Klinsmann vloekt in de kerk en wordt weggehoond

Sinds Hans Jorritsma afscheid heeft genomen als hockeycoach is hij teammanager van het Nederlands voetbalelftal. Hij heeft twee wereldtitels op zak, met Nederland en Pakistan, maar de voetbalcoaches waarderen hem vooral vanwege zijn kennis, betrokkenheid en doortastendheid....

Poul Annema

Van de Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann is bekend dat hij een hogepet op heeft van collega Marco van Basten. Hij spiegelt zich graag aan deNederlandse werkwijze. Maar de rol van Jorritsma bij Oranje heeft hem erniet toe aangezet bij zijn ploeg ook een succesvolle hockeycoach tebetrekken.

Klinsmann liet het oog vallen op de coach van de Duitse hockeyploeg,Bernard Peters. Dit vanwege zijn visie op topsport en zijnwetenschappelijke achtergrond. 'Hij kan ongelooflijk veel toevoegen aan hetDuitse voetbal', aldus Klinsmann.

Het was vloeken in de kerk. Collega's en bestuurders maakten van dehockeycoach een karikatuur. 'Een belachelijk idee', zei de voormaligebondscoach Berti Vogts. Hij vroeg zich af waarom een land dat al drie keerwereldkampioen en drie keer Europees kampioen is geworden, versterking vanhet kader niet in eigen kring zou kunnen vinden.

'Peters schreef de hockeyinternationals zelfs brieven. Op zo'n manzitten wij toch niet te wachten', zei een bestuurder, die ook meende dathockey een 'randsport' is, en dus niet is te vergelijken met voetbal.

In het Duitse voetbal wordt kennis van buiten als overbodig gezien.Vernieuwing moet én kan van binnenuit komen. De bal blijft rond en hetwiel kan maar een keer worden uitgevonden.

Wat dat betreft voert Jürgen Klinsmann een moedig gevecht tegen deingesleten conventies die zijn sport, ook buiten Duitsland overigens, vaakkenmerkt. Hij is de bondscoach die zich kwetsbaar opstelt. Hij maakt geengeheim van zijn gebrek aan kennis en ervaring.

Kort nadat Van Basten de inmiddels al weer afgevoerde 'mental coach'Erik Reep in zijn begeleidingsteam had opgenomen, trok Klinsmann psycholoogHans-Dieter Hermann aan. Zijn chef-scout werd de Zwitser Urs Siegenthaler,hetgeen toen ook al de vraag opriep of zo'n man in eigen land niet tevinden was.

De wijze waarop Peters vertelde over training en begeleiding maaktezoveel indruk op Klinsmann dat hij vond dat de man betrokken moest wordenbij de ontwikkeling van het Duitse voetbal. Maar de deuren vielen in hetslot, de ramen besloegen en Berti Vogts riep opgewonden dat de grap vanKlinsmann wel te maken zal hebben met de naderende carnavalstijd.

Hockeyinternationals die Peters' vakmanschap en veelzijdigheid prezen,werden weggehoond. Klinsmann joeg zijn tegenstanders nog eens tegen zichin het harnas met de opmerking dat 'de hele winkel eigenlijk eens helemaaloverhoop moest worden gehaald'.

Maar de Duitse voetbalbestuurders blijven ervan overtuigd dat 'hetvoetbal van het voetbal moet blijven'. Ze hebben inmiddels Matthias Sammer,oud-trainer van Borussia Dortmund en VfB Stuttgart, naar voren geschovenom technisch directeur van de bond te worden.

Om de cultuur van het voetbal overeind te houden, zo luidt hun argument.'Ik heb vijf jaar gestudeerd op trainingsmethodieken en sportwetenschap,maar de Duitse voetbalbond gaat liever in zee met een oud-voetballer diein een cursus van drie maanden zijn diploma heeft gehaald', zei Peters nazijn afwijzing.

Interessant was zijn antwoord op de vraag hoe hij dacht het voetbal tekunnen verrijken. 'In vele opzichten. Voetbal maakt weinig studie van zijneigen spelmogelijkheden en richt zich te veel op toevalligheden.'

Ook in Duitsland zal daarom geen antwoord worden gegeven op de vraag ofvoetbal niet van andere sporten moet leren. De angst voor vernieuwing houdtdeuren gesloten die eigenlijk wijd zouden moeten worden opengezet.

Poul Annema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden