'Kokkinakis banged your girlfriend'

Om Wawrinka te ontregelen zei Nick Kyrgios iets over diens vriendin. Niks bijzonders, vindt hij. Vuur van de strijd.

Nick Kyrgios in zijn partij tegen Stan Wawrinka. Beeld getty
Nick Kyrgios in zijn partij tegen Stan Wawrinka.Beeld getty

Als Nick Kyrgios niet opvalt dankzij een sensationele overwinning dan is het wel met zijn uitgesproken gedrag. De Australische tennisser beledigde zijn Zwitserse opponent Stan Wawrinka woensdag tot op het bot. De tennisbond ATP heeft hem donderdagavond een boete opgelegd. Het precieze bedrag is nog niet bekendgemaakt.

'Kokkinakis banged your girlfriend' (hij heeft seks gehad met je vriendin, red.), beet Kyrgios zijn tegenstander woensdag toe op het ATP-toernooi in Montreal. 'Sorry dat ik je dat moet vertellen, vriend', registreerden de microfoons naast de baan.

Toch excuses

Kyrgios bood donderdagavond toch zijn excuses aan Wawrinka aan. Op Facebook schreef hij: 'Ik heb die opmerkingen in het heetst van de strijd gemaakt. Ze zijn onaanvaardbaar. Ik heb me persoonlijk verontschuldigd bij Wawrinka, maar ik wil me ook publiekelijk verontschuldigen. Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor mijn daden en betreur wat er gebeurd is.'

Levenslessen bijbrengen

Thanasi Kokkinakis, eveneens een Australische tennisser, had volgens Kyrgios een avontuurtje met de veronderstelde vriendin van Wawrinka, Donna Vekic. Kokkinakis wordt ook al enige tijd gekoppeld aan deze Kroatische tennisster.

Wawrinka, die vorig jaar van zijn vrouw scheidde, is niet te spreken over de opmerkingen. 'Wat er gezegd is, zou ik niet eens tegen mijn ergste vijand zeggen', schreef de Zwitser op zijn Twitteraccount. Hij riep de ATP op om actie te ondernemen.

Magnus Norman, de coach van Wawrinka, uitte ook stevige kritiek: 'Dat was erg laag van je, Nick Kyrgios. Ik hoop dat de mensen in je omgeving je wat levenslessen bijbrengen.'

Reeks van incidenten

De Australiër is nauwelijks onder de indruk van de controverse. Zijn tegenstander schold hem uit, beweert hij: 'In het vuur van het spel heb ik iets gezegd.'

Voorafgaand aan de beledigingen beklaagde Wawrinka zich over het getreuzel van zijn collega bij het serveren. Eventuele verwensingen van de Zwitser zijn niet geregistreerd door de microfoons. Wawrinka staakte de wedstrijd (7-6, 3-6, 0-4) tijdens de derde set met een blessure.

'Het is niet de eerste keer dat hij problemen veroorzaakt op de baan', zei Wawrinka op de persconferentie na de wedstrijd. 'Elke partij heeft hij problemen, elke keer misdraagt hij zich.' De lijst met akkefietjes van de 20-jarige zoon van een Australische vader van Griekse afkomst en Maleisische moeder is lang.

Kyrgios houdt eigenlijk niet van tennis. Hij had liever basketballer willen worden, heeft hij geregeld gezegd. Tijdens de partij tegen Milos Raonic op Wimbledon, begin juli, schreeuwde hij tegen een vrouw dat ze haar kop moest houden, gooide hij zijn racket het publiek in en verzocht hij zijn Australische fans om stilte.

Kyrgios in actie in de partij tegen Wawrinka. Het is niet de eerste keer dat Kyrgios zich misdraagt. Hij beledigde al eens een scheidsrechter, gooide zijn racket het publiek in en riep ooit in een Davis Cup-partij: 'Ik wil hier niet zijn'. Beeld anp
Kyrgios in actie in de partij tegen Wawrinka. Het is niet de eerste keer dat Kyrgios zich misdraagt. Hij beledigde al eens een scheidsrechter, gooide zijn racket het publiek in en riep ooit in een Davis Cup-partij: 'Ik wil hier niet zijn'.Beeld anp

Potentiele wereldtopper

'Je voelt je een grote jongen in die stoel? Je vindt die macht lekker hè?', zei hij eerder dat toernooi tegen een scheidsrechter. De verwensing, 'dirty scum', zou voor hemzelf bedoeld zijn.

Tijdens de Davis Cupwedstrijd tegen Kazachstan, in juli, dupeerde hij Australië met een pover optreden. 'Ik wil hier niet zijn', riep hij tijdens zijn partij tegen Aleksandr Nedovsejev.

Oud-tennisser John McEnroe, die bekendstond om zijn tirades op de baan, juicht de emotie toe. Microfoons moeten van de baan verdwijnen, zei de Amerikaan. 'Dan durven tennissers hun gevoelens te uiten.'

Ook zijn uiterlijk blijft niet onbesproken. Met een hanekam, gekleurde haren en een vierkante oorbel is hij ook in zijn voorkomen uitgesproken.

Over zijn tenniskwaliteiten wordt positiever gesproken. Oud-spelers zien in hem een wereldtopper. Afgelopen week werd bekend dat Lleyton Hewitt Kyrgios zal bijstaan in de aanloop naar het US Open, dat op 31 augustus begint. Hij moet hem vooral op mentaal vlak sterker maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden