Koeman leest in Porto gedachten van Adriaanse

FC Porto - Benfica 0-2 en Adriaanse - Koeman 0-7: Porto-trainer Co Adriaanse leed in Estadio do Dragao een dubbele nederlaag....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Provocerend zoals alleen Co Adriaanse kan zijn, vraagt hij de fans van FC Porto met witte zakdoekjes te zwaaien als ze hun onvrede willen uiten.

Maar als een deel van de ‘Ultras’ in Estadio do Dragao de oproep beantwoordt, na de ontluisterende 2-0 nederlaag tegen aartsrivaal Benfica, zegt Adriaanse alleen in het vak van de bezoekers witte zakdoekjes te hebben gezien. In Porto weten ze nu ook dat Co een slechte verliezer is.

Adriaanse lijdt zaterdagavond dan ook een dubbele nederlaag, die voor hem pijnlijke gevolgen kan hebben. Thuis met 2-0 verliezen van Benfica is een doodzonde in Porto en zeker als dat voor het eerst sinds vijftien jaar gebeurt. ‘Het is frustrerend dat het uitgerekend mij overkomt’, zegt Adriaanse. Hij had het kunnen weten, met Ronald Koeman als tegenstander.

Of Koeman nu met Vitesse, Ajax of Benfica tegen Adriaanse speelt, de uitkomst is bijna altijd identiek. Na de armoedige Portugese klassieker tussen Porto en Benfica staat Koeman met 7-0 voor. Alleen met AZ heeft Adriaanse twee keer gelijkgespeeld tegen de trainer, die hem na zijn ontslag bij Ajax in 2001 opvolgde.

De trend is onmiskenbaar, erkent Adriaanse. ‘Je kunt niet meer spreken van toeval dat ik telkens van Koeman verlies. Zwarte magie? Nee, dat geloof ik ook niet. Het heeft vooral met tactiek te maken. De tegenstander laten komen, goed verdedigen en wachten op die ene kans. Dat deed Benfica perfect.’

Zoals Koeman de strategie van Adriaanse al zo vaak heeft weerlegd. Hij zal het de spelers van Benfica niet hebben verteld. Maar voor het beladen duel in Porto gingen zijn gedachten terug naar zijn eerste ontmoeting met Adriaanse, vijf jaar geleden in Tilburg.

Koeman weet nog precies wat hij de spelers van Vitesse voorhield. ‘Willem II zal als een gek gaan aanvallen. Dus laat ze komen en verras ze in de omschakeling.’

Destijds won Koeman met 4-0 van Adriaanse, met dank aan zijn leermeester Johan Cruijff. ‘Ik weet van Co dat zijn middenveld kwetsbaar wordt als hij zijn spelers zo aanvallend laat spelen’, zegt Koeman. ‘Ik heb met Vitesse eens drie keer in een seizoen van Ajax gewonnen. Op het hoogste niveau is de controle op het middenveld essentieel. Cruijff zegt niet voor niets dat je altijd drie middenvelders moet hebben.’

Voor de confrontatie met Koeman in Portugal loopt Adriaanse speciaal naar de dug-out van Benfica om zijn collega de hand te schudden. ‘Dat vond ik klasse van Co’, zegt Koeman.

Maar ook in Estadio do Dragao kan Koeman de gedachten lezen van de coach, die zo graag een nieuwe revolutie wil ontketenen bij Porto. ‘Volgens mij was Adriaanse vroeger ook verdediger’, zegt Koeman. ‘Maar hij denkt extremer dan ik. Ik begin als trainer eerst met de organisatie van de defensie. Luisao en Anderson zijn niet mijn beste voetballers. Maar ze houden de boel wel mooi dicht.’

En dat kan niet worden gezegd van Bruno Alves en Ricardo Costa, de centrale verdedigers van Porto die in de 56ste minuut Nuno Gomes uit het oog verliezen. Met een fantastische kopbal brengt de spits van Benfica ruim 50 duizend ‘Draken’ tot zwijgen, waarna Alves nog eens mistast op een voorzet van invaller Geovanni en de Portugese topscorer subtiel de genadeslag uitdeelt: 0-2.

Duizenden Porto-fans verlaten Dragao als bij Alves de stoppen doorslaan en de verdediger een karatetrap en een kopstoot uitdeelt aan zijn kwelgeest Nuno Gomes. Ook Benfica moet met tien man verder als de zwakke arbiter Baptista linksback Leo na een onschuldige overtreding zijn tweede gele kaart toont. Maar Porto heeft dan allang het hoofd gebogen voor Benfica, zoals Adriaanse weer een knieval moet maken voor Koeman.

‘We hadden voor rust meer balbezit en waren gevaarlijker dan Benfica’, mokt Adriaanse. Koeman, lachend: ‘Volgens mij krijg je daar geen punten voor.’

Met de handen losjes in de zakken heeft hij de stunt van zijn ploeg gevolgd. Wie met Barcelona voor meer dan 100 duizend socios tegen Real Madrid heeft gespeeld, laat zich niet van de wijs brengen door de strak geregisseerde ambiance in Portugal. De glimlach op zijn gezicht verraadt de opluchting bij Koeman, die na een valse start met Benfica nu in Lissabon als een held wordt onthaald.

Hij onderkent het psychologische belang van een zege in het hol van de leeuw. ‘Die telt dubbel in dit soort landen.’ Koeman weet bovendien wat Adriaanse te wachten staat. ‘Het zal nu knap onrustig worden voor Co.’ Deze week speelt Porto in de Champions League tegen Inter Milaan.

De onrust roept hij in Porto ook over zichzelf af, want Adriaanse lijkt plotseling verdacht veel op de verkrampte trainer bij Ajax, die niet tegen de spanning bestand bleek. Juist als enige nederigheid gewenst is, verbergt Adriaanse zijn onzekerheid achter een masker van arrogantie.

Minzaam snoert Adriaanse een Portugese journalist de mond na het verzoek om zijn Nederlandse monoloog te vertalen. ‘Ik ben trainer, geen tolk.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden