Kleurrijk integratiefeest op de fiets

Met 35 duizend deelnemers is de Cape Argus Cycle Tour de grootste sportwedstrijd ter wereld. Van iedereen wordt de tijd geklokt....

Chapman's Peak en Suikerbossie, met 226 meter klimmen, zijn scherprechters, maar vooral de felle oostenwind maakt de race zwaar voor de deelnemers uit 48 landen. Degenen die willen winnen, zijn in het donker vertrokken, om 6.15 uur, en zijn allang binnen als de laatste groepen in pelotons van duizend vertrekken. Liefhebbers dragen bolletjestruien, vlaggen, indianentooien, op de helm gemonteerde camera's. De een is afgetraind, de ander zo dik dat de billen over het zadel hangen als takken van een treurwilg.

Vier mannen uit Rwanda en Burundi zijn fit. Een bedrijf dat tv-signalen doorgeeft, zag ze fietsen in de bergen van Centraal-Afrika en haalde ze naar Kaapstad. Desiré Nsengiyunva stapte af na een val. Zijn been ligt open. Emanuel Hakizimana draagt zijn medaille. Op de achterkant staat: For the thrill of it. Zijn fiets stamt uit de oertijd. Een blauw, bijna verfloos frame en versleten bandjes. Zijn begeleidster zegt dat het budget van de sponsor op was na de vliegreis.

Allan Williams uit Johannesburg wacht op zijn vrouw. Fietsen kunnen ze samen. 'Als ik zaterdag voetbal, heb ik een week nodig om te herstellen.' Vandaag is het toetje van een weekje ontspanning. Johannesburg is het kloppende hart van het land, Kaapstad is voor de rust en het weerzien met vrienden.

Andrew Nel, een 44-jarige kleurling uit Kraaifontein, lacht de lach van de sportman die zijn missie heeft volbracht. Zijn vrouw en schoondochter liggen op een matrasje in de schaduw, zijn zoontje speelt cricket op het mossige gras. Duizenden toeschouwers kamperen langs de weg. Ze eten en klappen.

En daar is ook Raona van der Horst weer. Haar zoon is binnen, ver na winnaar Russel Downing uit Engeland, die evenveel tijd nodig heeft (2.37.50) als de nummer veertien, Bart Voskamp. Volgens Raona heeft haar zoon de tocht in vier uur volbracht. 'Ik ben heel trots op hem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden