Kogel verstoort WK op vaste veldje van Chávez

In het stadion waar normaal gesproken de president van Venezuela een balletje slaat, werden de Nederlandse honkbalsters tijdens het WK opgeschrikt door een schietincident. ‘Aangezien Hugo Chavez hier vaak honkbalt, dachten we dat we op de veiligste plek van Caracas aan het spelen waren’, vertelt de Nederlandse bondscoach Percy Isenia vanuit Venezuela.

Van onze verslaggeefster Laura de Jong

Tijdens de wedstrijd tegen Hongkong werd tegenstander Cheuk Woon Yee Sinny plotseling in haar kuit geschoten. De speelster raakte niet ernstig gewond, maar moest wel worden geopereerd. De wedstrijd werd direct gestaakt.

Bizar

Bondscoach Isenia, die met Nederland debuteert op een WK, noemt het ‘een vreemd en bizar incident’. ‘Het idee dat iemand in een sloppenwijk, een kilometer verderop, in de lucht schiet en dat die kogel terechtkomt op het honkbalveld, is natuurlijk bizar.’ Toch wijt hij het incident niet aan de Venezolaanse beveiliging. ‘Zoiets is niet te beveiligen’. Volgens hem kloppen de berichten dat het om een verdwaalde kogel van de nabijgelegen militaire basis Fort Tiuna ging, niet. De Venezolaanse minister van buitenlandse zaken zegt dat het om een geïsoleerd incident gaat.

Alle wedstrijden werden na het schietincident afgelast. Hongkong trok zich zaterdag terug. In overleg met de wereldhonkbalbond IBAF besloot de organisatie het WK wel te vervolgen.

Het Nederlands team heeft er ook over gedacht om te stoppen. ‘We hebben het onderling besproken. Eerst was er twijfel maar uiteindelijk wilden alle speelsters doorgaan. Alleen willen wij nooit meer op dat veld staan.’

Verplaatst

De organisatie heeft daar gehoor aan gegeven. De wedstrijden worden niet meer in de Venezolaanse hoofdstad Caracas gespeeld, dat bekend staat als een van de gewelddadigste steden van Latijns Amerika. Het toernooi is nu verplaats naar Maracay. Vicepresident Elías Juau heeft zijn medeleven aan het Nederlands team betuigt. Ook heeft hij toegezegd de beveiliging te verscherpen.

Het WK honkbal voor vrouwen in Venezuela begon zo mooi. Bijna 10 duizend mensen waren aanwezig bij de opening van de vierde titelstrijd. Vicepresident Elías Jaua nam namens de Venezolaanse president de honneurs waar.

Nog tien landen zijn nu bij de WK vertegenwoordigd. Nederland is het eerste Europese land in de geschiedenis dat meedoet aan het WK. Donderdag trof Nederland tijdens het eerste duel gastland Venezuela. Hoewel ook een WK-debutant, was dat land te sterk (20-4).

De daaropvolgende wedstrijd tegen Hongkong leek uit te monden in een historische zege. Nederland stond met 12-9 voor. Maar in de vierde inning werd de wedstrijd na het schietincident gestaakt. Nu wacht Nederland het ervaren Australische team. Isenia: ‘Als er ook maar enige twijfel is over de veiligheid, kunnen we ons altijd nog terugtrekken.’

Cheuk Woon Yee Sinny verlaat een militair ziekehuis in Caracas waar ze behandeld is voor een schotwond in haar voet. (Reuters) Beeld
Cheuk Woon Yee Sinny verlaat een militair ziekehuis in Caracas waar ze behandeld is voor een schotwond in haar voet. (Reuters)
Chavez (Reuters) Beeld REUTERS
Chavez (Reuters)Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden