KNSB talmde toen sponsors het lieten afweten

Aangevoerd door Sven Kramer zetten de schaatsers de bond onder druk. Zij eisen meer geld en een betere dienstverlening.

Thialf. Beeld anp

Sven Kramer mengt zich als voorman van de atletencommissie in felle bewoordingen in het financiële conflict tussen schaatsers en de schaatsbond KNSB. Na het zoveelste mislukte overleg, maandag, dreigt vanaf vrijdag een boycot van de KNSB Cup, de eerste wedstrijd van de winter. Wat zit Kramer dwars? En zijn de klachten terecht? Vijf van zijn stellingen nader bekeken.

De KNSB heeft de reserves er doorheen gejaagd.

Halverwege 2014 kon de KNSB nog rekenen op een eigen vermogen van ruim vijf miljoen euro, maar in de jaren erna heeft de schaatsbond er flink op ingeteerd. In de afgelopen twee jaar leed de bond 3,7 miljoen verlies. De belangrijkste reden: teruglopende inkomsten uit sponsoring en de zogenoemde Lotto-gelden die NOC*NSF aan bonden toekent.

KPN verlengde na de Winterspelen van Sotsji het hoofdsponsorschap, maar verlaagde de bijdrage. De KNSB heeft onvoldoende en te laat hierop ingespeeld, erop hopend dat sponsoren en alternatieve verdienmodellen gevonden zouden worden.

Sven Kramer. Beeld anp

De schaatsers hebben in Sotsji 23 plakken veroverd, niet de KNSB.

Met de opkomst van de commerciële ploegen en het afschaffen van de kernploegen heeft de KNSB nauwelijks nog een directe rol in de begeleiding van de topschaatsers. De 23 medailles van de olympische langebaanequipe in Sotsji zijn daarom vooral op het conto van de commerciële teams te schrijven. Zij zorgen voor een professionele omgeving voor hun atleten en een opstuwende concurrentie tussen de ploegen onderling.

De twee gouden plakken op de ploegenachtervolging zijn de enige die direct onder leiding van de bond zijn behaald. Al was dat zonder de in de commerciële teams getrainde schaatsers nooit gelukt.

Eén Jong Oranje is beter dan vijf regionale talentencentra.

Tot vorig seizoen was Jong Oranje de opleidingsploeg voor de beste junioren. De KNSB heeft het team in 2015 opgeheven en vervangen door een stelsel van regionale talentencentra. De reden hiervoor is zowel financieel als sporttechnisch van aard. Hoewel de KNSB financieel bijdraagt aan de talentencentra, kost het de bond minder geld dan een eigen opleidingsploeg.

Tegelijkertijd zijn de centra succesvoller in het aanboren van lokale geldstromen waardoor er landelijk gezien meer geld vrijgekomen is voor talentontwikkeling. Daarbij meent de bond dat zo meer talent kan doorstoten naar de top. In plaats van de tien leden van Jong Oranje kan er een veelvoud aan talenten worden opgeleid.

Sven Kramer. Beeld anp

De KNSB-premiepot van circa een miljoen komt schaatsers toe. Zij zorgen voor sponsors.

Bij de belangrijkste wedstrijden, EK, WK's en wereldbekerwedstrijden, rijden de schaatsers in het nationale pak. Daarop is de sponsor van hun ploeg wel vermeld, maar het meest in het oog springend is bondssponsor KPN. Onder meer om die zichtbaarheid steekt KPN geld in de KNSB.

Een vergoeding voor de schaatsers die de zichtbaarheid creëren is in een professionele sport logisch. Over de hoogte van de premiepot valt te twisten, zeker omdat die niet altijd hetzelfde is geweest. Bij de introductie van de premiepot in 2002 was hij gevuld met 300.000 euro en op het hoogtepunt 1,2 miljoen euro. Over het toekomstige bedrag is onenigheid.

Het is onterecht dat schaats-teams hoge licentiekosten betalen (100.000 euro) aan de schaatsbond en ook nog moeten opdraaien voor reiskosten.

In de plannen voor het komende schaatsseizoen wilde de KNSB 100.000 euro vragen voor de licenties. Volgens de ploegen was dit bedrag te hoog omdat ze er te weinig aan waarde voor terug zouden krijgen van de bond. Na de kritiek zijn in de voorlopige begroting de licentiekosten tot nul teruggebracht, maar is er tegelijkertijd voor een half miljoen op de dienstverlening aan de topteams bezuinigd.

Dat betekent onder andere dat de ijshuur en reiskostenvergoeding, eerst versleuteld in het licentiegeld, zouden komen te vervallen. Volgens de ploegen is dit een sigaar uit eigen doos. Of het nu via de licentiekosten loopt of niet, zij moeten het betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden