KNVB: belasting voor Oranje-spelers te hoog

De KNVB en het ministerie van Financiën verschillen van mening over de belasting die het Nederlands elftal tijdens Euro 2000 moet betalen....

De ministeries van Financiën van de organiserende landen Nederland en België bereikten onlangs een akkoord met de EK-organisatie over een gezamenlijke belastingregeling.

Afgesproken is dat alle bezoekende landen 18 procent inkomstenbelasting betalen. Deze wordt geïnd door middel van een voorheffing op de winstpremies.

Het Nederlands elftal komt echter niet in aanmerking voor deze regeling. De Oranje-spelers moeten naar alle waarschijnlijkheid het hoogste Nederlandse tarief betalen: 60 procent.

De KNVB vindt dit tarief in vergelijking met andere landen 'onacceptabel' en spreekt van een 'flinke rechtsongelijkheid'. 'Wij zouden liever zien dat wij gelijkgeschakeld worden met alle andere landen', aldus de KNVB.

Het ministerie wijst de bezwaren van de Nederlandse voetbalbond van de hand. Volgens een woordvoerder van Financiën geldt de afgesproken regeling speciaal voor buitenlandse sporters die in Nederland presteren. Zij moeten na de voorheffing ook nog in eigen land belasting betalen over de winstpremie.

De Europese voetbalbond (UEFA) is de organisatie die na Euro 2000 alle gelden zal verdelen. Het totale prijzenbedrag waarover de UEFA beschikt, is 165 miljoen gulden. De winnaar van het Europees voetbalkampioenschap krijgt 20 miljoen, een land dat laatste wordt in de poule ontvangt nog altijd 6,6 miljoen.

In het verleden hoefden buitenlandse sporters nooit belasting te betalen over hun inkomsten in Nederland. Door deze nieuwe afspraak maakt de Nederlandse fiscus aanspraak op vele miljoenen guldens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.