijk met Kris Kardashian, moeder van Kourtney, Kim, Khloé, Kendall en Kylie. Die laatste twee dochters zijn ook van Jenner. Vorig jaar scheidde hij van Kris, maar als vader cq stiefvader van de zusjes Kardashian werd hij een televisiepersoonlijkheid vanwege de populaire realityshow Keeping Up With The Kardashians.

Voor Jenner, 65 nu, begon het allemaal met zijn dyslexie. Hij kon niet goed lezen en voelde zich minder waard. 'Ik dacht altijd dat iedereen beter was dan ik,' zei hij in mei 2012 tegen het blad Esquire. Totdat hij op de lagere school ontdekte dat hij hard kon rennen. Sport werd zijn manier om zich te bewijzen. Hij koos voor de tienkamp, het zwaarste atletieknummer. Op de Olympische Spelen van München in 1972 werd hij tiende.

Hij zag hoe de winnaar het goud in ontvangst nam en wist: dat is mijn doel. Hij trainde acht uur per dag, zeven dagen en avonden per week, vier jaar lang. 'Het grootste geschenk in mijn leven was de dyslexie. Anders had ik de sport niet nodig gehad. Zou ik als ieder ander kind zijn geweest. Altijd had ik dat kleine dyslectische kind in mijn achterhoofd.'

Perfectie

Er is een video van Jenners winnende race in Montreal. Een commentaarstem vertelt hoe hij zijn laatste reserves aanspreekt. 'Dat is het waar het om gaat in de tienkamp: de totale mens, lichaam en geest, op de proef stellen, tot de laatste druppel energie'. Later zegt Jenner hierover dat hij de perfectie nooit zo dicht is genaderd als die dag. 'Alles haalde ik uit mijzelf.' Het was te danken aan zijn Spartaanse discipline en opofferingsgezindheid in de voorbereiding. 'Het komt allemaal neer op werken als niemand kijkt.'

Alles had hij gegeven voor één ding, maar nu was dat weg. Een vervangend levensdoel was niet direct voorhanden. Acteren werd geen succes. Hij verdiende geld met commercials. In 1990 ontmoet hij Kris Kardashian, de ex van de man die later advocaat van O.J. Simpson zou worden. Jenner wordt deel van de realityshow van de familie. Het is nu werken terwijl iedereen kijkt, maar hij lijkt er niet gelukkig van te worden.

Esquire in 2012: 'In de show kan Jenner ontmand lijken, alsof zijn testikels in een potje worden bewaard, samen met de rest van zijn voormalige verschijning, deze eens zo trotse man die kopje ondergaat in zee van oestrogeen en kleine vernederingen. De persoon in huis die zijn roem het meest verdiende, heeft ervoor gekozen er het minste van te aanvaarden.' Jenner zegt het gehad te hebben met competitie.

Transgender

De laatste tijd begon Jenners uiterlijk te veranderen. Hij liet zijn haar groeien tot op de schouders, lakte zijn nagels en onder zijn poloshirts leken borsten te groeien. Roddelbladen begonnen erover te schrijven. Vorige week kwam ook de serieuze pers, waaronder The New York Times, met verhalen dat hij een behandeling ondergaat om vrouw te worden. Hij zou in onderhandeling zijn met Diane Sawyer van ABC-televisie over een interview dat zou moeten worden uitgezonden vlak voor een documentaireserie over zijn transformatie. Organisaties van transgenders ergeren zich aan het 'circus'. Het is een privézaak tot Jenner zelf besluit het publiek te maken', zeggen ze.

Er lijkt echter geen houden meer aan na het ongeluk op de kustweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden