Kleine helden zijn er genoeg, grote te weinig

Carolina Kluft, Jana Pittman, Kenenisa Bekele, Ana Guevara en Kim Collins waren de nieuwe helden bij de negende WK atletiek....

Nooit was de spreiding zo groot. Medaillewinaars uit de Caraïben, Kameroen, India, Qatar, Mexico, Turkije, China en Estland. Geen sport wordt zo mondiaal beoefend. De wereldatletiekbond IAAF stopt niet met benadrukken van dit feit, tijdens deze WK werd het 211de land (Oost-Timor) als lid bijgeschreven.

Die spreiding van medailles is mooi, het maakt de sport ook ingewikkeld voor de moderne, zappende kijker. Er is na afloop niet één winnaar, zoals bij de Tour de France, het WK voetbal of Wimbledon. Voor de `vermarkting' heeft een sport grensoverschrijdende helden nodig, en daarvan bezit de atletiek er te weinig.

De paar die er zijn, waren in Parijs afwezig (Marion Jones, Paula Radcliffe) of ze namen afscheid (Jonathan Edwards). Anderen, zoals Haile Gebreselassie en Maurice Greene, voelen de adem van de opvolgers in hun nek. Enkele atleten van de oude garde - Maria Mutola, Allen Johnson, Robert Korzeniowsky en Hicham El Guerrouj - weigeren voorlopig plaats te maken.

Bij afwezigheid van Marion Jones had `Parijs' de doorbraak kunnen zijn van Kelli White, de nieuwe speedqueen uit Amerika. Dat werd het ook, maar op geheel andere wijze dan voorzien. De atlete werd betrapt op het medicijn Modafinil, dat gebruikt wordt tegen slaapziekte narcolepsie.

Het middel bevat zonder twijfel stimulerende stoffen, maar onduidelijk is vooralsnog of het nu daadwerkelijk als zware doping moet worden aangemerkt. Het toont opnieuw aan dat de huidige dopingregels onnodig ingewikkeld zijn. Mocht het tot een sanctie komen tegen White, dan zullen haar Amerikaanse avocaten zich ongetwijfeld vastbijten in de materie.

Schandalig is bovendien dat uit het IOC-lab of uit de Franse atletiekfederatie geheime medische informatie over een atleet is gelekt naar de media. Het is niet de eerste keer dat zoiets in Frankrijk gebeurt. Een mooie scoop voor L'Équipe, maar de rechtspositie van de sporter, die toch al zwak staat, komt wel in het geding.

Nederlanders deden tijdens deze WK opnieuw in de marge mee. Maar voorbij zijn de tijden dat de laatste Nederlandse deelnemer al halverwege het toernooi het evenement verliet.

De opgaande lijn, voorzichig ingezet tijdens de WK in Edmonton (2001) zette door, en dat is zeker de verdienste van het nuchtere en kritische kader onder leiding van Henk Kort, dat met weinig financiële middelen (de bond is nog steeds zonder hoofdsponsor) goed werk verricht.

De negende WK begonnen vorige week zaterdag met de vierde plaats voor Lornah Kiplagat op de 10.000 meter. Op de laatste dag had het `Wonder van Parijs' plaats, met eveneens de vierde plaats voor het 4X100-mannenestafetteteam.

Tussendoor waren er aardige tot goede prestaties van Kamiel Maase, Simon Vroemen en Gert-Jan Liefers, de enige van dit trio die binnen een seconde van een medaille kwam. Met vijf plaatsen in de topacht bereikte de Nederlandse equipe de 26ste plaats op de `placing table' van de IAAF.

De atletiek presteert zodoende, in vergelijking met de totale Nederlandse olympische sport, nog in de min. In Sydney eindigde het oranje-team in de toptien, met 25 medailles. Binnen een mondiaal beoefende sport als atletiek blijft het lastig om op het podium te geraken.

De 26ste plaats wordt gedeeld met Qatar, het oliestaatje dat atleten, in de vorm van getalenteerde Kenianen, `koopt'. Dat is geen Nederlands beleid, al mag er niet geklaagd worden over het presentje in de vorm van Lornah Kiplagat. Was haar man Amerikaan geweest, dan had de Keniaanse nu voor de Stars en Stripes gelopen.

Het technisch kader van de KNAU deelde na afloop - wie was op die onzalige gedachte gekomen? - rapportcijfers uit. Het regende zevens en achten. Hoe moet dat als er in de toekomst een medaille bij een mondiaal toernooi wordt gehaald?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden