KNVB: meer bevoegdheid aanklager

De KNVB vindt dat beledigend of kwetsend optredend publiek aanleiding moet kunnen zijn om clubs te gelasten één of meer wedstrijden zonder toeschouwers te spelen....

Tot dusver is het zo dat de aanklager niets kan uitrichten als uit de rapportage van de waarnemers blijkt dat de club alles in het werk heeft gesteld om zijn supporters te weerhouden van het roepen of zingen van racistische of discriminerende teksten. De KNVB verwacht door de direct-schuldigen voor enkele wedstrijden van stadionbezoek uit te sluiten dat een einde kan worden gemaakt aan het onthutsende gedrag.

Zondag trokken Haagse fans bij het eredivisietreffen tussen ADO Den Haag en Ajax eerst van leer tegen hun tegenstanders door 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' te zingen. Later namen ze de verloofde van Ajax-aanvoerder Rafael van der Vaart op de korrel met de tekst 'Silvie is een hoer.' Silvie is Silvie Meis en zij geniet naast haar vriendschap met Van der Vaart enige bekendheid als film- en tv-sterretje.

De KNVB zei gisteren het onbegrijpelijk en teleurstellend te vinden dat de Haagse burgemeester Deetman er vanaf had gezien om in te grijpen. Volgens de voetbalbond had hij zich daartoe verplicht in een overleg dat aan de wedstrijd van zondag was voorafgegaan.

Deetman zelf verdedigde zich door te zeggen dat er geen sprake was geweest van 'onophoudelijke leuzes'. Directeur Langenbach van ADO Den Haag viel hem daarin bij: 'De burgemeester zou alleen tot staken overgaan als de kreten zouden aanhouden, maar dat was niet het geval.'

Op de dag na de incidenten in het Haagse Zuiderpark ontbrandde op het hoogste niveau een enorme discussie over de vraag bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor het afbreken van een voetbalduel. Voorzitter Margo Vliegenthart van het Auditteam Voetbalvandalisme zei onlangs dat de burgemeester de eerst aangewezene moet zijn. Deetman zei gisteren dat de arbiter daarvoor het eerst in aanmerking komt.

De scheidsrechter-in-kwestie, Haverkort, kondigde zondag wel enkele keren aan dat voor hem de maat vol was, één keer zelfs op verzoek van Van der Vaart, maar zag er uiteindelijk vanaf om de hardst denkbare maatregel te treffen. Ook bij hem speelde de vrees van de gevolgen van een staking - chaos in het stadion - ongetwijfeld een grote rol.

Ajax-trainer Ronald Koeman heeft gisterochtend in een gesprek met aanvoerder van Van der Vaart gezegd dat hij zijn ploeg bij een herhaling van de gebeurtenissen van het veld onmiddellijk van het veld zal halen. 'We moeten nu eens ophouden met praten en stelling nemen', aldus Koeman.

Uit een door RTL Nieuws gehouden enquete bleek gisteren dat negen van de tien Nederlanders van mening is dat de wedstrijd bij incidenten als afgelopen zondag onmiddellijk moet worden stilgelegd. Vijf procent vindt dat spreekkoren erbij horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden