KNVB stelt beslissing over licentie FC Twente uit

De licentiecommissie van de KNVB komt maandag 9 mei nog niet met een uitspraak over FC Twente. De commissie heeft meer tijd nodig om de door de club aangeleverde documenten te beoordelen, maar hoopt nog wel deze maand met een oordeel te komen. 'We hebben dit besluit te respecteren', reageerde interim-directeur Onno Jacobs van FC Twente woensdag.

Beeld anp

'We begrijpen dat de licentiecommissie meer tijd nodig heeft om de omvangrijke hoeveelheid documentatie te bestuderen. Tegelijkertijd willen wij als club de periode van onzekerheid natuurlijk zo snel mogelijk achter ons laten. Want, pas na een hopelijk positief licentiebesluit kunnen wij ons weer voluit richten op het nieuwe seizoen, zowel sportief als commercieel.'

De club beraadt zich bijvoorbeeld nog over wanneer hij moet starten met de verkoop van seizoenkaarten voor volgend seizoen, iets waar de meeste clubs al mee zijn begonnen. FC Twente diende afgelopen zaterdag de herziene jaarrekening van 2014-2015 en de halfjaarcijfers van 2015-2016 in bij de KNVB, op tijd voor de gestelde deadline van 1 mei.

De licentiecommissie moet nu beoordelen of FC Twente financieel gezond genoeg is om de licentie voor betaald voetbal te behouden.

Vorige week maakte FC Twente bekend een belangrijke stap te hebben gezet in het behoud van de proflicentie. De club haalde een garantstelling binnen van niet nader genoemde bedrijven uit de regio en kon daarmee voldoen aan een belangrijke eis van de KNVB. Twente heeft niet gezegd voor hoeveel geld de bedrijven garant staan, maar de club 'kan beschikken over voldoende werkkapitaal om haar continuïteit te kunnen waarborgen'.

'Met deze garantstelling, waarbij een groot aantal bedrijven betrokken is, kunnen wij een stevige financiële prognose afgeven aan de KNVB-licentiecommissie', liet interim-directeur Onno Jacobs weten. 'Dat is essentieel in het hopelijk behoud van onze licentie en daarmee dus voor onze toekomst'.

Schuld

Eerder maakte de Enschedese club bekend dat het erin was geslaagd een akkoord te bereiken met enkele schuldeisers. Onder anderen met de ex-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan was FC Twente tot overeenstemming gekomen.

Ook met de voormalige commissarissen Hein Trebbe en Hennie ten Hag werd een overeenstemming bereikt. Zij hebben in het verleden geld in FC Twente gestoken en zijn de vereniging nu financieel tegemoet gekomen. FC Twente deed geen mededelingen over de inhoud van het akkoord. De oud-functionarissen zouden bij FC Twente een bedrag van hoger dan 12 miljoen euro hebben uitstaan.

FC Twente heeft een schuld van 32 miljoen euro. De garantstelling van de bedrijven staat los van een garantstelling die de gemeente Enschede wil geven voor deze 32 miljoen euro. De gemeente wil echter pas tekenen als de club de licentie voor volgend seizoen binnen heeft.

De creatieve transfers van Munsterman

Bij de komst van de Mexicaan Jesús Corona is FC Twente in 2013 in zee gegaan met investeerders, die de club dwongen tot een wurgcontract. Er zijn meer voorbeelden van creatieve transfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.