Kloosterhuis bleef Armstrong altijd als held zien

Hij wilde het liefst ploegleider worden, maar werd directeur van de KNWU. Hij streed tegen doping, maar Lance Armstrong bleef zijn held

Beeld Judith Baas

Ho, ho, ho, zei Huib Kloosterhuis toen hij in juli 2014 op bezoek was bij Lance Armstrong. Even daarvoor had de gevallen wielerkampioen hem geïntroduceerd als iemand die óók de strijd tegen kanker had gewonnen. Dat vond de directeur van de Nederlandse wielerbond te ver gaan. 'Spreek voor jezelf', had hij eraan toegevoegd.

Kort na terugkeer uit de VS beschreef Kloosterhuis bovenstaande scène in een aangrijpend interview in de Volkskrant. Armstrong was een held voor hem, ondanks alles. Daarom was die ontmoeting ook zo belangrijk. Zelf zat hij toen nog midden in die strijd, in zijn geval tegen darmkanker. Vrijdag maakte de KNWU bekend dat Kloosterhuis op 55-jarige leeftijd is overleden.

Zijn werk bij de bond begon in 2009. Vlak voor zijn aanstelling had hij tijdens een Spaanse koers tevergeefs bij Erik Dekker gehengeld naar een plekje in de ploegleiderswagen. Kort daarna zocht de KNWU in een advertentie naar een nieuwe directeur. Daarmee werd hobby ook werk. Van jongsaf was Kloosterhuis een hartstochtelijk wielrenner.

Kloosterhuis had carrière gemaakt bij IBM en KPN. Met zijn knowhow bracht Kloosterhuis orde in de financiële huishouding. Eind vorig jaar tartte hij nog de Tour de France door een bijdrage aan de bond te eisen vanwege de Tourstart in Utrecht.

Maar Kloosterhuis moest vooral het hoofd bieden aan de schade die doping de sport berokkende. Met KNWU-voorzitter Marcel Wintels gaf hij de aanzet tot de commissie Sorgdrager, die het probleem in kaart bracht.

In een interview met website Sport Knowhow XL zei hij dat als zijn belangrijkste bijdrage aan het wielrennen te beschouwen. 'Ze zullen Wintels en mij over twintig jaar niet verwijten dat ze erbij stonden en de andere kant op keken.'

In oktober 2013 keerde de darmkanker, die bedwongen leek, in volle hevigheid terug. De strijd moest volgens de medici als verloren worden beschouwd toen het plan rees contact te zoeken met Lance Armstrong.

De man die dacht zeven keer de Tour te hebben gewonnen was voor Kloosterhuis in de eerste plaats een inspiratiebron voor het omgaan met de ziekte. Maar Armstrong gold ook als een bron van het kwaad dat doping heet. Wat Kloosterhuis het meest bijbleef van die ontmoeting was Armstrongs gevoel van onoverwinnelijkheid nadat hij de ziekte had overwonnen. Het was een gevoel dat hij herkende, tot op zekere hoogte.

Kloosterhuis is zo lang mogelijk in functie gebleven, dicht bij de sport die hem lief was. Wielrenners en oud-wielrenners reageren geschokt op zijn overlijden. 'Een groot mens die zielsveel van onze sport hield', twitterde Lance Armstrong.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden