Kom dat zien, hele Argentijnse top in hoofdklasse

Formeel kent het Nederlandse hockey geen transfermarkt. Maar in de praktijk vindt deze zomer in de hoofdklasse een kleine volksverhuizing plaats....

Soms leidde dat winkelen tot scheve gezichten, hier en daar werd gedreigd met ‘juridische stappen’. Wie echter in Nederland van club wil wisselen, hoeft aan heel weinig voorwaarden te voldoen.

Want hoewel de professionalisering in het hockey in rap tempo doorzet, kent de bond nog altijd geen overschrijvingsreglement. De KNHB neemt de spelerslijsten van de clubs over en controleert alleen of de hockeyers lid zijn van de betrokken club.

Vooralsnog lijken de hoofdklasseclubs zich te houden aan het zogenoemde herenakkoord dat zij – uitgezonderd Rotterdam – eind vorig jaar sloten. Daarin werd afgesproken het aantal buitenlandse spelers per club de komende twee seizoenen tot maximaal drie te beperken. Alleen buitenlanders die al drie jaar in Nederland hockeyen, krijgen dispensatie.

Vorig seizoen waren liefst 42 buitenlanders actief in de Nederlandse mannencompetitie. Zoals het er nu naar uitziet zal dit aantal worden gehalveerd. Om dat op conto van het herenakkoord te schrijven, zou echter te gemakkelijk zijn.

In de aanloop naar de Spelen hebben de coaches van Australië, Duitsland en Engeland hun internationals verplicht komend seizoen in eigen land te spelen en te trainen. Daarom is de inbreng van de toplanden in de hoofdklasse beperkt tot enkele Spanjaarden.

Daar staat tegenover dat nagenoeg de complete Argentijnse selectie voor Nederlandse clubs gaat spelen. Het Zuid-Amerikaanse land, dat zich vorige week voor Peking kwalificeerde, bereidt zich in Europa op de Spelen voor.

Van de nationale olympische belangen lijkt Bloemendaal het grootste slachtoffer geworden. De kampioen zag Weissenborn en de gebroeders Zeller naar Duitsland terugkeren. Dat verlies moet worden gecompenseerd door de komst van de Spaanse verdediger Rodrigo Garza (Den Bosch), neo-international Tim Jenniskens (Tilburg) en Laurence Docherty, wiens club HCKZ degradeerde.

HGC, finalist in de play-offs, moet het zonder zijn Engelse spits Middleton stellen. Ook Maguire vertrekt. Twee nieuwe Ierse internationals vullen de selectie aan.

Voor Rotterdam betekent de terugkeer van Mark Knowles naar Australië een zware aderlating. Coach Aalbregt rekent erop dat hij kan blijven beschikken over Burrows, Archibald, Taylor, Ahmed en Abbas. De Nieuw-Zeelanders wacht echter nog een zwaar olympisch kwalificatieprogramma en de Pakistani kunnen van de ene op de andere dag worden teruggeroepen.

SCHC nam afscheid van Geert-Jan Derikx (Amsterdam), Tjeerd Steller (Pinoké) en Jan Jorn van ’t Land (gestopt). Nieuw zijn de Argentijn Paredes en de Jong Oranje-spelers Bouwens en Hermans. Over de laatste twee twist de Bilthovense club echter nog met Den Bosch.

Van de clubs die afgelopen seizoen de play-offs misten, deden Oranje Zwart en Amsterdam de beste zaken. De Eindhovenaren haalden recordinternational Jeroen Delmee (Den Bosch, 34) binnen en versterkten zich bovendien met neo-international Sander Baart (19), die bij Antwerp werd opgeleid. Ooit was Oranje Zwart de eerste club die buitenlanders contracteerde. Nu bestaat de selectie uit louter Nederlanders.

Bij Amsterdam, dat Derikx eindelijk bij SCHC losweekte, vertrok de Engelsman Ben Hawes en komt Santi Freixa. De Spaanse international (128 caps) is niet alleen een van ’s werelds beste aanvallers, maar ook een erkend strafcornerspecialist, zodat Amsterdam in dat opzicht niet meer alleen afhankelijk is van Taeke Taekema.

Van het Argentijnse aanbod maakte vooral Tilburg gebruik. De club contracteerde er vier. Van hen is Matias Vila al meer dan drie jaar in Nederland. Promovendus Laren, dat in het seizoen 2005-1006 met zeven Argentijnen speelde , heeft er nu drie, evenals Den Bosch.

Die Brabantse club kende de grootste leegloop. Clubicoon Jeroen Delmee vertrok naar Oranje Zwart, strafcornerspecialist Hayden ‘Jaws’ Shaw keerde terug naar Nieuw-Zeeland, Garza verhuisde naar Bloemendaal en de de jeugdinternationals Erik Bouwens en Minck Hermans kozen voor SCHC.

Volgens Den Bosch hadden de laatste twee dit voorjaar een intentieverklaring afgegeven dat zij zouden blijven. De spelers menen dat de situatie bij de club sindsdien dusdanig is gewijzigd dat zij daaraan geen gevolg meer hoeven te geven. Den Bosch zegt niet aan hun transfer mee te werken.

Voor de bond lijkt de zaak al duidelijk. Bij Nederland - Polen, vorige week zondag, speelde Bouwens zijn vijfde interland. In het programmaboekje van de KNHB stond achter zijn naam als club vermeld: SCHC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden