Klüft voorziet nieuwe titel van extra glans

WK, zevenkamp..

Van onze verslaggever

osaka De meeste atletes zouden al blij zijn als ze negentien meerkampen op rij konden volbrengen zonder blessures. Carolina Klüft heeft er negentien achter elkaar gewonnen.

De 24-jarige Zweedse, die op de zevenkamp sinds haar juniorentijd ongeslagen is, voldeed in Osaka opnieuw aan haar eigen, uitzonderlijke norm. Ze koerste zonder haperingen af op de zege en toonde eens te meer aan dat zij als enige in aanmerking komt voor het predikaat ‘beste atlete van de wereld’.

Met twee persoonlijke records en vier beste seizoenprestaties voorzag ze haar derde wereldtitel van extra glans. Niet eerder won een zevenkampster drie wereldtitels. Alleen het wereldrecord ontbreekt nog op de erelijst van Klüft, die met een puntentotaal van 7032 de beste zevenkamp uit haar loopbaan neerzette. Het wereldrecord van 7291 punten is sinds 1988 in handen van de Amerikaanse Jackie Joyner-Kersee.

Haar suprematie heeft Klüft niet gevrijwaard van zorgen. Met elke overwinning neemt de druk om te blijven winnen toe, vindt ze. Steeds wordt ze herinnerd aan haar ongeslagen status, steeds moet ze aangeven hoe het is om onverslaanbaar te zijn. ‘Er is veel druk om me geweest, van mezelf en van de buitenwereld. Ik ben blij dat het me is gelukt.’

Klüft probeert zich zo min mogelijk aan te trekken van haar status. Na haar overwinning bij de EK, vorig jaar in Zweden, zei ze dat ze de atletiek ziet als ‘een kinderspel voor volwassenen’. Haar atletische aanleg komt volgens haar voort uit haar onbezorgde jeugd op het Zweedse platteland, waar ze eindeloos door het bos rende, in bomen klom, over slootjes sprong en stenen gooide. Het liefst speelde ze met jongens.

Aan haar ongeslagen status zal volgend jaar vermoedelijk een einde komen. Na de Olympische Spelen van Peking is ze van plan te stoppen met de zevenkamp. Ze zal zich toeleggen op het verspringen en misschien ook de 400 meter horden en het hinkstapspringen.

Kandidaten om haar op te volgen zijn er in overvloed. In Osaka was er een spannende strijd om de tweede plaats tussen de Britsen Jessica Ennis en Kelly Sotherton en de Oekraïense Lyudmila Blonska. Blonska legde uiteindelijk beslag op het zilver, vermoedelijk tot ergernis van de Britten. De Oekraïense werd vorig jaar op de vijfkamp wereldkampioen indoor, kort nadat ze was teruggekeerd van een schorsing van twee jaar vanwege doping.

Ook Nederlandse atleten komen mogelijk in aanmerking om Klüft op te volgen, al ervoer de meest kansrijke voor het eerst dat een blessure funest kan zijn voor de ambities.

Karin Ruckstuhl kon door een pijnlijke enkel niet voluit hoogspringen. Ze moest op het tweede onderdeel haar aanloop inkorten om haar gekwetste linkerenkel te sparen. Daardoor strandde ze op een hoogte van 1.74, meer dan tien centimeter onder haar mogelijkheden. Ze was op slag kansloos voor een medaille.

Hoewel Ruckstuhl aan het eind van de eerste dag nog achtste stond, besloot ze zondag te stoppen. Tijdens de warming-up voor het verspringen voelde ze dat haar enkel kwetsbaar was.

‘Als ik er in het klassement nog goed had voorgestaan, had ik misschien meer risico genomen. Nu had het geen zin. Ik moet ook aan de Spelen van volgend jaar denken.’

Van de twee Nederlandse debutanten heeft Jolanda Keizer de meest florissante toekomst. De 22-jarige atlete werd veertiende met 6102 punten. Ze slaagde er niet in haar persoonlijke record te verbeteren, zoals ze had verwacht. Maar daar treurde ze niet om.

‘Het was veel zwaarder dan ik dacht, vooral door het weer. Mentaal was het heel zwaar. De topacht is mentaal gewoon veel harder. En Klüft helemaal. Zij is een wereldklasse op zichzelf.’

Ook Yvonne Wisse, die zestiende werd met 6056 punten, was vol lof over Klüft. Hoe graag zij ook in de voetsporen van de Zweedse zou treden, ze accepteert dat het onmogelijk is. ‘Duizend punten erbij? Dat is onhaalbaar. Je moet realistisch zijn. Zij is een supervrouw.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden