Koen Verweij traint met Russische dopingverdachten, mag dat?

Ja, het staat schaatser Koen Verweij vrij. Goed voor zijn prestaties is het ook. Wat het met zijn reputatie doet, is een tweede.

John Volkers
Koen Verweij traint met de Russen Beeld anp
Koen Verweij traint met de RussenBeeld anp

Had het Nederlands olympisch comité (NOCNSF) het vertrek van schaatser Koen Verweij naar een afsluitend trainingskamp met de grotendeels uitgesloten Russische ploeg moeten tegenhouden? Een reisverbod voor Japan zou tot een stevig rumoer hebben geleid. Verweij is een olympisch medaillekandidaat en zegt zich slechts optimaal te kunnen voorbereiden met de snelle Russen en hun coach, en zijn persoonlijke trainer, Kosta Poltavets.

Dat is conform regel 6, lid 3, van de olympische overeenkomst die de topsporter met NOCNSF sluit: 'De topsporter spant zich zoveel als mogelijk in om maximale sportieve prestaties te leveren zowel ter voorbereiding op als tijdens de Olympische Spelen.' In lid 4 staat vervolgens dat hij of zij zich moeten houden aan de Code of Ethics van het IOC.

Weinig ethisch

De omgang van Verweij met de Russen is vanaf het begin als weinig ethisch aangemerkt. Menselijk te begrijpen, met het oog op de maximalisatie van de prestatie, maar moreel onder de maat. Samenwerken met de bewezen bedriegers van de Winterspelen van Sotsji (2014); dat had beter niet gekund.

In november stemde chef de mission Jeroen Bijl, de leider van de Nederlandse olympische ploeg, nog in met de Russische trainingsomgeving van Verweij. Hij deed onbezorgd: 'Koen is een jongen die gewoon hard schaatst. En volgens mij moeten we kijken hoe we jongens die hard schaatsen dadelijk in Pyeongchang krijgen.'

Schorsing

Na die eerste november ontwikkelde de Russische kwestie zich met langzame stappen tot de schorsing van het Russisch olympisch comité en de uitsluiting van 111 atleten. Vandaag maakt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend welke sportlieden uit Rusland onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Winterspelen van Pyeongchang.

Van de achttien Russische schaatsers zijn er, naar alle waarschijnlijkheid, slechts vier welkom. De andere veertien zijn niet geschorst wegens dopinggebruik, maar ze zijn wegens hun verleden of andere verdachte antecedenten 'niet uitgenodigd' door het IOC. Die status zal gelden voor de wereldrecordhouders Koelizjnikov en Joeskov, de mannen met wie Verweij nu juist zo graag aan zijn snelheid werkt. Ook coach Poltavets zal zo'n niet-welkom-brief ontvangen.

De Russische trainer heeft zijn mannen en vrouwen toch verzameld voor een stage in Obihiro, Japan. Hij zegt dat het kamp al betaald is en dat er na de Spelen nog een stuk van het schaatsseizoen zal volgen. Daarin staan onder andere de WK allround in Amsterdam op het programma.

Daar komt het eerste verweer uit de schaatswereld, ten faveure van Verweij, om de hoek. De schaatsbond KNSB zegt dat alles wat er over de Russen bekend is uit de media komt. Er is nooit een officiële communicatie gedaan door de wereldbond, de ISU, zegt technisch directeur Arie Koops.

Koops zegt dat er wat hem betreft nauwelijks iets veranderd is ten opzichte van drie maanden geleden, toen Verweij nog wel zijn gang mocht gaan. Ook dit is een trainingskamp, 'niet anders dan eerdere kampen in Inzell of Italië', aldus Koops. Hij heeft met Verweij gesproken, hem niks verboden of ontraden.

Verweij valt nog onder de KNSB, zegt het Nederlands olympisch comité, bij monde van woordvoerder Geert Slot, als het Japanse verblijf van de 1.500-meterspecialist aan de orde komt. NOCNSF kan niks doen. Zegt Slot. Want de olympische overeenkomst houdt 'geen gezagsverhouding' in tussen comité en sporter. Het is geen arbeidsovereenkomst.

Pittige vragen

NOCNSF zal ook nog niks doen. Pas negen dagen voor de Spelen, donderdag 1 februari, is er een relatie tussen de olympiër en zijn NOC en zou chef Bijl, vrijdag in Korea aangekomen, zijn pupil Verweij tot de orde kunnen roepen. In de rol van sportieve leider die hecht aan morele verantwoordelijkheid.

Verweij heeft zich tot nu toe doof gehouden in de kwestie. Zijn prestaties staan op één. Als hij erin slaagt grote medailles te winnen, zal zijn relatie met de Russen tot pittige vragen op de internationale persconferenties leiden. De reactie van de Amerikaanse, Duitse en Noorse pers zal de glans van zijn prestatie halen en de reputatie van de Nederlandse sportwereld - dat land met het wijzende vingertje - beschadigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden