KNAU al blij met brons van Blom

Eén bronzen medaille en één olympische kwalificatie brachten dit weekeinde een tevreden glimlach op de gezichten van de KNAU-afgevaardigden. Het zei veel over de deplorabele toestand van de Nederlandse atletiek....

De tijden dat Nederlandse atleten op Europese indoorkampioenschappen met goud naar huis vertrokken zijn bij de atletiekunie blijkbaar in de vergetelheid geraakt. Eind jaren tachtig waren Nelli Cooman, Elly van Hulst, Rob Druppers en consorten nog goed voor een recordaantal van zes medailles, waaronder drie gouden. Tegenwoordig heerst er al blijdschap over een plak van brons.

Uitgerekend Rens Blom, vorig jaar wegens tegenvallende prestaties verbannen naar de B-selectie, redde de eer van de natie. Zelf hield hij echter allerminst euforische gevoelens over aan de eerste medaille ooit door een Nederlander behaald bij het polsstokhoogspringen. Daarvoor gaf de hoogte (5.60 meter) ook nauwelijks aanleiding.

Blom moest in Gent in staat worden geacht de 5.70 meter te passeren, maar vanaf het moment dat hij al zeker was van een medaille slopen er wat foutjes in de afzet. 'Daarom stond ik met gemengde gevoelens op het podium. Ik ben blij met brons, maar er had zo ontzettend veel meer in gezeten.'

Dat vertrouwen putte hij de afgelopen maanden uit een veranderde trainingsaanpak. Wegens de erbarmelijke trainingsmogelijkheden in Nederland zocht Blom vorig jaar aansluiting bij de Duitse trainingsgroep van Laszek Klima. Daarmee kwam een einde aan elf jaar intensieve samenwerking met (bonds)coach George Friant.

Blom: 'Ik heb hem als persoon nog steeds heel hoog zitten, maar de omstandigheden lieten verdere samenwerking niet toe. Ik moet verder en hij heeft niet de tijd of de mogelijkheden om me verder te helpen. Gelukkig begrijpt hij dat, en dat bewonder ik in hem. Hij heeft me met pijn in zijn hart laten gaan. Maar het heeft mij ook de nodige tranen gekost.'

Friant bekeek de finale vanaf de bezoekerstribune. Hij noemde de omstandigheden waaronder het tweetal de laatste jaren werkte 'hekserij'. In twee jaar tijd stond de kilometerteller van zijn auto op 110.000. Hij stak meer tijd in het vervoer dan in de training.'

Blom heeft niet alleen rust gevonden nu hij vijf dagen per week in Leverkusen zit, op loopafstand van een prachtige indoorhal met krachthonk. Hij vond er ook een fanatieke groep Duitse atleten onder wie Danny Ecker en Richard Spiegelburg. De concurrentie is moordend (Michael Stolle, goed voor een seizoensprestatie van 5.90 meter, wist zich niet eens te kwalificeren voor de EK) en dat heeft op Blom een louterend effect.

Het bracht hem naar zijn eerste finale op een seniorentoernooi waar 5.60 meter al voldoende bleek voor een medaille. De KNAU was zo content met die prestatie dat ze Blom meteen weer overhevelden naar de topselectie. Blom zelf beschouwde het indoortoernooi slechts als tussenstation naar de Spelen, maar om in Sydney aan de start te staan zal hij nog wel een keer over de 5.75 meter moeten zweven, vijf centimeter boven zijn record.

De enige die in Gent wel aan de olympische limiet voldeed was Lieja Koeman. In haar vierde poging kwam ze tot 18.46 meter, zes centimeter boven de kwalificatie-eis. Dat was weliswaar een persoonlijke record, maar in het sterk bezette veld bracht het haar niet verder dan de zevende plaats. Ter vergelijking: Corrie de Bruin stootte de kogel twee jaar geleden nog een halve meter verder en behaalde daarmee een bronzen medaille.

Afgelopen weekeinde was technisch directeur Paauw van de KNAU echter dolgelukkig met elk lichtpuntje. Na het echec van de wereldtitelstrijd in Sevilla sprak hij nog de hoop uit dat het een incidentele dip betrof, inmiddels zal ook hij moeten erkennen dat structureel het nodige te verbeteren valt.

Lieja Koeman merkte daarbij fijntjes op dat de KNAU zou kunnen beginnen het geld wat beter te investeren. Zowel zijzelf als Blom moet het nog altijd zonder sponsor stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden