Update

KNVB hoopt op proef videoscheidsrechter

De KNVB hoopt dit najaar toestemming te krijgen voor een proef met videoarbitrage in de beloftencompetitie. De bond heeft hiertoe een voorstel gedaan aan de International Football Association Board, die over de spelregels gaat.

De videoscheidsrechter zoals gebruikt in het hockey. Beeld anp
De videoscheidsrechter zoals gebruikt in het hockey.Beeld anp

Na overleg met de FIFA eind deze maand zal het voorstel in september worden neergelegd bij de IFAB, die het kan behandelen in de vergadering van oktober. Als het experiment slaagt, wil de bond de proef doorzetten vanaf de halve finale van de KNVB-beker.

De KNVB wil ook gebruikmaken van 'challengers', waarbij trainers één keer per helft een beslissing aan de videoscheidsrechter mogen voorleggen. Die kan binnen 5 tot 15 seconden een besluit nemen.

'We denken dat het voetbal hierbij gebaat is', zegt Raymond van Meenen, projectleider van Arbitrage 2.0 waar de videoscheidsrechter onder valt. 'Het zal dus de discussie nooit helemaal weghalen, maar zorgt er wel voor dat cruciale momenten goed worden bekeken.'

De KNVB zette afgelopen seizoen als test al een speciale videobus in bij 24 wedstrijden. De videoscheidsrechter is een arbiter met ervaring op het hoogste niveau. In de bus is hij omringd door beeldschermen om situaties zo snel en goed mogelijk te kunnen beoordelen. De videoscheids richt zich alleen op cruciale momenten, zoals ernstig gemeen spel of het ontnemen van scoringskansen.

Om draagvlak te creëren voor een proef, zodat de beeldenbus daadwerkelijk inspraak kan hebben in wedstrijden, werkt de KNVB nu al nauw samen met de FIFA, die zowel qua inhoud als proces weet wat nodig is om gehoor te vinden bij de IFAB. De Engelse, Duitse en Amerikaanse bond hebben interesse getoond, maar spelen geen rol in het voorstel.

Van Meenen: 'De roep om videobeelden laait steeds weer op. Op je smartphone kun je in een paar seconden de beelden terugzien, een scheidsrechter ziet ze in de rust. We hopen dat de IFAB ons de ruimte geeft om het voetbal te ontwikkelen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden