KNVB ontkent gesjoemel bij Nederlands-Belgische WK-bid 2018

De KNVB heeft geen verboden betalingen gedaan om samen met België het WK van 2018 binnen te slepen. Dit claimt de voetbalbond op basis van een onafhankelijk onderzoek dat is uitgevoerd door Integis BV. Naar aanleiding van een publicatie in de Volkskrant had de KNVB dit bureau ingeschakeld.

Ruud Gullit arriveert met een fiets bij het hoofdkantoor van de FIFA in Zurich, 2010, waar het Nederlands-Belgische team hun bid zal presenteren.Beeld anp

De conclusie van het onderzoeksbureau is opvallend, aangezien de Volkskrant in het bezit is van een officieel document waarin de betaling aan een Afrikaanse stemmenronselaar is vastgelegd. De KNVB geeft geen verklaring waarom dit bedrag niet zou zijn uitgekeerd aan deze persoon.

Uit onderzoek van de Volkskrant bleek vorig jaar december dat Nederland en België een Guinese stemmenronselaar hadden ingeschakeld voor het binnenhalen van het WK voetbal van 2018. In 2009 betaalde het Nederlands-Belgische biedingsteam zeker 10 duizend euro aan Amadou Diallo, die in dezelfde periode Afrikaanse bondsvoorzitters omkocht om Qatar aan het WK 2022 te helpen. Daarnaast was Diallo rechterhand van Mohammed Bin-Hammam, destijds bestuurslid van de FIFA. De regels van de wereldvoetbalbond schreven voor dat personen gelieerd aan FIFA-bestuurders geen geldbedragen van bid-teams mochten ontvangen.

Naar aanleiding van de publicatie liet de KNVB een onderzoek uitvoeren door Integis. Die concludeert nu dat er geen sprake is geweest van illegale betalingen rond de WK-bid van 2018, die uiteindelijk naar Rusland ging.

Volgens Integis zijn Diallo noch twee andere personen - Christian Karembeu en Marc Schasny - betaald door de Stichting kandidatuur WK 2018 of door de KNVB. Wel is door de stichting in termijnen een bedrag van 240 duizend euro betaald aan de Belgische voetbalbond ter compensatie van aangegane verplichtingen aan Karembeu en Schasny. Aan Diallo zou enkel 138 euro zijn betaald als reiskostenvergoeding.

Integis heeft met de informatie waarover het kon beschikken niet kunnen waarnemen dat de drie bewuste personen geld zouden hebben aangeboden aan het uitvoerend comité van de FIFA.

Gesjoemel bij WK-bid

Wat ging er precies mis met de WK-bid? Lees hier de reconstructie. (+)

Corruptie

De Volkskrant sprak vorig jaar met negen mensen die betrokken waren bij het Nederlands-Belgische bid. Allen ontkenden in eerste instantie zaken te hebben gedaan met Diallo, maar uit officiële documenten van het bid blijkt het tegendeel (zie foto onder). Op 3 november 2009 werd tijdens een bestuursvergadering van de stichting Kandidatuur WK 2018 in een Antwerps hotel een betaling van 10 duizend euro aan Diallo goedgekeurd.

De toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 zijn omgeven door corruptie. Over de directe concurrenten van Nederland en België - Rusland, Engeland en Spanje/Portugal - bestaan al langer verdenkingen. Die variëren van het bieden van persoonlijke voordelen aan FIFA-bestuursleden tot het uitruilen van stemmen met kandidaat-landen van het WK 2022.

Beeld van het officiële document waarin de betaling aan Diallo is opgenomen.Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden