Koningin van het ijs moet naast de echte staan

Bijna iedereen wil de olympische helden en vooral die ene heldin aanraken, feliciteren en, als het even kan, met hen op de foto....

Van onze verslaggever

John Volkers

DEN HAAG

Zo gaat het de hele Haagse huldiging door. Zelfs in de lounge van het hotel waar slijpersorkest De Straatklinkers de rust verstoort, zijn de aanbidders actief. 'Meneer Wennemars, mogen we met u op de foto?' De mascotte van de ploeg is de bereidwilligste van het hele stel en stemt onder één voorwaarde in. 'Als jullie voortaan jij zeggen, dan wel.'

Tijdens de rondrit door Den Haag werpt Wennemars zich op als de beschermer van zijn teamgenote Marianne Timmer. Hij wijkt geen moment van haar zijde, op de achterplecht van de open bus, type rijdende badkuip. De juist geridderde Groningse - wat een schatje, roepen schaftende bouwvakkers - krijgt veel belangstelling en reageert haast verlegen.

Uitbundiger zijn de mannelijke helden die breed zwaaiend het grote enthousiasme langs Haagse straten en dreven inhaleren. Superman Romme, superboer Postma en ladykiller Ritsma zijn de idolen. Uit de ramen van hoge kantoorpanden hangen gillende vrouwen, die met confetti, briefjes en knuffelberen gooien.

In de ochtenduren was er een vrouw die met onderscheidingen smeet. Staatssecretaris Erica Terpstra van Sport noemde het traditioneel 'een voorrecht' drie schaatsers te mogen ridderen in de Orde van de Nederlandse Leeuw. I. Postma, G. P. C. Romme en M. A. Timmer ontvingen de onderscheidingen 'vanwege hun bijzondere prestaties bij de Olympische Spelen in Nagano en voor hun bijdrage aan de Nederlandse sport in het algemeen en de topsport in het bijzonder'.

Ard Schenk werd van ridder bevorderd tot officier, in de Orde van Oranje Nassau. Die laatste koninklijke medaille droeg de oud-olympisch kampioen op aan de hele ploeg die hij, voor de derde keer in negen jaar, als chef de mission aanvoerde. 'Van Marieke tot Marianne.'

Droogjes ging de kersverse officier uit Groot-Schermer nog even in op de drukte na terugkeer van zijn team in Nederland. Schiphol, Made, Sappemeer en Deersum hadden indruk gemaakt. 'Je wordt gewaar van wat het los heeft gemaakt.'

Acht camera's en tientallen bandrecorders draaiden toen Schenk sprak. Zoveel aandacht in het voortraject zou - de kritische Schenk moet even gedacht hebben aan de publicitair verwende voetballers - de medaillejacht hebben gefrustreerd.

Vervolgens showde Schenk de onverstoorbaarheid waarmee een sporter zich door alle aandacht heen kan slaan. Schenk tegen een regionale radioreporter: 'Je krijgt twee minuten.' Timmer even later tegen dezelfde reporter: 'Je hebt één minuut. Brand maar los.'

Sinds Timmers terugkeer in eigen land heeft zij geen minuut meer zichzelf kunnen zijn. Er gebeuren rare dingen met kampioenen. Als je koningin van het ijs wordt genoemd, moet je op dezelfde trede staan naast de koningin van het land. Als je een hotel binnenloopt, moet je plotseling een handtekening plaatsen voor Amnesty International en vragen beantwoorden over mensenrechten. De camera's van Angela Groothuizen draaien mee, vluchten kan niet meer.

De commercie grijpt de kersverse kampioene ook direct bij de kladden. Een keurige heer in maatpak drukte Timmer gisteren bij de Haagse toer een envelop in de hand. Daar bleek achteraf een waardebon voor een reis naar Curacao in te zitten.

De man van het reisbureau kwam bij de lunch in het Promenade toch nog maar even langs. Of ze gezien had waar de reis wel helemaal heen voerde? Timmer had nog geen tijd gehad de envelop in te zien. De man vroeg of hij als tegenprestatie even op de foto mocht met haar. Handje schudden, brede lach, afdrukken maar.

De mevrouw van het reisagentschap wilde als storting voor de reis slechts een handtekening van Timmer. 'Nee, niet achterop het visitekaartje. Voorop asjeblieft', klonk het gebiedend vriendelijk. Timmer reageerde als een robot, maar deed het snel. De auto stond klaar voor vertrek naar Heerenveen, waar de volgende huldiging wachtte. In een schaatsgek land worden ijskampioenen geleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden