Kleurloos AZ van charme ontdaan

AZ kreunde gisteravond van ellende in de door FC Twente gebouwde tempel van vreugde. Niet eerder ging de Alkmaarse voetbalmachine zo pijnlijk onderuit als in Enschede, waar de thuisclub een opwindende voetbalshow met een onberispelijke en onomstreden zege afsloot....

Van onze verslaggever Poul Annema

AZ verbleekte volledig in het gevecht van de twee smaakmakers van de eerste competitiehelft. Vooral dankzij zijn soepel draaiend middenveld sloeg het onbarmhartige FC Twente zijn slag. De oostelijke formatie bleek zich snel te hebben hersteld van de domper die het zondag bij zijn 2-0-nederlaag tegen Roda JC opliep.

AZ lijkt de pijn te voelen van zijn zware inspanningen. Vormverlies en blessures wreken zich na weken waarin het elftal boeiend en onderhoudend voetbalde. In Enschede verloor de ontmantelde ploeg van trainer Van Gaal kleur en charme en liet ze zich wegzetten door een ontketende tegenstander die moeilijk bleek af te stoppen.

AZ liet in Enschede de geblesseerde Opdam, Steinsson en Koevermans aan de kant en bovendien kregen Schaars en De Zeeuw opnieuw vrijaf van Van Gaal. De Alkmaarse trainer had zich vooraf al lovend over FC Twente uitgesproken. ‘Geen tegenstander heeft het ons dit seizoen zo lastig gemaakt als FC Twente’, zei hij voor vertrek naar Enschede. In Alkmaar eindigde het treffen eerder dit seizoen in 2-2.

Ook in het Arke-stadion ontspon zich aanvankelijk een boeiend gevecht op het middenveld, waarin de thuisclub de hoger aangeslagen tegenstander overtroefde met ragfijn en slim combinatiespel. Voor Simon Cziommer was het een ongelukkig weerzien met de omgeving waar hij opgroeide. De Duitse middenvelder werd voortdurend uitgefloten door de aanhang van de thuisclub, maar kreeg ook te maken met Orlando Engelaar, die in korte tijd is uitgegroeid tot de dominante strateeg van Twente.

AZ kreeg nog wel de kans een licht veldoverwicht op te bouwen, maar de aanvallen van de thuisclub werden sneller, slimmer en overtuigender uitgevoerd. In de schaduw van Engelaar toonden El Ahmadi en Bakkal hun enorme progressie in het gepolijste elftal van trainer Rutten. Al na een kwartier behoedde de paal AZ voor een snelle acherstand toen Engelaar met een daverend schot uithaalde.

Vijf minuten later was het aan doelman Waterreus te danken dat FC Twente geen afstand kon nemen. Hij redde fraai bij een fantastische inzet van de indrukwekkende clubtopscorer van FC Twente N’Kufo. Maar na een halfuur was N’Kufo niet te stuiten nadat Mendes da Silva de bal slordig had verspeeld. Met verwoestende kracht joeg hij de bal in de bovenhoek.

Veel echte kansen kreeg AZ niet tegen een tegenstander die thuis vrijwel onverslaanbaar is. Alleen Roda JC slaagde er dit seizoen in Enschede met één punt te verlaten, de rest ging puntloos huiswaarts. De fysiek sterke ploeg combineert kwalitatief goed voetbal met veel strijdlust en slaagt er daardoor in de sfeer te creëren waarin ongekende krachten bovenkomen.

Maar geestdrift is niet het enige wapen van FC Twente. De manier waarop de thuisclub AZ vlak voor rust op 2-0 bracht was een vlekkeloze demonstratie van pure klasse. In een vloeiende aanval over de rechterflank stelde Bakkal de slagvaardige Bakircioglu in staat doelman Waterreus voor de tweede keer te passeren.

Shota Arveladze gaf voor rust al aan van het vervolg af te zien, hij werd vervangen door Lens. Weliswaar raakte Dembélé nog wel de paal voor AZ, maar FC Twente benadrukte zijn overmacht met een derde treffer. Een kwartier na de hervatting speelde Touma zich prachtig vrij op de linkervleugel en stelde Wilkinshire in de totaal ontredderde verdediging van AZ in staat de bal in het doel te glijden.

FC Twente maakte er in die fase een ware show van, liet de bal oogstrelend en met ongekend gemak rond gaan en de wanhoop van AZ uitte zich in irritatie en drie gele kaarten (Martens, Dembélé en Molhoek) binnen vijf minuten. Het pijnlijkst bleef die fase van ontmaskering voor Cziommer die volledig weggleed in de anonimiteit van zijn elftal en door zijn voormalige fans werd toegezongen met ‘Simon, we zien tranen in je ogen, waarom heb je zo’n verdriet?’ Van Gaal bevrijdde hem uit zijn lijden door hem vijf minuten voor tijd te wisselen voor Vormer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden