Sotsji 2014

Koen Verweij zit na zilveren medaille volledig stuk

Koen Verweij geldt al jaren als een van de grootste Nederlandse schaatstalenten. Dat hij zijn kwaliteiten de laatste seizoenen nauwelijks liet zien, had vooral met zijn houding en losse levensstijl te maken, zo gaf Verweij enkele maanden geleden te kennen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In de zomer ging de knop om. Verweij keerde terug naar TVM, besloot eindelijk echt voor zijn sport te gaan leven, en groeide in korte tijd toe naar de wereldtop. Zijn ultieme beloning, goud op de 1500 meter bij de Olympische Spelen, bleef zaterdag uit. De 23-jarige Noord-Hollander was net iets langzamer dan de Pool Zbigniew Brodka en zat volledig stuk.

Direct na zijn afsluitende race sloeg Verweij beide handen op zijn hoofd. Op het scorebord stond voor zijn naam een 1, maar dat cijfer was ook te zien voor de naam van Brodka. Na een seconde of 10 kwam er duidelijkheid. Verweij zakte een plaats en zag opeens het cijfer 2 opdoemen. De TVM'er bleek 3 duizendsten van een seconde langzamer dan Brodka.

Verweij was ontroostbaar. Zijn coach Gerard Kemkers kon het al evenmin geloven. Langzaam drong het door. Geen olympisch kampioen, geen goud. Verweij staarde beduusd voor zich uit, ontdeed zich van zijn schaatspak en bleef vertwijfeld zitten.

Binnen het team van TVM staat Verweij bekend als gangmaker. Een grapje hier, een grapje daar: hij zorgt altijd voor sfeer. Al zijn vrolijkheid was hij na zijn race kwijt.

'Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik moet zeggen. Het is gebeurd, ik kan het niet meer terugdraaien', stamelde Verweij ruim een half uur na zijn race. 'Dit kan niet zo zijn. Hopelijk duurt dit gevoel niet 4 jaar lang.'

Eerder kende de 500 meter ook al een bizarre ontknoping in Sotsji. Jan Smeekens dacht dat hij had gewonnen, maar bleek kort na de race toch iets langzamer dan Michel Mulder. 'Maar ik zat nog dichter op Brodka dan Jan op Michel', wist Verweij, die al vooruit keek naar de volgende Olympische Spelen. 'Ik moet en zal die gouden medaille hebben.'

In de schaduw van Verweij eindigde Mark Tuitert als vijfde. Met de titelverdediger was vooraf nauwelijks rekening gehouden, maar op het moment dat het moest stond Tuitert er weer. De geboren Holtenaar had lange tijd zelfs uitzicht op een medaille, maar daarvoor kwam hij net tekort. De teleurstelling was van korte duur. 'Ik ging er vol overgave in en ben verslagen op waarde', vertelde Tuitert, die pas na dit seizoen bekend wil maken of hij stopt met schaatsen.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Zbigniew Brodka, Beeld ap
Zbigniew Brodka,Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty
Koen Verweij. Beeld getty
Koen Verweij.Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden