Kleinschalig RKC acht zich groot genoeg voor middenmoot

Op de open dag van RKC verzorgt Regilio Tuur het enige sprankje glamour. De spelers van de Waalwijkse club zullen volgend seizoen in de modaine pakken van modelijn Regilio gekleed gaan....

Van onze verslaggever

Frank Hendrickx

WAALWIJK

Showbink en tegenwoordig ook mode-ontwerper Tuur kijkt zondag in Waalwijk wat verbaasd om zich heen. De voormalig wereldkampioen boksen heeft altijd verklaard dat sport en spektakel hand in hand gaan, maar bij RKC denken ze daar kennelijk toch iets anders over. De Waalwijkse club doet alles op geheel eigen wijze en spot zo al jarenlang met de commercie in het betaald voetbal. Met een uiterst bescheiden begroting houdt de club nu al tien jaar stand in de eredivisie.

De open dag van zondag is ook weer typisch RKC: kleinschalig en gezellig. Terwijl andere clubs illusionisten, vuurwerk en helicopters inhuren voor de jaarlijkse open dag, doet RKC het met een biertent midden op het parkeerterrein en wat spelletjes voor de kinderen er om heen.

De spelers worden niet uit een doos getoverd, maar gewoon op de laadruimte van een vrachtwagen geroepen. Geen hysterische taferelen met tienduizende supporters, maar bedeesd applaus van een paar honderd toeschouwers.

'Ja, we zijn een kleine club', zegt bestuurslid Gerrits, 'Nou en? Grote ambities hoeven niet altijd gezond te zijn.' Met enig leedvermaak somt hij de begrotingen van de Brabantse concurrenten NAC en Willen II op. 'Die clubs hebben miljoenen meer te spenderen, maar ze hadden maar een paar punten meer vorig seizoen. En dan hadden wij ook nog heel veel pech. Normaal gesproken eindigen wij altijd rond plaats elf.'

Anders dan Regilio Tuur blijkbaar doet, rekent de Waalwijkse club ook volgend seizoen op een plek in de middenmoot. Dat verklaart voorzitter Snoeren tenminste tijdens zijn speech op de vrachtwagen en dat is een vrij gewaagde prognose. RKC verloor de drie beste spelers van het vorig seizoen verloor: Alfred Schreuder, Clyde Wijnhard en Marcel Brands.

De nieuwe trainer Peter Boeve probeert 'het stuk euforie' dan ook te temperen. 'Het zal een hele klus worden om uit de gevarenzone weg te blijven. Mijn jongens zullen voor elkaar door het vuur moeten gaan. Volgens de in het betaald voetbal debuterende trainer wordt 'teambuilding heel belangrijk'.

Mocht Boeve er niet in slagen RKC uit de degradatiezone te houden, zou hij wel eens probleem kunnen krijgen. Bert Jacobs loopt immers ook nog rond in Waalwijk. Hij is welliswaar technisch directeur, maar wil graag 'meedenken' met Boeve. 'Er zal best een competentiestrijd komen', zegt Gerrits. Maar: 'Het zal allemaal wel goed komen.'

Het slotstuk van de open dag van RKC loopt uit op een deceptie. De wedstrijd tegen Real Zaragoza wordt kansloos verloren met 4-1. Het is de afscheidswedstrijd van Marcel Brands, maar daar hebben de gasten uit Spanje geen boodschap aan. Oud-Ajacied Nordin Wooter toont genadeloos aan dat de verdediging van RKC snelheid te kort komt. Hij scoort kinderlijk eenvoudig een hattrick.

Het is bedenkelijk dat Brands, die nauwelijks getraind heeft, de beste speler van RKC is. Terwijl zijn teamgenoten duidelijk te kort schieten tegen de Spaanse tegenstander, toont Brands nog eens zijn techniek en overzicht. Na vijftig minuten houdt mister RKC het voor gezien. Hij krijgt een bosje bloemen, applaus en dan 'zit het er op'. Brands gaat verder als commercieel manager van RKC.

'Ja, er mag best nog een speler bij komen. Dat zou geen overbodige luxe zijn', vindt Brands in de catacomben van het knusse RKC-stadion. 'Vooral in de as van het veld schieten we te kort.'

Brands blijft nog twee keer per week trainen met de selectie om 'een buikje te voorkomen'. Het is niet denkbeeldig dat RKC bij tegenslag weer een beroep zal doen op de manager. Brands is echter onverbiddelijk. 'Mijn besluit is definitief. Hopelijk wordt nooit aan mij gevraagd om weer te beginnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden