KNVB: voor het eerst matchfixing in eredivisie bewezen

De KNVB bevestigt dat er in 2009 matchfixing heeft plaatsgevonden in de eredivisie. De integriteitseenheid van de voetbalbond heeft daar na een jaar onderzoek voldoende bewijs voor gevonden. De wedstrijd Utrecht - Willem II (1-0) van 9 augustus 2009 is volgens de KNVB met zekerheid gefixt. Ook manipulatie van de benefietwedstrijd van Willem II tegen het nationale elftal van Sierra Leone acht de bond waarschijnlijk.

Menno van Dongen en Willem Feenstra
Archieffoto van Ibrahim Karbgo. Beeld anp
Archieffoto van Ibrahim Karbgo.Beeld anp

De KNVB stelde in januari 2015 een onderzoek in na publicaties van de Volkskrant over matchfixing bij Willem II. De bond onderschrijft nu dat de Sierra Leonese middenvelder Ibrahim Kargbo (33) de spil is in het matchfixingschandaal. Kargbo moest zorgen voor een bepaalde uitslag waardoor een Aziatische bende grote bedragen kon verdienen op de gokmarkt.

De betrokken matchfixer is de Singaporees Wilson Raj Perumal (50), die wereldwijd honderden wedstrijden manipuleerde en daarvoor meermaals is veroordeeld. Perumal en Kargbo hadden jarenlang mailcontact en bespraken vaak de mogelijkheden om wedstrijden te manipuleren. Dat ging niet alleen over duels van Willem II, maar ook over wedstrijden van Sierra Leone en andere clubs waar Kargbo speelde.

Perumal laat in een reactie weten dat hij 'absoluut niets' van doen heeft met matchfixing bij de benefietwedstrijd van Willem II. Kargbo ontkende tegenover de integriteitscommissie iets te maken te hebben met de manipulaties.

Interview KNVB-bestuurders

Van één wedstrijd in de eredivisie staat het nu ook volgens de KNVB vast dat die is gemanipuleerd. Of het meer gebeurt? KNVB-bestuurder Gijs de Jong: 'We kunnen niet aantonen dat het niet zo is.' Lees het interview hier (+).

'Niet meer welkom'

Kargbo kan door de KNVB niet worden geschorst, omdat hij geen lid meer is van de voetbalbond. Zijn laatste wedstrijden speelde hij eind 2015 voor de Engelse laagvlieger Thamesmead Town FC. 'We sturen de uitkomsten van ons onderzoek naar de FIFA en UEFA', aldus KNVB-directeur Gijs de Jong. 'Wat ons betreft is Kargbo niet meer welkom in de Nederlandse competities.'

Voor het manipuleren van de wedstrijd tegen Utrecht vroeg Kargbo in een e-mail 200 duizend euro aan Perumal. De matchfixer wilde slechts 75 duizend euro betalen, voor Kargbo en twee teamgenoten die in het complot zouden zitten.

Eind juli 2009 liet Kargbo de omkoper weten dat de 'captain', de aanvoerder van het team, instemde met de plannen, net als een derde, onbekende speler. Kargbo doelde volgens de KNVB 'zeer waarschijnlijk op keeper Maikel Aerts', die destijds de aanvoerder van Willem II was. De integriteitseenheid heeft de indruk dat Aerts 'op enigerlei wijze betrokken kan zijn geweest' bij matchfixing, maar er is onvoldoende bewijs om dit hard te maken. Tegenover deze krant ontkende Aerts eerder enige betrokkenheid.

De gemanipuleerde wedstrijd in Utrecht liep niet volgens plan, doordat de thuisclub vele kansen om zeep hielp. Willem II verloor weliswaar, maar niet met het vereiste verschil van minimaal twee doelpunten. Daardoor speelde het goksyndicaat quitte.

Raj Perumal. Beeld AFP
Raj Perumal.Beeld AFP

Hoe zat de matchfixing in elkaar en welke wedstrijden zijn nog meer verdacht? Lees hier de emails en bekijk de beelden. (+)

Niet bewezen

De bond acht het aannemelijk dat de benefietwedstrijd tussen Willem II en Sierra Leone is georganiseerd met het doel deze te manipuleren. Kargbo nam het initiatief voor deze wedstrijd, zogenaamd om geld in te zamelen voor zijn geboorteland. Het KNVB-onderzoek wijst nu uit dat Perumals bedrijf Football 4U alle kosten betaalde.

Uit onderzoek van de Volkskrant bleek vorig jaar dat de wedstrijden Ajax - Willem II (4-0), op 17 oktober 2009, en Feyenoord - Willem II (1-0), op 19 december 2009 waren gemanipuleerd door het Aziatische goksyndicaat. De integriteitseenheid heeft matchfixing in die duels niet kunnen bewijzen omdat ze niet in de mails voorkwamen. 'Maar ik neem voetstoots aan dat er in 2008 en 2009 veel meer is gebeurd in Nederland', aldus voorzitter van de integriteitseenheid Tjeerd Veenstra.

In de mails van Perumal, die deze krant vorig jaar al inzag, wordt nog een Nederlandse club genoemd. Veenstra: 'We hebben het ook gelezen. De integriteitseenheid houdt niet op te bestaan.'

Naar de omkoping bij Willem II loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. De KNVB hoopt dat de politie meer gemanipuleerde wedstrijden en betrokkenen kan aanwijzen. 'We zijn allemaal slachtoffer', aldus De Jong. 'Er zijn miljoenen mensen die ieder weekend naar het stadion gaan en naar voetbal op televisie kijken. Als het geloof in de sport wordt ondermijnd, doet dat iets met de samenleving.' Of Perumal nog steeds wedstrijden in Nederland manipuleert, weet de voetbalbond niet.

De KNVB gaat vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer de overheid verzoeken een eenheid op te tuigen die zich fulltime bezighoudt met het bestrijden van matchfixing en andere corruptie in de sport.

undefined

Raj Perumal

De Singaporees Wilson Raj Perumal (50) was de grootste matchfixer van allemaal. De 'King of Kelong' kocht niet alleen voetballers om, hij liet nationale teams de wereld over vliegen met slechts één doel: met voorkennis een vermogen inzetten op hun gemanipuleerde wedstrijd. Lees hier het profiel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden