Commentaar

KNVB moet herstellen en hervormen, maar hoe?

Er moeten veranderingen komen bij de KNVB. De herstelklus lijkt immens, maar valt mogelijk mee.

Bert van Oostveen, Michael van Praag en Gijs de Jong van de KNVB op de tribune voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Griekenland in het Philips Stadion. Beeld anp

Op de dag dat Michael van Praag de aftocht blies als kandidaat-voorzitter van de UEFA, zegden de clubs uit de eredivisie het vertrouwen op in de raad van commissarissen van de KNVB. Het zijn niet de beste dagen voor Nederlandse voetbalbestuurders.

Hoewel? Best veel gaat goed bij de KNVB. Zie de KNVB als een warenhuis, met overal rekken met nuttige, fijne spullen. Alleen: in de etalage is het een rommeltje en de ruiten van de voorgevel zijn gebroken. Directeur Van Oostveen, verantwoordelijk gehouden voor de leiderschapscrisis in Zeist, is opgestapt.

De KNVB worstelt met benoemingen, ook in de technische staf van het Nederlands elftal, terwijl de clubs moeite hebben om in Europa aan te haken en het nationale elftal niet nog een eindtoernooi wil missen.

De eredivisieclubs zegden hun vertrouwen op in de rvc, omdat die de directie al jaren ongemoeid laat, ogenschijnlijk dan, met alle gevolgen van dien. De clubs zijn gevallen over de, inmiddels opgeschorte, aanstelling van Gijs de Jong als opvolger van Van Oostveen. Ze bekritiseren niet zozeer De Jong als persoon, maar de procedure die hem aan zijn nieuwe baan als directeur hielp.

(Tekst gaat verder onder foto).

Meer lezen?

Clubs zeggen vertrouwen in KNVB op.

Wat is er toch aan de hand met de KNVB? Lees hier de analyse van de Volkskrant.

Michael van Praag tijdens het congres van de UEFA in Athene. Beeld anp

De sectie betaald voetbal van de KNVB wordt bijna monarchistisch geleid. De opvolger van Kesler was diens rechterhand Van Oostveen, waarna diens adjudant De Jong aantrad. De clubs, die overigens verre van unaniem zijn, willen een degelijke procedure, waaruit de beste kandidaat naar voren komt. Dat kan ook De Jong zijn, die qua karakter anders in elkaar steekt dan Van Oostveen.

De positie van de rvc is onhoudbaar. Het is tijd voor nieuwe commissarissen, die dan een algemeen directeur benoemen. De technische staf is gebaat bij snelle aanvulling met assistenten voor bondscoach Danny Blind. Daarmee is technisch directeur Hans van Breukelen druk bezig. KNVB-voorzitter Van Praag, preses van amateurs én profs, kan een bemiddelende rol spelen bij de restauratie, zeker nu zijn Europese campagne is gesneefd.

De herstelklus lijkt immens, maar mogelijk valt het mee. Met het opruimen van de etalage en het vervangen van de ruiten is de bond al een heel eind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden