Kleine vereniging met indrukwekkende erelijst

De kleinste vereniging met de indrukwekkendste erelijst. In 1990 richtte de Amsterdamse zakenman en bridgemecenas Max Abram een eigen club – Modalfa – op uit onvrede over de gang van zaken binnen de vereniging waarvan hij lid was....

Het eerste team, waarvoor de sponsor zes gerenommeerde spelers aantrok, kreeg rechtstreeks toegang tot de hoogste nationale competitie, de Meesterklasse.

Het tweede viertal, met de fanatiek spelende sponsor, begon in het district en bereikte ooit verrassend de Meesterklasse; inmiddels is het afgedaald naar een meer bescheiden niveau.

De ledenlijst van Modalfa telt slechts het door de NBB vereiste minimum van zestien leden. In de beginjaren negentig vormden de wereldkampioenen (Chili, 1993) de kern en werden daarna afgelost door andere internationals.

Van de drie paren die het kampioenschap van vorig jaar prolongeerden (de zevende landstitel) maken Bertens-Bakkeren en Brink-Van Prooijen deel uit van Team Oranje. Paulissen-Nab zitten daar niet bij maar mogen zich, getuige de eerste plaats in het klassement van de paren afzonderlijk, beslist tot de sterkste paren van dit moment rekenen.

De finale leverde aanvankelijk een ander beeld op. De Lombard nam in de beginfase een forse voorsprong. Met voortreffelijk bieden en spelen droeg Simon de Wijs in diagram 1 daaraan bij.

west --pas pas Zie diagram 1 noord --pas pas oost -dbl dbl -zuid pas pas pas -Tegen het gedoubleerde kwam west uit met een kleine troef. De leider kon een slag redden door KA te zetten. De weigering van west om in de eerste biedronde 1SA te bieden of 2SA bij zijn tweede beurt wees op KH in oost. Zuid sneed in de eerste slag toch zodat oost KH maakte. Hij vervolgde met IH en bleef daarmee aan slag.

Het doublet op was het eerste goede werk van de Wijs dat hij met perfect tegenspel vervolmaakte. Hij ging niet verder met ruiten maar speelde een kleine harten: J5, J3, JV en JH in noord. Vakwerk van de bovenste plank. Oost vermeed zo dat de dertiende ruiten in zuid hoog werd zodat daar een hartenverliezer uit noord op kon verdwijnen.

De leider trok twee keer troef en speelde ruiten voor IB in oost die, na HA, IV speelde voor IA in west. Er volgde harten zodat oost met JA10 achter de JB9 van de dummy twee slagen maakte voor drie down en +500.

Op de andere tafel bereikten oost-west 5H. Met een helderziende blik in klaveren kan de leider HH laten vallen onder het aas en vervolgens de harten voor één verliezer spelen. Dat gebeurde niet en ging één down.

Na 62 van de 88 spellen was de finale volledig in evenwicht. In een korte en heftige periode nam de wedstrijd een dramatische wending. Met vier grote plusscores (7, 12, 11, 11 imps) op rij beslechtte Modalfa het pleit.

Bart Nab rakelde het vuur op in diagram 2 met een mooie actie.

Zie diagram 2 west noord oost zuid --pas pas 1SA pas pas pas pas dbl pas pas pas Na het 2J-bod, waarop gepast mag worden, was de verhoging naar op zijn zachtst gezegd optimistisch. West, Nab, hoorde alles aan en zag dat de verdeling van de troeven zeer ongunstig was. Twee minimale handen tegenover elkaar in een slecht zittend spel waren voldoende reden voor een verbazingwekkend moedig doublet.

West kwam uit met H10, HB, HH en HA. De leider speelde KA, schoppen naar KH en troefde een schoppen terwijl west IV afgooide. Een kleine ruiten uit de dummy getroefd in zuid, die opnieuw overstak naar JA en ook JH speelde. Hierna I10, IH in oost, getroefd in zuid en overgetroefd door west die met JV zowel de laatste troef uit de dummy als uit zuid weghaalde.

West had alleen klaveren over: H2, H6, H8 en HV in zuid. De leider speelde H5 voor H7 in west die met H9 en H3 de laatste twee slagen maakte voor drie down +800 voor Modalfa en twaalf imps op weg naar het kampioenschap toen noord-zuid op de andere tafel ook in maar één down ongedoubleerd gingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden