Kolonel b.d. stelt turnende sergeant Van Gelder gerust

Er kwam zaterdag een luitenant kolonel buiten dienst, de altoos optimistische tv-verslaggever Hans van Zetten, aan te pas om Yuri van Gelder gerust te stellen....

Van Gelder stond op dat moment, na twee van de negen subdivisies, vierde in de tussenstand van de kwalificatie en de 1.60 kleine turner zag nog vele spoken in de handbalhal van Aarhus. Al slikte hij – op commando – zijn twijfels weg, er was bij hem zelf toch de oprechte vrees dat hij buiten de toestelfinale zou blijven en vrijdag niet in staat zou wezen zijn wereldtitel te verdedigen.

Toen sprak de kolonel b.d. op ferme toon tegen de sergeant in turnhansop – Van Gelder maakt deel uit van de DTS, de Defensie Topsport Selectie. ‘Twee dingen Yuri. Eén: jij zit in de finale. Dat is zeker. Twee: jij weet wat je vrijdag moet verbeteren. Je moet je afsprong beter uitvoeren. Klaar.’

Van Gelder, zijn eigen coach Bram van Bokhoven stond even verderop diens uitleg van de zaak te geven, kikkerde zichtbaar op van de stimulerende interruptie van Van Zetten, een oud-coach. De rimpels gingen uit het bezorgde gelaat. Het rood aangelopen hoofd leek wat neutraler te kleuren.

Toch vertrouwde de titelverdediger uit Waalwijk het nog niet helemaal. ‘Ik ga hier de hele dag niet uit de hal weg. Ik moet en ik ga het allemaal zien’, sprak de ringgymnast na zijn oefening met twee schoonheidsfoutjes.

Zaterdagavond, de eerste van twee plaatsingsdagen zat er op, bleek Van Gelder al een stuk meer op de lijn van zijn voormalige militaire chef. Hij was toch maar voor aanvang van de laatste wedstrijdronde gaan eten en ’s avonds laat was hij zijn teamgenoten in het uitgaansleven nog eventjes gevolgd.

Na subdivisie 4, zo vertelde hij, had hij hoogstpersoonlijk de vlag uitgestoken. ‘Nu zit het goed’, sprak hij in de catacomben. Hij had de gevreesde Italianen Coppolino en Morandi, de voorbije jaren erkende medaillewinnaars bij grote toernooien, achter zien blijven.

Voor de tweede dag vreesde hij slechts de oud-wereldkampioen Jordan Jovtsjev, de Bulgaar die op 33-jarige leeftijd nog altijd het slopende ringenvak uitoefent. Maar Van Gelder bleek niet meer van de vierde plaats af te beitelen.

Dat betekent dat hij vrijdagavond, rond negenen, als voorlaatste de finale turnt. Voor de rangorde in de eindstrijd is, nog voor de WK aanvingen, al geloot.

Het gaat de komende vijf dagen voor de Nederlander om het opbouwen van zelfvertrouwen. Hij zal vooral tijd moeten steken in de training van zijn afsprong, de achilleshiel van zijn oefening.

Zaterdag werd hij afgestraft door de jury. Hij had de hoogste uitgangswaarde (7.2) maar zag die in de scores tot 6.9 teruggebracht. De afsprong, dubbel gestrekte salto met hele schroef, werd niet erkend. De jury vond de ‘strek’ onvoldoende, hij werd geteld als gehoekt, drietiende minder.

Het protest van Van Bokhoven haalde het niet. Bij het nakijken van de videobeelden bleek het lichaam inderdaad onvoldoende gestrekt. Van Gelder: ‘In de podiumtraining en de warming-up was hij goed. Maar op het moment suprème laat ik het niet zien. Ergerlijk.’

Van Bokhoven zei dat ‘schroeven en strekken in één element’ feitelijk onmogelijk is. Voor de schroef neigt het hoofd, voor de strek moet de kop in de nek worden geworpen.

Inclusief het stapje achteruit kostte de afsprong zestiende punt. Als de wereldkampioen dat vrijdag goed uitvoert, komt hij op 16.875. De kwalificatie werd gewonnen door de Chinees Chen met 16.525. Als Van Gelder alles goed doet, wordt hij wereldkampioen. Daarvan waren coach, tv-commentator en turner eigenlijk wel overtuigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden