Update

KNSB en NOC-NSF gunnen schaatstempel 'voorlopig' aan Almere

De Icedôme in Almere wordt de nieuwe schaatstempel van Nederland. Dat hebben schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF vandaag, na maandenlang gesoebat, besloten. Vanaf 2016 zullen alle topschaats(st)ers in Almere gaan trainen.

Redactie

De andere gegadigden, Thialf in Heerenveen en het TranSportium in Zoetermeer, vissen achter het net. Die partijen kunnen nog wel tot volgende week vrijdag tegen het besluit in beroep gaan. De toekenning aan Almere is 'voorlopig', de stad moet eerst bewijzen dat het financiële plaatje helemaal klopt. Voorzitter van de KNSB Doekle Terpstra maakte het besluit vanochtend bekend op Radio 1.

In Almere zal worden getraind en zal jaarlijks een wedstrijd worden gereden. Het gaat om zowel het langebaanschaatsen, als het shorttrack, kunstrijden en inline-skaten. Wel houden de bonden de mogelijkheid open om in Thialf en het TranSportium andere wedstrijden te organiseren, ook die van de ISU, de internationale schaatsbond.

Het besluit had eigenlijk al in mei moeten worden genomen, maar de sportbonden twijfelden en wilden de definitieve beslissing uitstellen tot na de zomer. Een adviescommissie had eerder de Icedôme al aangewezen als de beste kandidaat, maar de bonden stelden eerst nog een extra onderzoek in. Almere spande vervolgens een kort geding aan om een snelle beslissing af te dwingen. De rechter stelde Almere in het gelijk en droeg deze week de bonden op om binnen vijf dagen te beslissen.

TranSportium in beroep
Het consortium van bedrijven achter schaatshal TranSportium Zoetermeer gaat in beroep tegen het besluit van de KNSB en NOC*NSF. Dat liet een woordvoerder weten. 'Onbegrijpelijk, onverstandig en ondoordacht. Met die drie o's kan ik het besluit voor de Icedôme Almere het beste omschrijven', aldus de woordvoerder van het consortium Cees den Bakker.

'We zijn er nog steeds van overtuigd dat ons plan het beste is en zullen dit dan ook aanvechten.' Het consortium bestaat uit de bedrijven Dura Vermeer, Siemens Nederland en Royal HaskoningDHV.

'Het besluit is genomen onder druk van een gerechtelijke uitspraak, maar dat hoeft dus niet te betekenen dat dit ook het beste besluit is', aldus Den Bakker. 'Wij zijn de enige schaatshal die zonder overheidssteun tot stand kan komen. Friesland heeft er veel geld voor uitgetrokken. Almere zegt er niets in te steken, maar topsporters mogen wel gratis gebruikmaken van de faciliteiten. Dat wijst op subsidie om dat te kunnen bekostigen. Bovendien zijn onze plannen veel breder dan alleen een schaatshal. Zo zit er ook een sporthal bij en een medisch centrum.'

Het beroep moet binnen een week bij de rechtbank worden ingediend.

Initiatiefnemer Jakko Jan Leeuwangh tijdens de presentatie van de nieuwe Icedôme. Beeld anp
Initiatiefnemer Jakko Jan Leeuwangh tijdens de presentatie van de nieuwe Icedôme.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden