Klimseizoen begint met doden en controverses

amsterdam Het klimseizoen in de Himalaya is weer begonnen en de eerste slachtoffers én de eerste controverses – zo gebruikelijk in de klimwereld – hebben we al weer achter de rug....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Een laatste ijzingwekkend levensteken kwam via de satelliettelefoon: ‘In het belang van mijn kinderen, haal me naar beneden.’ Zijn teammaat Juanito Oiarzabel die zelf niet kon helpen wegens bevroren voeten, uitte kritiek op de Koreaanse expeditie van klimster Oh Eun-sun. Haar team daalde af toen hij om hulp vroeg. Oiarzabel bood haar sherpa’s 6.000 euro elk als ze rechtsomkeert zouden maken. Maar de sherpa’s weigerden. En Oh vond het ‘haar verantwoordelijkheid niet’.

Het is natuurlijk nog maar de vraag of de uitgeputte Oh iets had kunnen uitvoeren, nu arriveerde ze veilig beneden, waar het feest was. Want met haar beklimming van de Annapurna werd ze de eerste vrouw die alle 14 bergen beklom die hoger zijn dan 8.000 meter. Typisch voor de bergsportwereld: het record is omstreden. Oh stond volgens kwade tongen nooit op de Kangchenjunga (8.586).

Als dat laatste waar is, dan heeft Edurne Pasaban, die momenteel de Shishapangma (8.027), haar laatste 8.000’er, beklimt, nog een kans op het record.

Saillant detail: Pasaban is Spaanse, landgenote van Tolo Calafat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden